Gluži kā filmā "Svešais”! Sievieti pārsteidz gliemežu parazīti
foto: Twitter/ Santa Pāvila
Gliemežu trematode Latvijā ir plaši izplatīta, bet diezgan grūti atrodama.
Viena Vide Visiem

Gluži kā filmā "Svešais”! Sievieti pārsteidz gliemežu parazīti

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Santa sociālajā vietnē "X" dalījusies ar gliemežu fotogrāfiju, kas atgādina gluži vai kadrus no Ridlija Skota slavenās filmas "Svešais”.

"Pirmo reizi dabā redzēju gliemežu parazītus trematodes, kuru kāpuri ieperinās gliemežu acīs, kas kļūst zaļas un pulsējošas, pārņem par to kontroli un liek rāpties uz augšu, lai tos apēstu putni, kuros tās turpina attīstības ciklu. Gluži kā filmā "Svešais", " raksta Santa.

Arī citi "X" lietotāji pauž pārsteigumu par redzēto, sakot, ka skats tiešām ir biedējošs. "Mēs te - kosmoss, gaisa kuģi, tālas planētas, bet izrādās, ka Svešais tepat aiz stūra, dārzā jau uzdarbojas," raksta kāds komentētājs.

Kā portālam Jauns.lv skaidro entomologs Voldemārs Spuņģis, attēlā redzamie ir gliemežu trematode Leucochloridium paradoxum kāpuri. 

"Pieaugusi trematode dzīvo putnu kloākā, piestiprinās pie tās sienas un barojas ar tās saturu. Pieaugušās ir hermafrodīti, pārojas. Izdētās olas kopā ar fēcēm nonāk uz augu lapām. Gliemeži dažkārt labprāt barojas ar fēcēm un tādējādi olas nonāk gliemeža ķermenī. Tur no olas vispirms izšķiļas miracīdijs, tas iekļūst ķermeņa dobumā. Tad notiek diezgan sarežģītas secīgas pārvēršanās. Gala galā pieaugušais kāpurs nonāk gliemeža taustekļos, ir zaļš un kustīgs-pulsējošas kustības. Kāpurs līdzinās kukaiņa kāpuram un putni to izknābj. Pašu gliemezi neēd. Parazīta kāpurs nonāk putna zarnās un attīstības cikls noslēdzies,” stāsta Spuņģis.

Viņš uzsver, ka gliemežu trematode Latvijā ir plaši izplatīta, bet diezgan grūti atrodama. Parasti tie mitinās mitrākās vietās. Raksturīgi saimnieki ir putni, strapsaimnieki - dzintargliemeži. 

Tāpat viņš piebilst, ka cilvēkiem šī gliemežu suga nav bīstama.