foto: dpa/picture-alliance
Mūsu mērķis ir saimniekot draudzīgi dabai
Viena Vide Visiem
2024. gada 2. jūlijs, 06:56

Mūsu mērķis ir saimniekot draudzīgi dabai

Padomu nodaļa

Jauns.lv

“Latvijā ir tik bagātīga un daudzveidīga daba, tik daudz vērtīgu augu, bet daudzi tos nenovērtē,” saka Jānis Ķesa. Viņš savā bioloģiskajā saimniecībā augošos savvaļas augus iemanījies izmantot kopjošās kosmētikas un ziedūdeņu ražošanā uzņēmumā “Dabba Cosmetics”, un no tiem top arī atspirdzinoši dzērieni, ko var nobaudīt Jāņa bārā “Trimpus” Cēsīs.

Kvalitatīvi produkti no vērtīgiem augiem

“Viss sākās ap 2010. gadu, kad bijām izdomājuši, ka vēlamies radīt kvalitatīvu produktu – ziedūdeņus – no Latvijas savvaļā sastopamiem augiem un piedāvāt tos ne tikai vietējā tirgū, bet arī eksportēt,” darbošanās pirmsākumus atminās Jānis. Ar šo produkciju viņš vēlējies izcelt tieši Latvijas dabas bagātību, jo, ceļojot pa dažādām pasaules valstīm, redzējis, cik ļoti vietējie iedzīvotāji novērtē tur augošos augus, kamēr pie mums vairums sajūsminājās par to, kas atceļojis no Francijas, Amazones džungļiem, Āfrikas vai Himalajiem, nevis par augiem no pašu pļavām un mežiem. “Mani tas vienmēr ir pārsteidzis. Uzskatu, ka Latvijas augu daudzveidība ir liela vērtība, kas noteikti jāizmanto. Turklāt vairumam šo augu ir arī ļoti superīgas īpašības.” Jānis atzīst – kopš viņam ir šī pārliecība, viņš pie tās turas, nemitīgi darbojas un attīstās.

Otra lieta, par ko radošais uzņēmējs bija pārliecināts, – ka produktiem jābūt kvalitatīviem, tāpēc izejvielas viņš vēlējās iegūt tikai no svaigiem augiem. Tos nolēma ievākt Jāņa ģimenes īpašumā netālu no Cēsīm. Vēl viens kvalitātes rādītājs tolaik bija arī tas, ka produktu sastāvdaļas ir iegūtas no bioloģiskās saimniecībā augošiem augiem. Lai sasniegtu šo mērķi, īpašumam, kurā ievāca augus, bija jāiegūst bioloģiskas lauksaimniecības sertifikāts.

Tās nav nezāles, bet vērtīgi augi!

“Es nekad neesmu saimniekojis citādi kā tikai dabai draudzīgi, tomēr rēķinājos, ka pēc tam, kad būsim ieguvuši bioloģiskas saimniecības sertifikātu, iespējams, nāksies saskarties ar dažādiem ierobežojumiem vai aizliegumiem. Bijām gatavi pielāgoties jaunajai situācijai, bet… Mūsu saimniekošanas metodēs itin nekas nemainījās, nekādus aizliegumus mēs neizjutām un joprojām neizjūtam. Visus šos gadus, kopš oficiāli saimniekojam bioloģiski, esam turpinājuši saimniekot tāpat kā iepriekš.” Jānis gan piebilst, ka saimniecībā neaudzē graudaugus vai milzīgas platības ar kādu monokultūru, kas ir specifiski jāmēslo un jāapstrādā ar augu aizsardzības līdzekļiem. “Mūsu saimniecībā aug Latvijai raksturīgi augi, kuri tur ir auguši, zēluši un plaukuši vienmēr. Kādam no malas varbūt šķiet, ka mēs par savu zemi nerūpējamies, jo visapkārt tikai nezāles. Bet tas tikai tāpēc, ka viņš nezina, ka liela daļa šo nezāļu patiesībā ir vērtīgi savvaļas augi – sastāvdaļas mūsu produktiem.”

Un produktu, kuros izmantot šos savvaļas augus, Jānim ir ļoti daudz. Drīz vien pēc tam, kad “Dabba Cosmetics” ziedūdeņi bija palaisti tirgū, tika radīta arī kopjošā kosmētika gan sievietēm, gan vīriešiem, un 2018. gadā Cēsīs durvis vēra bārs “Trimpus”, kurā var iegādāties limonādes, kombučas un stipros alkoholiskos dzērienus, kas tapuši no Jāņa saimniecībā augošajiem augiem, piemēram, absintu ar apiņiem, burbona mucā noturētu asinszāles uzlējumu, skuju kolu, vērmeļu toniku, džinu ar kalmes sakni. “Pamatīgi izzinot kādu augu, tā īpašības un garšas,  ir tikai loģiski, ka rodas vēlme iegūtās zināšanas likt lietā, tāpēc man vienmēr ir jaunas idejas. Turklāt mums ir pieejami visi resursi, lai tās īstenotu.”

Saimnieko dabai draudzīgi

“Mūsu mērķis ir radīt foršu produktu, saimniekojot atbildīgi pret dabu, tāpēc ikreiz, kad dzimst ideja par kādu jaunu produktu, vispirms izpētām, vai ar saviem plāniem nenodarīsim tai pāri. Vienmēr domājam, cik daudz, kad un kādus augus varam ievākt. Nekad neņemam tos augus, kuru ir ļoti maz, jo, ja mēs savāksim to pašu mazumiņu, iespējams, augs nespēs atjaunoties un iznīks.” Tāpēc daļu augu, kas aug saimniecībā, izmanto tikai kosmētikas produktu ražošanai, citus tikai dzērieniem, bet tos, kuru ir vairāk, – visur, kur vien nepieciešams. Jānis atzīst, ka ir daži augi, par kuriem īpaši rūpējas, citādi to būtu ļoti maz, piemēram, asinszāli viņi no savvaļas ir “pārnesuši” arī uz lauksaimniecības zemi. Tomēr pārsvarā saimniecībā ir tādi augi, kurus liek mierā – “lai aug paši savā vaļā, tāpat, kā tas ir bijis laiku laikos”.

Lai gan Jāņa Ķesas saimniecība nav iekļauta Natura 2000 aizsargājamo dabas teritoriju tīklā, nozīmīga ir arī dabas aizsardzība un dabai draudzīga saimniekošana ārpus aizsargājamām dabas teritorijām, tā ir svarīga konektivitātei jeb ekosistēmu savienojamībai.

Publikācija sagatavota ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu.