"Neindēsim dabu!" Entomologs aicina neiznīdēt veidojumu, ko iedzīvotāji rosina sadedzināt
foto: Ekrānuzņēmums
Tārpu veidojums.
Viena Vide Visiem

"Neindēsim dabu!" Entomologs aicina neiznīdēt veidojumu, ko iedzīvotāji rosina sadedzināt

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

1. jūnijā kādu savdabīgu dabas veidojumu Ēveles nomalē uzgājis Mārtiņš - par savu atradumu viņš ironiski teic, ka "somzīlītes ligzda tā nu tiešām nav".

Vairums iedzīvotāju par tārpu veidoto vijumu neizrāda sajūsmu, norādot, ka to vajadzētu iznītēt ar uguni vai ziepju ūdeni.

"Šitos vajag vākt cik var un sadedzināt, jo pārņem lielus rajonus, var protams ar ziepju deni smidzināt, bet tas veidojums jau tāpat paliek sauss iekšā!"  norāda Ligita.

"Vispirms viņiem jātiek klāt," piemetina Rasma, norādot, ka "dažreiz šie veidojumi tiek vērpti ļoti augstu kokos, turklāt tārpi esot veikli un ja neiznīdē visus, viņi sāk tīklu tīt no jauna." Arī Dace piebalso pārējo teikajam norādot, ka "šo parazītu dēļ viņai nācās nogāzt 3 kokus, jo tārpu midzenis bija uzvīts tik augstu, ka tiem klāt nevarēja tikt".

foto: Mārtiņš Bērzkalns
Tārpu veidojums.
Tārpu veidojums.

Tomēr dabas ekperts Voldemārs Spuņģis lūdz iedzīvotājus nebūt tik skarbiem un tārpu veidojumus nenīdēt: "Šādus veidojumus veido kāds no vērpējiem, piemēram, naktstauriņš, un tos dabā nevar novērot bieži. Kāpuri veido tā saucamās lizdas, kurās patveras dienā, lai izvairītos no putniem, taču naktī, kamēr putni guļ viņi izklīst, lai barotos ar augiem."

"Cik man zināms, šādas tauriņu "ligzdas" dārzus neietekmē, jo tajos jau tāpat ir pietiekami daudz augēdāju, kas, patiesībā, ražai dara tikai labu. Ja dabā nebūtu šo kaitēkļu, tad mēs iegūtu neskaitāmi daudz mazu ābolu, bumbieru un plūmju. Bet ja šādi kaitēkļi dārzā mīt, tad mēs, varbūt, iegūsim mazāk augļu, toties tie būs lieli, gardi un labākas kvalitātes".

"Nekādā gadījumā neindēsim Dabu un sevi," aicina Spuņģis, " un atminamies, ka vismaz 10 procenti no ražas jāziedo Dabai t.i. Dievam."