foto: Zane Bitere/LETA
Vai ziemai pienācis gals? Laika vērotājs prognozē, kad iestāsies pavasaris
Cilvēki Bastejkalna parkā.
Noderīgi ikdienā
2024. gada 30. janvāris, 11:27

Vai ziemai pienācis gals? Laika vērotājs prognozē, kad iestāsies pavasaris

Jauns.lv

Ja seko ticējumam, tad februārim, tāpat kā iepriekšējiem diviem ziemas mēnešiem vajadzētu būt ar mērenu salu, īslaicīgiem atkušņiem un mēnesim atbilstošu nokrišņu normu. Savukārt 20. augusts un 27. decembris paredz maigu un ar nokrišņiem ne visai bagātu Sveču mēnesi, stāsta dabas zīmju vērotājs un laikapstākļu paredzētājs Vilis Bukšs. 

Zīmes dabā liecinot, ka atlikusī ziema būs bez barga sala un ilgstošs aukstums izpaliks. Lai arī stiprs sals izpaliks, siltu pavasari varēsim sagaidīt tikai pēc Lieldienām (31. marts), lēš Bukšs. 

"Puteņu mēnesis šogad rādās būt ar mainīgiem, „zāģa zobiem” līdzīgiem laikapstākļiem mēneša sākumā un beigās, kad dienām, kad temperatūra virs nulles, sekos neliela līdz mērena sala dienas."

Lai gan februāra sākums solās būt salīdzinoši silts, ar gaisa temperatūrām virs 0 grādu atzīmes, mēneša vidū varētu parādīties sals līdz -10; -12 grādiem. Nokrišņi šajā laikā nelieli un pārsvarā slapjš sniegs, sniegs, bet atkušņos arī smidzinošs lietus. Uz ceļiem apledojums un ceļi slideni.

Februāra otrajā pusē gaidāms sauss laiks, bez izteiktiem nokrišņiem, temperatūra diena slaikā robežās no 0 līdz -7 grādiem. Februāra beigās atkal palielināsies nokrišņu iespējamība un temperatūra dienas laikā pietuvosies pat +7 grādu atzīmei. Mēneša pēdējās dienās, kad starp mākoņiem uzspīdēs saulīte, varēs sajust arī silta gaisa plūsmu, teic Bukšs. 

Kopumā februāris rādās būt tuvu ikgadējiem vidējiem mēneša rādītājiem temperatūru ziņā, bet ar nokrišņiem drusciņ mazāk kā parasti. Sniega sega, lai arī atkušņos saruks un īpaši nepapildināsies, vismaz Latvijas austrumpusē vēl nekur nepazudīs.

"Februāra otrajā pusē biežāk jāieklausās dabā un jāvēro debesis, jo līdz ar pavasara vēsmojumu sagaidīsim pirmos gājputnus, kukaiņu pamošanos un sulu kāpšanu kokos," pārliecināts ir Bukšs.