foto: London Zoo, Facebook
Londonas zoodārzā piedzimis gorillas mazulis no apdraudētas sugas
Mūsu mīluļi
2024. gada 15. februāris, 10:46

Londonas zoodārzā piedzimis gorillas mazulis no apdraudētas sugas

Deutsche Welle/Jauns.lv

Londonas zooloģiskajā dārzā piedzimis apdraudētas sugas gorillas mazuļis. Tas noticis mēnesi pēc tam, kad citai gorillu mātītei iepriekš piedzimis mazulis.

Mazulim, kurš piedzima gorillas mammai Efijai 8. februārī, vēl nav piešķirts vārds. Tas piedzima vien trīs ar pusi nedēļas vēlāk pēc tam, kad zoodārzā jau bija piedzimis viens gorillas mazulis.

Abi “ieceļotāji” palielina kritiski apdraudētās sugas pārstāvju skaitu. Lai arī precīzs gorillu skaits savvaļā nav zināms, tiek uzskatīts, ka to skaits pēdējo 25 gadu laikā sarucis par 60%.

Balstoties uz Pasaules Daba fonda datiem, Rietumu zemienes gorillas no citām sugām var atšķirties ar mazāku izmēru, brūni pelēku kažoku, kā arī kastaņbrūnajām krūtīm.

Gorillai sarežģītas dzemdības 

Zooloģiskais dārzs ziņoja, ka tā darbinieki nedēļas nogalē pastāvīgi bija nomodā, lai spertu atbilstošus soļas, dzemdību sarežģījumu gadījumā, piemēram, ja mazulim aptītos nabassaite.

Darbinieki jutās atviegloti, uzzinot, ka nabassaites aptīšanās mazulim netraucē turpināt baroties un kustēties. Tagad, kad gorillas mazulis ir piedzimis, secināts, ka viss ir kārtībā.

Pirmais gorillas mazulis bez sarežģījumiem janvārī piedzima gorillai vārdā Mjukuupiedzima. Drīz vien pasaulē nācis arī ootrs mazulis - gorillai Efijai.

Abi mazuļi bija "svarīgi šīs apdraudētās sugas saglabāšanai audzēšanas programmā un, kas ir tikpat svarīgi, lieliski papildinājumi šis sugas pārstāvju pulkam mūsu zoodārzā. Bija milzīgs atvieglojums redzēt, kā bērns barojas un normāli kustas, ieraudzīt tās spožās acis, kas raudzījās no mammas rokām," sacīja Sandersa.

"Abi jaunieši augs plecu pie pleca, līdzīgi, kā tas notika viņu vecākajiem brāļiem un māsām - Alikam un Gernotam, viņiem patiks pastāvīgs rotaļu biedrs!"

Jaundzimušā mazuļa dzimums vēl nav noteikts, zoodārzs apgalvo, ka tas tiks izziņots un apstiprināts vēlāk.