foto: Zane Bitere/LETA
Kad sagaidīsim pirmos +20 grādus? Dabas zīmju vērotājs izsaka prognozes par pavasari
Zilās vizbulītes.
Noderīgi ikdienā
2024. gada 4. marts, 10:07

Kad sagaidīsim pirmos +20 grādus? Dabas zīmju vērotājs izsaka prognozes par pavasari

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Pirmais pavasara mēnesis marts sācies ar saulainu un samērā siltu laiku. Gaisā virmo pavasara vēsmas un dienas kļūst garākas par naktīm, taču kāds būs šis pavasaris ilgtermiņā, un ko laika zīmes dabā vēsta par gaidāmo vasaru, stāsta dabas zīmju vērotājs Vilis Bukšs. 

"Pavasara pirmais mēnesis šogad rādās būt vairāk sauss nekā slapjš un vairāk saules kā parasti. Mēneša pirmajā pusē, pārsvarā sauss, nokrišņi nelieli un īslaicīgi. Dažviet naktīs tas var būt sniegs, slapjš sniegs. Temperatūra dienas laikā robežās no +1 līdz +7 grādiem. Naktīs daudzviet neliels sals, 0 -5 grādi. Laikā ap Gregoru (12. marts) temperatūra saulainās pēcpusdienās dažviet var paaugstināties līdz +10, +13 grādiem," stāsta Bukšs. 

Samērā siltais un saulainais marta sākums gan nenozīmē, ka šādus laikapstākļus varēs baudīt visu marta mēnesi. Marta vidū laikapstākļi kļūs mainīgi, šajā laikā saule biežāk mīsies ar mākoņiem un gaisa temperatūra dienas laikā lielākoties būs robežās no +1 līdz +6 grādiem. Savukārt naktīs termometra stabiņš var noslīdēt līdz pat -3 grādiem, lēš dabas zīmju vērotājs. 

Marta otrā puse varētu būt pat vēl vēsāka, proti, temperatūra naktīs var pazemināties līdz -10 grādiem un arī dienas, lai arī saulainas, solās būt vēsas – no 0 līdz +6 grādiem. 

"Šajā laikā ziema vēl pūlēsies atspēlēties, jo vēlāk, ap Pavasara Māru (25. marts) un pēc tam kļūs ievērojamāki siltāks un mūs aplaimos salīdzinoši siltas, pavasarīgas dienas," piebilst Bukšs. 

"Kopumā marts būs tuvu vidējam gan temperatūru, gan nokrišņu ziņā, bet ar noslieci uz siltāku laiku. Latvijas vidienē un austrumos drusciņ siltāks kā parasti, bet tuvāk jūrai parasts piejūras marts. Februāra atkušņos nokusušais sniegs un neaizsalušas upes, kā arī nesteidzīga ledus sakustēšanās aizsalušajās ūdenstilpēs ļaus izbēgt arī no lieliem pavasara paliem. Tālāk sekojošais aprīlis rādās būt pārsvarā sauss, ar nakts salnām un cīruļputeņiem mēneša pirmajā pusē un siltu laiku pēc tam. Šobrīd rādās, ka aprīļa otrajā pusē sagaidīsim arī pirmos plus 20 grādus," teic Bukšs.