2024. gada 21. februāris, 06:06

Video: kā rīkoties, ja mežā satiec lāci?

Jauns.lv

No multiplikācijas filmām un zoodārza, kur vēl nesen bija vienīgā iespēja sastapt lāci, šie skaistie, bet bīstamie dzīvnieki atkal pārcēlušies uz Latvijas mežiem. Kā rīkoties sēņotājam, ja gadās sastapt ķepaini?

Latvijas mežos dzīvo apmēram 70–80 lāču, un galvenokārt tie sastopami Ziemeļvidzemē. Latvijas Dabas muzeja pedagoģe Anna Marija Knoka stāsta, ka lācis ir klasisks visēdājs, tātad nesmādē veģetāru maltīti, bet neatteiksies arī no gaļas. Lāči ēd augu saknes, ogas, kukaiņus. Ar gardu muti tie notiesā skudru kāpurus, skudras un skudru olas, neatteiksies pamieloties arī ar kritušu dzīvnieku, bet, ja ceļā gadīsies kāds stirnu mazulis, arī tas var papildināt lāča ēdienkarti. Tomēr labai veselībai nepieciešamo dzelzi ķepainis pamatā iegūst, mielojoties ar dažādiem lakstaugiem, piemēram, nātrēm.

Kā rīkoties, ja mežā satiec lāci?

No multiplikācijas filmām un zoodārza, kur vēl nesen bija vienīgā iespēja sastapt lāci, šie skaistie, bet bīstamie dzīvnieki atkal pārcēlušies ...

gallery icon


Par lāča klātbūtni mežā var liecināt gan pamatīgo pēdu nospiedumi, gan skrāpējumi uz kokiem, ko atstājuši varenie nagi. Brūnie lāči, kas mitinās Latvijā, sasniedz 150–250 kilogramu svaru, bet prāvākie eksemplāri var būt pat 350 kilogramu smagi.

foto: Shutterstock
Brūnie lāči, kas mitinās Latvijā, sasniedz 150–250 kilogramu svaru, bet prāvākie eksemplāri var būt pat 350 kilogramu smagi.

Iespēja mežā satikt lāci nav liela – kā jau visi dzīvnieki, arī ķepainis no cilvēkiem izvairās. Tomēr, tā kā tas ir visnotaļ ziņkārīgs, paretam kāds vientuļš sēņotājs var kļūt par lāča intereses objektu. Ieraugot lāci, ja neesat pamanīti, vēlams klusām kāpties atpakaļ, mēģinot nepievērst uzmanību. Ja dzīvnieks tomēr jūs pamana un vēlas kliedēt savu vientulību, noskaidrojot, kas viņu apciemojis, nav vērts slēpties aiz kokiem, bet ieteicams lēnām doties prom, plaukšķinot un runājot skaļā balsī. Dzirdot mežam neierastās skaņas, lācis, visticamāk, sapratīs, ka jums nav pa ceļam, un dosies savās gaitās tālāk no trokšņotāja.