Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pil krāns. Kā uz ātru roku to salabot, kamēr ierodas santehniķis?
foto: Shutterstock
Dari mājās

Pil krāns. Kā uz ātru roku to salabot, kamēr ierodas santehniķis?

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Kad mājās gadās kāda ķibele, ne vienmēr uzreiz ir pieejami amatnieki vai santehniķi, kas to var salabot. Vēl trakāk, ja skāde notiek brīvdienā vai vēlu vakarā. Tāpēc mājās vienmēr jābūt dažiem instrumentiem, palīgmateriāliem un kaut vai kripatiņai izpratnes par to, kā labot situāciju.

Vienīgais izņēmums – nemēģini pati labot elektrību! Taču, ja pil caurule vai krāns, vari mēģināt to pielabot, kamēr ierodas santehniķis.

Ja pil krāns ar grozāmu rokturi, noskrūvē krāna augšpusi ar rokturi, lai piekļūtu krāna dziļumos esošajam ventilim. To parasti uz vietas notur sešstūraina skrūve, kas atrodas zem vāciņa, kas apzīmē karsto un auksto ūdeni. Atskrūvējot šo skrūvi, piekļūsi ventilim, kura gumijas blīves gadu laikā nolietojas, tāpēc krāns sāk pilēt.  Lai apturētu pilēšanu, visbiežāk ir jānomaina tieši blīve, bet pie vainas var būt arī viss ventilis. Ventili var diezgan vienkārši izskrūvēt un izjaukt pa detaļām. Ja ūdens sūcas pa plaisām krānā vai gar savienojuma vietu pie izlietnes vai vannas, noderēs speciālā silikona lente. Ar to var notīt vainīgo vietu, un ūdens kādu laiku netiks tai cauri. Tas gan nav ilgtermiņa risinājums.

foto: Shutterstock

Svarīgi!

Pirms ķerties pie krānu remonta, atslēdz ūdeni mājoklī, lai neveiksmīgas darbošanās dēļ nevajadzētu riskēt ar plūdiem un to sekām.