foto: Shutterstock
Laiks mēslot sīpolpuķes! Kā tas darāms?
Noderīgi ikdienā
2024. gada 3. aprīlis, 06:39

Laiks mēslot sīpolpuķes! Kā tas darāms?

"100 Labi Padomi"

Pavasaris ir klāt un mēs gaidām, kad no zemes ārā sāks līst sīpolpuķu asni. Pa ziemu tās ir patērējušas daudz barības vielu, un līdz ar kūstošo sniegu barības vielas arī izskalojas no augsnes, tāpēc sīpolpuķes ļoti gaida, kad tās samēslosi. Tikai labi paēdušas, tās krāšņi ziedēs.    

Pirmo sīpolpuķēm dod slāpekļa mēslojumu – vislabāk der amonija nitrāts. To puķes samērā viegli uzņem, un tas labi iedarbojas. Atceries, ka mēslojot jāievēro ieteicamā deva; amonija nitrātam ne vairāk kā 50 g/m2. 

Lai sīpolpuķes bagātīgi ziedētu un augtu spēcīgas, tām nepieciešams arī bors. Ja šī elementa būs par maz, puķes var izdzīt tikai lapas, bet neuzziedēt.

Labs mēslojums ir nitrobors, jo tā sastāvā ir gan bors, gan kalcija nitrāts. Ar šo mēslojumu sīpolpuķes var pabarot gan pirms ziedēšanas, gan arī ziedēšanas laikā un uzreiz pēc tās, lai puķēm ir spēks izveidot ziedus arī nākamgad. 

Pēc pirmās mēslošanas reizes ar amonija nitrātu, apmēram pēc nedēļas vai divām, sīpolpuķes vēlreiz mēslo ar komplekso mēslojumu, kurā slāpekļa ir mazāk nekā amonija nitrātā, piemēram, ar zaļo kristalonu. Vēl pēc nedēļas vai divām dod sarkano kristalonu. 

Svarīgi! 

Sīpolpuķes mīl padzerties, tāpēc laisti tās regulāri. Ja sola salnas, sīpolpuķu asnus, kas spraucas ārā no zemes, apber ar neitralizētu kūdru. Ja lapas vairs nav cieši sakļāvušās, kūdru uz tām bērt nedrīkst; tad piesedz ar agrotīklu.