foto: Zane Bitere/LETA
"Briesmoņi jau ir modušies!" - cilvēki pārsteigti par ērču aktivitāti februārī; eksperti atbild, ko varam sagaidīt
Noderīgi ikdienā
2024. gada 26. februāris, 12:10

"Briesmoņi jau ir modušies!" - cilvēki pārsteigti par ērču aktivitāti februārī; eksperti atbild, ko varam sagaidīt

Jauns.lv

Par ērču sezonu ierasti tiek uzskatīts pavasaris, taču tas nebūt nenozīmē, ka bīstamās radības nevaram sastapt jau tagad – ziemas laikā, jo īpaši tādēļ, ka februāris šogad bijis neierasti silts. Sociālajos tīklos cilvēki jau dalījušies ar pirmajām pamanītajām ērcēm mājas mīluļiem. Lai gan daudzi neslēpj izbrīnu par mazo nejauceņu parādīšanos jau februārī, nekas neparasts tas nav, jo ērces kļūst aktīvas, kad sniegs nokūst un gaisa temperatūra pārsniedz +3-5°C grādus. Atskatoties uz februāra pēdējām divām nedēļām – tieši tādas tās arī bija – siltas, pat 3,4 grādus virs ierastā līmeņa.

Jelgavniece Madara "Facebook" grupā "Suņu mīļi" dalījusies ar ērces, kuru viņa nupat noņēmusi no sava suņa, fotogrāfiju. Tikmēr sociālā tīkla "X" lietotājs Uģis raksta, ka vienu ērci dabūjis arī viņa kaķis. Kamēr daži neslēpj izbrīnu par mazo "briesmoņu" aktivizēšanos jau ziemā, citi norāda uz siltajām gaisa temperatūrām, kādas piedzīvojām februāra mēnesī.  

Latvijas Nacionālā dabas muzeja vecākais entomologs Jānis Dreimanis portālam Jauns.lv atklāj, ka pats nevienu ērci šogad vēl neesot redzējis, bet tas, ka mājdzīvniekiem tās jau piesūkušās, nekas neparasts neesot, jo to spalvā ērcēm aizķerties ir vieglāk. Entomologs uzsver, ka ērces aktīvas kļūst pie aptuveni + 5 gadu temperatūras, 

Runājot par šo ziemu, Jānis Dreimanis stāsta, ka ērcēm par labu nācis sniegs. Viņš gan kopumā šo ziemu vērtē kā vidēji labvēlīgu ērcēm, jo piedzīvojām arī kailsala periodus, kas tām nenāca par labu. "Atkušņu – sasalšanas periodi ērcēm nepatīk, bet pēc visiem apstākļiem es teiktu – vidēji.". Entomologs arī uzsver, ka ērces šogad būs, bet tas, cik daudz, to noteiks laikapstākļi pavasarī. 

"Tuvāko pāris nedēļu laikā liela ērču aktivitāte vēl netiks novērota. Tas, ka kāda ērce jau pamanīta, nav nekas neparasts, viss atkarīgs no gaisa temperatūras," piebilst Dreimanis. 

Savukārt entomologs Voldemārs Spuņģis portālam Jauns.lv apstiprina, ka ērču sezona jau ir sākusies. Viņa pieredzē visagrāk ērces novērotas jau 30. decembrī, bet visvēlāk - 9. janvārī. "Cilvēku saslimšana ar ērču pārnēsātajām slimībām pieaug, jo palielinājies ir ērču aktivitātes periods," teic Spuņģis. 

Arī viņš, līdzīgi, kā Jānis Dreimanis piebilst, ka ērču aktivitāte lielā mērā ir atkarīga no gaisa temperatūras. Ja tā ir virs +5 grādu atzīmes, tad ērces mostas. 

Jautājot par ziemas aptākļiem, Spuņģa prāt, tā bijusi labvēlīga ērcēm, jo sniegs klāja zemi gana ilgu laika periodu, un tas palīdzējis tām izdzīvot. "Būs tikpat daudz ērču kā pagājušajā gadā."

Tikmēr Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) stāsta, ka dažas ērces, kas pie labvēlīgas temperatūras parādās ziemas mēnešos, ir tikai atsevišķi eksemplāri, tāpēc nevar teikt, ka ērču sezona šogad būtu sākusies jau feburārī. Tāpat šogad vēl neesot saņemta informācija par ērču encefalīta gadījumiem, taču ir reģistrēti 14 laimas slimības saslimšanas gadījumi.

SPKC arī publicējis šī gada ērču endēmisko teritoriju sarakstu. Tajā iekļauti 5 novadi – Kuldīgas novads, Dienvidkurzemes novads, Ventspils novads, Talsu novads un Cēsu novads. Dati par saslimšanu ar ērču encefalītu rāda, ka visvairāk gadījumu bijuši Kuldīgas novadā, kam seko Dienvidkurzemes novads, Ventspils novads, Talsu un Cēsu novads. Šajos reģionos dzīvojošie bērni pret ērču encefalītu tiek vakcinēti bez maksas. SPKC speciālisti iesaka vakcinēties laikus, vēl pirms sākusies ērču aktivitātes sezona, kas Latvijā ierasti ir no aprīļa līdz oktobra beigām. 

Pareizākais veids, kā noņemt piesūkušos ērci

Ja ērce piesūkusies, pirms tās izņemšanas vēlams ar spirtā piesūcinātu vates piciņu to mazliet "apreibināt". Pēc tam ar pinceti ērci var izraut. Galvenais to neaiztikt ar kailām rokām, jo pirkstos var būt mazi, nemanāmi pušumi, kas ļauj baktērijām iekļūt asinīs.

Pēc tam, kad ērce noņemta, 2–4 nedēļas jāseko līdzi savam veselības stāvoklim. Ja paaugstinās temperatūra, parādās galvassāpes, gripai līdzīgi simptomi, – tas var liecināt par encefalītu. Savukārt, ja ērces piesūkšanās vietā vai tālāk no tās veidojas sarkans laukums (eritēma), tad tas var liecināt par laimboreliozi (Laimas slimību). Šādos gadījumos nekavējoties jāvēršas pēc palīdzības pie ārsta.