Mīļdzīvnieku savā dārzā apglabāt var, bet pieminekli viņam uzstādīt – ne! Kā atvadīties no mājas mīluļa?
foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Latvijā ir tikai piecas oficiālas mājdzīvnieku kapsētas – viena no tām ir „Citi medību lauki” Babītes pagastā.
Mūsu mīluļi

Mīļdzīvnieku savā dārzā apglabāt var, bet pieminekli viņam uzstādīt - ne! Kā atvadīties no mājas mīluļa?

Elmārs Barkāns

"Likums un Taisnība"

Savu citos medību laukos aizgājušo mājas mīluli (kaķi, suni, jūrascūciņu, bruņurupuci, sesku un citus) vēl pirms septiņiem gadiem oficiāli nedrīkstējām aprakt savā piemājas zemītē. Nu tas ir atļauts, bet tikai ievērojot konkrētus nosacījumus jeb ierobežojumus. Žurnāls „Likums un Taisnība” skaidro, kā cieņpilni pavadīt savu mīļdzīvnieku, kas aizgājis mūžībā.

Līdz pat 2017. gadam oficiāli savu neglābjami sirgstošo lolojumdzīvnieku eitanāzijai vai viņa līķi kremācijai varēja aizgādāt tikai uz veterināro klīniku, kura vēlāk nodrošinās viņa kremāciju, vai aizvest uz kādu no četrām dzīvnieku krematorijām (Daugavpils novada Demenes pagastā, Jelgavā (SIA „Cremo”), Rīgā (SIA „Flammax”) vai Babītes pagastā (pie dzīvnieku kapsētas „Citi medību lauki”)).

Lolojumdzīvnieka kremācija

foto: Yelizaveta Tomashevska / Alamy/ Vida Press
No mājdzīvnieka atvadīties cieņpilni var trīs veidos: viņu kremējot, apbedījot dzīvnieku kapsētā vai aprokot piemājas zemītē.
No mājdzīvnieka atvadīties cieņpilni var trīs veidos: viņu kremējot, apbedījot dzīvnieku kapsētā vai aprokot piemājas zemītē.

Atstājot dzīvnieku kopējai kremācijai jārēķinās ar izdevumiem, sākot no pārdesmit eiro uz augšu (atkarībā no dzīvnieka lieluma). Savukārt dzīvnieku var kremēt arī individuāli, saņemot urnu ar viņa pelniem. Dzīvnieks tiek kremēts augstā temperatūra (500 grādi pēc Celsija) un pēc tās viņa pelni ir sterili; ja nevēlaties tos saņemt atpakaļ tie tiek utilizēti kopējā izgāztuvē.

Dzīvnieka kremācijas izmaksas ir aptuveni vienādas. Jelgavā individuālā kremācija dzīvniekam līdz 2kg – 90 eiro, kopējā – 50 eiro un uz augšu (jo dzīvnieks smagāks, jo dārgāk kremācija izmaksās). Rīgā – aptuveni tādas pat (vienīgi individuālā kremācija tiek piedāvāta sākot no 100 eiro. Babītes pagastā veic tikai individuālo kremāciju – sākot no 80 eiro (līdz 1 kg smagam dzīvniekam).

Mīļdzīvnieku kapsētas

foto: Jēkabpils novada pašvaldība
2020. gada rudenī darbību uzsāka dzīvnieku kapsēta Jēkabpilī (attēlā: kapulauks pirms apbedījumu sākšanas).
2020. gada rudenī darbību uzsāka dzīvnieku kapsēta Jēkabpilī (attēlā: kapulauks pirms apbedījumu sākšanas).

Nākamā iespēja ir lolojumdzīvnieku apglabāt kādā no dzīvnieku kapsētām. Tādas gan Latvijā ir tikai piecas – „Citi medību lauki” (Rīgas-Liepājas šosejas 2. kilometrs), Cēsīs ierīkotā pašvaldības kapsēta, dzīvnieku aizsardzības biedrības „Ķepaiņu draugu klubs” kapsēta Gulbenē, Jēkabpils dzīvnieku kapsēta un lolojumdzīvnieku kapsēta „Aizsaule” Bauskas novadā. 

