foto: Shutterstock
Kā sagatavot zemi dārzam?
Noderīgi ikdienā
2024. gada 8. marts, 06:59

Kā sagatavot zemi dārzam?

"100 Labi Padomi"

Vairākus gadus neapstrādāta zeme pamazām pārvēršas krūmainā pļavā, un grūti iedomāties, ka tur varētu iekopt dārzu. Ar šādu problēmu var sastapties ikviens lauku dzīves vai vismaz dārza darbu iesācējs. Pie kā ķerties vispirms?

Visvienkāršākais – aicini talkā ainavu dizaina speciālistus, saskaņo projektu un gaidi, kad profesionāļi visu izdarīs. Tomēr izmaksas šādā gadījumā var būt tikpat lielas, cik maksāja zemes gabals. Nākamais ierosinājums?

Uzar un izlīdzini ar motobloks

Ja tev ir motobloks, zemes frēze, mini traktors vai iespēja šo tehniku iznomāt uz dažām dienām, daļu problēmu varēsi atrisināt diezgan ātri. Tas gan neieekonomēs roku darbu, tomēr būtiski atslogos.

Pirms ķerties pie aršanas, attīri teritoriju no visa liekā, kas vien atrodams zemes gabalā: kokiem, akmeņiem, būvgružiem. Nesteidzies uzart visu gabalu uzreiz, dari to pakāpeniski. Apstrādā dažus kvadrātmetrus, izrušini zemes kamolus, izņem saknes, ar grābekli izlīdzini zemi, tad pakāpeniski tāpat turpini. Rušinoties pa zemi, noteikti atradīsi kaitēkļus, piemēram, maijvaboļu kāpurus, tāpēc turi pa rokai spaini ar stipru sālsūdeni vai kādu citu iedarbīgu šķidrumu, lai tos likvidētu.

Nosedz

Ja jāatbrīvo neliels zemes gabals un dārza ierīkošanai atvēlēta vismaz sezona, vari izmantot segšanas taktiku. Vienkāršākais un efektīvākais ir melns neaustais ģeotekstils. Izvēlies pēc iespējas biezāku un pavasarī izklāj zemes gabalā. Vasarā zem tā visas nezāles aizies bojā, sezonas beigās varēsi zemi uzfrēzēt un samēslot, lai pavasarī varētu sākt to apstrādāt. Protams, nezāļu sēklas gada laikā uz burvja mājienu nepazudīs, tomēr to būs daudz mazāk.

Ģeotekstilu var aizvietot ar jebkuru biezu biosadalāmu materiālu, piemēram, gofrēto kartonu. Tas kalpos tāpat kā ģeotekstils, bet neizskatīsies tik pievilcīgi. Ja laika nav tik daudz un iestādīt dārzeņus un ogas vēlies jau šajā gadā, tieši uz kartona izveido karkasa dobi, piepildi to ar auglīgu zemi un tajā stādi zaļumus, dārzeņus, zemenes un citas dārza kultūras. Dažu gadu laikā kartons dobes pamatnē sadalīsies un pazudīs bez pēdām, bet ģeotekstils būs jāņem ārā, ja kastes nav paredzētas ilgstošai lietošanai.

Apstrādā ar herbicīdiem

Tiem, kuri nebaidās no ķīmijas un ir gatavi izlaist vienu sezonu, prātīgs risinājums ir herbicīdi. Būtībā tā ir metodiska zemesgabala apstrāde ar preparātiem, kas iznīcina visus augus. Ar herbicīdiem apsmidzina virszemes daļu, taču iet bojā arī saknes. Jāatceras, ka pēc vienreizējas apstrādes panākt 100 % rezultātu neizdosies, jo augsnē saglabāsies sēklas un nelielas saknītes, līdz ar to pēc laika (pēc jaunu dzinumu parādīšanās) būs nepieciešama atkārtota apstrāde.

Apstrādi ar herbicīdus veic sausā bezvēja laikā. Dažādu preparātu šķīduma koncentrācija atšķiras, tāpēc tie jāgatavo stingri pēc instrukcijas. Izmantot zemi uzreiz pēc apstrādes nedrīkst, jānogaida instrukcijā norādītais laiks. 

Kad nezāļu virszemes kārta būs gājusi bojā, ar lāpstu un grābekli noņem velēnu un izved no dārza. Var arī augsni kopā ar velēnu uzart vai uzfrēzēt. Preparāti augsnē ātri sadalās, tāpēc nav jāuztraucas par to, ka iznīcinātā zāle ir palikusi dārzā.  

Uzroc un izlasi saknes 

Visgrūtākais, taču iedarbīgākais paņēmiens ir uzrakšana ar lāpstu. Skaidrs, ka visa dārza apstrāde aizņems ne vienu vien dienu, varbūt pat nedēļu, taču rezultāts būs redzams uzreiz. 
Lielākās nezāles vispirms var sakaplēt vai nopļaut un novākt un tikai pēc tam ķerties pie velēnas, kas jānoņem 5–7 cm biezumā, rūpīgi izlasot saknes un ar grābekli izlīdzinot zemi. Noteikti radīsies jautājums – kur likt tik daudz velēnas? Pielietojumu var atrast turpat zemes gabalā, lai izlīdzinātu bedres un nelīdzenumus, pēc tam noblietējot. Vai arī velēnu var likt ilgstošā kompostēšanā.

Izlīdzināto augsni vēlams samēslot ar komplekso minerālmēslojumu un kādu laiku ļaut tai atpūsties. Taču nepamet to novārtā un neļauj atkal aizaugt ar nezālēm – izravē vai iesēj zaļmēslojumu, kas atjauno un uzlabo augsnes sastāvu (sinepes, rapsis, auzas, rudzi, cūku pupas, lupīnas, āboliņš, griķi).

Iesēj siderātus!

Iedarbīgs paņēmiens, lai izvairītos no nezālēm, kuru likvidēšana prasa visvairāk laika, ir siderātu jeb zaļmēslojuma augu sēšana. Lai siderāti aizaudzētu zemes gabalu un izspiestu no tā visus nepiederīgos augus, ar motobloku pavasarī uzar zemi un uzreiz blīvi iesēj atbilstīgu sēklu maisījumu. Kad sēklas izdīgs, vajadzēs vēlreiz uzart zemi un vēlreiz to apsēt. Šo procedūru var atkārtot trīs reizes vasarā.

Siderāti ir ļoti dzīvelīgi un ir lielisks zaļmēslojums; tie arī spēj izstumt no sava augšanas vietas jebkuru augu-agresoru. Tiesa, ļoti aizaugušās teritorijās var būt nepieciešamas pat divas sezonas, lai tiktu pie vēlamā rezultāta.

Vairāk noderīgus padomus par sēšanas darbiem pavasarī lasi jaunajā "100 Labi Padomi" speciālizlaidumā "Sēsim un Stādīsim".