Iedzīvotājus priecē krāšņās lupīnas.

Lupīnu lauki 2024

Latvijā pilnā sparā rit krāšņo lupīnu ziedēšanas laiks. Nežēlojiet tās, bet plūciet cik variet, aicina Latvijas Dabas fonds.

Viena Vide Visiem
2024. gada 14. jūnijā, 14:18

FOTO: nost ar āboliņiem! Sācies krāšņo lupīnu ziedēšanas laiks

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Ja mēneša sākumā ļaudis steidza iemūžināt košā āboliņu laukus Ventspils pusē, tad tagad pilnā sparā rit krāšņo lupīnu ziedēšanas laiks. Nežēlojiet tās, bet plūciet cik variet, aicina Latvijas Dabas fonds (LDF).

Jūnija sākumā vērienīgu apmeklētāju skaitu pulcēja sarkanā āboliņa lauki Dunalkā un citviet Latvijā - simtiem apmeklētāju devās pie dabas krūts, lai apbrīnotu “sarkano ziedu jūru". Tomēr nu pilnā sparā sevi pieteikušas krāšņās lupīnas, turklāt, Latvijas Dabas fonds norāda, ka noplūcot tās, daba tev būs pateicīga.

"Lupīnas ir invazīva suga, kura nomāc vietējos augus. Aicinām lupīnas ievākt, nest mājās un likt vāzēs, lai mazinātu to izplatību un dotu iespēju pļavu augiem!" norāda LDF.

"Latgali ir pārņēmušas lupīnas! Tās ir visur - lauku sētās, ciematos, ceļmalās, pļavās, grāvjos un pat mežos. Skaistas, bet skaistums ir mānīgs - tās ir ļoti invazīvas un nomāc vietējās floras augus," norāda Ieva. Arī citi viņai piekrīt norādot, ka ziedi ir jāplūc, lai pasargātu vietējos augus.

Tomēr, par spīti ziedu kaitīgumam, vairums iedzīvotāju piekrīt, ka tie ir pasakaini skaisti un krāšņi. "Grūti noticēt, ka šis skaistums ir tepat Latvijā!" norāda fotogrāfe Baiba.

"Man patīk lupinas un tas mani priecē dārzā, vāzē trepju telpā un tējai, kuru lietošu sievietes skaistumam- kā to dara Islandē!" savās sajūtās dalās Regīna.