foto: Shutterstock
Eksperts māca, kā stādīt kartupeļus, lai tie izaug veseli un garšīgi
Noderīgi ikdienā
2024. gada 14. aprīlis, 05:34

Eksperts māca, kā stādīt kartupeļus, lai tie izaug veseli un garšīgi

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Māca Skrīveru pagasta zemnieku saimniecības Kalnāres īpašnieks Ilgvars Krūmiņš. 

Kuri kartupeļi der stādīšanai?

Latvijā apritē ir 50–60 kartupeļu šķirņu, no kurām katrs var izvēlēties sev tīkamāko. “Lielākā daļa cilvēku stāsta, ka izmēģināja jaunu šķirni, pirmos gadus bija ļoti labi, bet pēc tam tā kļuvusi slikta, tāpēc meklē citu. Jāsaprot, ka šķirne un sēklas materiāls nav viens un tas pats,” uzsver Ilgvars.

Trīsdesmit gadus lolotas gurķu sēklas var ražot veselus un garšīgus gurķus, bet, jo ilgāk pavairo kartupeli, jo vairāk infekciju slimību piemetas, līdz ar to raža kļūst švakāka. Vairums cilvēku kartupeļus stāda ēšanai, rudenī norok un mazākos atstāj sēklai.

“Tas nav pareizi, jo daudzām kartupeļu šķirnēm vispār nevajadzētu būt sīkajiem bumbuļiem, ja vien augs ir vesels. Kad kartupelim ir vīrusi un citas slimības, izaug mazi kartupelīši, ko atlasa sēklai, tādējādi viena vai divu gadu laikā šķirnes materiālu sabojājot.  

Eksperts māca rīkoties citādi, proti, ēšanai domātos kartupeļus neizmantot stādīšanai. Lai iegūtu labu sēklu, izveido atsevišķu vagu. Lakstus izrauj, kad bumbuļi sasnieguši sēklas izmēru, savukārt kartupeļus noroc, tiklīdz miza ir gatava, un no tiem atlasi sēklas materiālu. Ja rocība atļauj, Ilgvars iesaka A kategorijas sēklu pirkt katru gadu, bet būs labi, ja to darīsi arī reizi divos gados.

Kā tikt pie labas ražas? 

Kartupelim nepatīk ne sausums, ne pārlieks mitrums, tāpēc karstās vasarās ir maza raža, bet divas dienas zem ūdens pabijuši bumbuļi sāk pūt. Pret sausumu var palīdzēt mikrogranulas, ko kartupeļiem uzkaisa stādot. Tas ir speciāls mēslojums, kura sastāvā ir 40 % fosfora, kā arī mikroelementi.

Tas palīdz sakņu sistēmas attīstībai. Ilgvars iesaka pavasarī pirms vagu veidošanas noteikti izmantot kalcija nitrātu vai nitraboru – tas būtiski uzlabos kartupeļu glabāšanu. 

Garšīgākās jaunās paaudzes šķirnes 

  • "Twister".  Agra, garšīga šķirne, ko var uzglabāt līdz pat jūnijam. 
  • "Alouette" Vidēji vēla šķirne, ko pēdējo trīs gadu laikā degustācijās daudzi atzinuši par visgaršīgāko.
  • "Levante". Ražīga šķirne ar gareniem, miltainiem bumbuļiem, kuri vārot neizšķīst. 
  • "Agria". Šī vēlā šķirne ir izturīga pret lakstu puvi, kartupeļi ir piemērota cepšanai, biezputrai, pankūkām, klimpām un frī. Pirms kāda laika tieši šī bija vispieprasītākā frī kartupeļu šķirne Eiropā. Taču ‘Agria’ neder salātiem un zupām, jo vārot bumbuļi izjūk. 

Zināšanai

Sēklas kartupeļus tajā pašā vietā var stādīt tikai pēc trīs gadiem. 

Vairāk noderīgus padomus par sēšanas darbiem pavasarī lasi jaunajā "100 Labi Padomi" speciālizlaidumā "Sēsim un Stādīsim".