Piemēram, „Citos medību laukos” individuāla kapavieta izmaksās 210 eiro un pēc tam katru nākamo gadu par tās uzturēšanu būs jāmaksā 24,20 eiro. Bet Cēsu kapsēta paredzēta tikai Cēsu novadā deklarētiem iedzīvotājiem un tur kapavieta viņu dzīvniekiem tiek piedāvāta bez maksas, liecina informācija pašvaldības mājaslapā. Savukārt Gulbenē ir panākta vienošanās, ka tur dzīvniekus pirmos piecus gadus apglabās bez maksas (šis piecgadu periods vēl nav beidzies; bet var arī nodot ziedojumu dzīvnieku aizsardzības biedrībai). Jēkabpils kapsētā par dzīvnieka apbedīšanu līdz 5 kg jāmaksā 16,88 eiro, no 5 līdz 30 kg – 23,88 eiro un pēc tam par katru kg jāpiemaksā 80 eirocenti. Te nu katram jāizpēta internetā pieejamā informācija un iespējas, lai izsvērtu, kā labāk cieņpilni atvadīties no lolojumdzīvnieka.

Apglabāt savā dārzā

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Savu mājdzīvnieku jūs drīkstat apglabāt savā piemājas dārziņā, bet kapa pieminekli viņam uzstādīt nē.
Savu mājdzīvnieku jūs drīkstat apglabāt savā piemājas dārziņā, bet kapa pieminekli viņam uzstādīt nē.

Bet ir arī iespēja dzīvnieku apglabāt savā zemītē. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) informē, kādi nosacījumu šādā gadījumā ir jāievēro: * līķis aprokams tādā veidā, lai tam nevarētu piekļūt gaļēdāji vai visēdāji dzīvnieki; * aprakšanas vieta nedrīkst būt pie upēm, strautiem, ezeriem un citiem virszemes ūdensobjektiem, applūstošās vietās vai teritorijās, kā arī nedrīkst atrasties virszemes ūdensobjektu un pazemes ūdeņu ieguves vietu aizsargjoslās; * apraktais līķis nerada smaku, kā arī ūdens, gaisa vai augsnes piesārņojuma apdraudējumu; * līķi aprok bedrē, uzberot vismaz vienu metru biezu zemes kārtu; * aprakšanas vietā aizliegts uzlikt pieminekli.

Būtiski ņemt vērā, ka zemei, kurā tiek aprakts citos medību laukos aizgājušais dzīvnieks, ir jābūt jūsu privātīpašumam un tajā var apglabāt dzīvnieku, kas tajā ir dzīvojis. Izvēloties apglabāt savu mīluli dārzā, jāņem vērā, ka laika gaitā dzīvnieka ķermenis sāks sadalīties, līdz ar to apglabāt dārzā, kurā tiek audzēti dārzeņi un augļi, noteikti nebūtu laba izvēle, bet starp dekoratīvajiem kokiem vai košumkrūmiem to varētu darīt. Svarīgi, lai apglabāšanas vieta netiek apstrādāta vai citādi izmantota lauksaimniecībā.

Valdība 2016. gada nogalē, veicot grozījumus Ministru kabineta noteikumos „Prasības tādu dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu un atvasinātu produktu apritei, kas nav paredzēti cilvēku patēriņam”, atļauju lolojumdzīvnieku apglabāt savā privātzemē savā ziņā pieņēma kā „atkāpi” no līdz tam pastāvošās kārtības un tādēļ iekļāva nosacījumu – neuzstādīt kapa pieminekli. Tomēr neviens nav aizliedzis un arī neaizliegs uz kapa vietas stādīt puķes. Toreiz tāda prasība tika pamatota ar to, ka nebūtu patīkami dzīvot tādā pilsētā vai ciemā, kur katrā otrajā vai trešajā sētā būtu redzams kapakmens. Pēc viena mājdzīvnieka aiziešanas mūžībā saimnieki bieži vien iegādājas nākamo mājas mīluli, kas arī ar laiku aizies uz citiem medību laukiem un tad pēc pārdesmit gadiem kāda privātmājas sētas stūris varētu pārvērsties par „kapulauku”, kas nebūtu pieņemami. PVD gan īpašas pārbaudes reidus privātīpašumos neveic. To dara tikai gadījumos, ja tiek saņemta sūdzība par iespējamiem dzīvnieku apglabāšanas nosacījumu pārkāpumiem. Tad likums paredz arī sodu par nelikumīgu dzīvnieka apbedīšanu, kas privātpersonai var sasniegt 350 eiro, bet juridiskai personai – 700 eiro.