Rasima: nevar būt tā, ka nespējam rast līdzekļus bērnu ārstēšanai no atkarībām
foto: Saeima/Reinis Inkēns
Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Leila Rasima.
Sabiedrība

Rasima: nevar būt tā, ka nespējam rast līdzekļus bērnu ārstēšanai no atkarībām

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Bērni ir mūsu iekšējās drošības jautājums, un nevar būt tā, ka nespējam rast līdzekļus bērnu pasargāšanai un ārstēšanai no atkarībām, uzsvēra Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Leila Rasima. Deputāti trešdien, 2.oktobrī, sprieda par iespējamajiem risinājumiem rīcībai ar apreibinošu vielu ietekmē esošajiem nepilngadīgajiem.

Rasima: nevar būt tā, ka nespējam rast līdzekļus b...

Veselības un Labklājības ministrijas atzina, ka līdzšinējie pasākumi nav bijuši efektīvi, taču vienlaikus nespēj rast līdzekļus jaunu pakalpojumu ieviešanai.

“Pie jautājuma par iespējamiem risinājumiem rīcībai ar apreibinošu vielu ietekmē esošajiem nepilngadīgajiem šajā gadā mēs komisijas sēdē atgriežamies jau ceturto reizi, bet joprojām esam nulles punktā. Darba grupas ir, taču risinājuma joprojām nav. Katrs cents, ko mēs neieguldām šodien, pārvērtīsies par iztērētiem tūkstošiem eiro seku novēršanā,” uzsvēra Rasima.

Sēdē tiesībsargs iepazīstināja ar sava ziņojuma būtiskākajām rekomendācijām Labklājības un Veselības ministrijām, taču uzsvēra, ka primāri nepieciešams pilnveidot normatīvos aktus un novērst pretrunas tajos.

Regulējumā joprojām nav skaidrojuma terminam “obligāta ārstēšana”, un šīs nepilnības būtiski apgrūtina atkarību ārstēšanu jauniešiem. Uz šo trūkumu norādīja arī Rīgas pašvaldības Bērnu un jauniešu centra pārstāvji.

Komisijas deputāti, ņemot vērā tiesībsarga rekomendācijas, šodien vienojās sagatavot priekšlikumus trīs likumos – Ārstniecības, Bērnu tiesību aizsardzības un  Pacientu tiesību –, kas novērstu šīs pretrunas.