Svaigo un kraukšķīgo ziedkāpostu sezona rit pilnā sparā: 4 receptes, kā tos vārīt, cept, ēst svaigus
Lai arī lielveikalos ziedkāposti pieejami (un mēs to novērtējam) visu gadu, vislabākais, garšīgākais un veselīgākais ir tieši vasaras viducī novāktais. Vēl lielāka vērtība ziedkāpostam ir tad, ja tas nāk no sava dārza.
Ziedkāpostu un tomātu salāti
Šiem salātiem izmanto ļoti svaigu, kraukšķīgu ziedkāpostu. Ja salātus plāno pasniegt kā piedevu pie pamatēdiena, var nepievienot sieru.
15 minūtes
4 personām
1 neliela ziedkāposta galviņa
2 vidēji tomāti
100 g cietā siera
2 ēdk. majonēzes
¼ tējk. maltu piparu
½ tējk. sāls
1. Ziedkāpostu sīki sagriez vai sašķēlē ar rīvi – mandolīnu. Tomātus sagriez kumosa izmēra gabalos. Sieru sagriez nelielos kubiņos.
2. Liec bļodā dārzeņus un sieru, pievieno majonēzi, piparus un sāli. Visu sajauc un pasniedz.
Krāsnī cepti ziedkāposti
Ziedkāpostos esošais cukurs krāsnī skaisti karamelizējas, izceļot kāposta kraukšķīgumu un saldumu.
30 minūtes
2 personām
1 vidēja ziedkāposta galviņa
3 ēdk. olīveļļas
1 ēdk. Tom Kha zupas pastas
sāls
1. Uzkarsē cepeškrāsni uz 200 grādiem. Ziedkāpostu sadali pa ziedkopām, liec tās uz plāts un apslaki ar 1 ēdk. eļļas.
2. Cep krāsnī apmēram 15 minūtes – līdz kāposti ir gatavi, bet vēl stingri.
3. Sajauc palikušo eļļu ar sāli un Tom Kha zupas pastu. Liec izceptos ziedkāpostus bļodā, aplej ar eļļas un pastas mērci, apmaisi. Pasniedz karstus.
Ziedkāpostu zupa
Ja svaigu ziedkāpostu nav pie rokas, var izmantot arī saldētus.
25 minūtes
4 personām
500 ml dārzeņu buljona
400 g ziedkāpostu
300 g kartupeļu
200 ml saldā krējuma
1 sīpols
3 ķiploka daiviņas
2 ēdk. eļļas
2 ēdk. kausēta siera
sāls, malti pipari
1. Sīpolu un ķiploku notīri un rupji sagriez, ziedkāpostu un nomizotus kartupeļus sagriez gabalos.
2. Lej katliņā eļļu un viegli apcep tajā sīpolu un ķiploku. Pievieno kartupeļus, ziedkāpostus un dārzeņu buljonu. Uzvāri un turpini vārīt uz lēnas uguns, līdz dārzeņi mīksti.
3. Pielej krējumu, ieliec katlā kausēto sieru, vēlreiz uzvāri un zupu sablendē. Pēc garšas pievieno sāli un piparus. Pasniedz ar sakapātiem lociņiem vai grauzdiņiem.
Ziedkāpostu biezenis
Biezeni var gatavot bez kartupeļiem – tikai no ziedkāpostiem, bet tādā gadījumā tas mazliet zaudēs samtaino vieglumu.
30 minūtes
4 personām
500 g ziedkāpostu
200 g kartupeļu
200 ml piena
60 g sviesta
1 tējk. sāls
malti pipari
rīvēts muskatrieksts
svaigs timiāns
1. Katlā lej ūdeni un uzvāri. Liec ūdenī gabalos sagrieztu ziedkāpostu un kartupeļus. Pieber sāli, uzvāri un turpini vārīt uz lēnas uguns 10 minūtes, līdz dārzeņi mīksti.
2. Ziedkāpostus un kartupeļus rūpīgi nokās un ļauj iztvaikot liekajam mitrumam. Sastampā tos vai izberz caur sietiņu. Liec atpakaļ katliņā, pievieno sviestu, uzvārītu pienu, piparus, muskatriekstu un timiāna lapiņas.
3. Biezeni sakul ar mikseri vai rokas putotāju. Ja nepieciešams, pievieno vēl mazliet piena vai garšvielu.