Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Noderīgi ikdienā

VIDEO: aveņu raža šogad krietni mazāka, cena - augstāka

Biznesa nodaļa

Jauns.lv

Ir sākusies aveņu sezona, kas daudziem ogu cienītājiem nozīmē īpašu laiku, kad var baudīt svaigas, aromātiskas un Latvijā audzētas avenes. Šo laiku gaida ne tikai pircēji, bet arī lauksaimnieki, kuri cer uz labu ražu un izdevīgu peļņu. Taču izaudzēt šīs saldās un sulīgās ogas nav nemaz tik viegli. 360TV Ziņneši dodas uz vienu no lielākajām aveņu audzētavām, lai noskaidrotu, kā norit šī sezona, ar kādiem izaicinājumiem saskaras audzētāji un vai pircējiem jārēķinās ar lielāku cenu nekā pagājušajā gadā.

Aveni ir grūti audzēt, jo tai piemīt "raksturiņš". Tai nepatīk, kad ir pārāk sausa vai pārāk mitra vide. Tāpēc audzētāji viņas ir iestādījušas speciālos tuneļos. Audzēt avenes tuneļos ir jaunums Latvijā, tas ļauj plānot lielākas un regulārākas aveņu piegādes. Parasti ogas nevar vākt tik lielos apjomos, jo, piemēram, kad ārā līst ogas nevar lasīt.

Daudzi zemnieki to aizvien vēl audzē uz lauka, un šogad to raža būs ievērojami mazāka. Bauskā izaudzēts 10 reizes mazāk aveņu nekā parasti, 1 tonna no hektāra ierasto 10 tonnu vietā. Šogad aveņu krūmu saknes cieta no slimības, kas iemetās pārāk liela mitruma dēļ, kas arī samazināja ražu un tādā veidā arī palielināja cenas uz avenēm - cena sākot no 10 eiro kilogramā pērkot pa tiešo no zemniekiem. Aveni nevar mehāniski savākt, to ir jāvāc ar rokām, arī tas ietekmē aveņu daudzumu. Savukārt upeņu, dzērveņu un zemeņu audzēšanas apjoms pieauga. Visas ogas ir kļuvušas dārgākas, bet netikai inflācijas dēļ, bet arī dēļ tā, ka palielinājies PVN augļiem un dārzeņiem - 12% ierasto 5% vietā. Vairāk skaties video!

Tēmas