foto: Shutterstock
Augs zied bez pārtraukuma jau vairāk nekā divus gadus! Kāds ir orhideju kopšanas lielākais noslēpums? 
Noderīgi ikdienā
2024. gada 15. janvāris, 06:59

Augs zied bez pārtraukuma jau vairāk nekā divus gadus! Kāds ir orhideju kopšanas lielākais noslēpums? 

Jauns.lv

Orhidejas jeb falenopši ir vieni no skaistākajiem augiem, ko audzēt mājās, turklāt tie neprasa pārlieku lielas rūpes. Falenopšus uzskata par pieticīgākajām no visām orhidejām, taču to mājas dzīvē jāievēro galvenās prasības, lai jūsu kopdzīve sekmētos skaistiem ziediem, – pareizais mitrums, pusēna un gaismas piekļuve saknēm (tās ir zaļas – tāpēc, ka arī piedalās fotosintēzē).

Lai gan orhidejas ir izturīgi telpaugi, arī tām ir savas augšanas īpatnības un apstākļi. Zināšanu trūkums vai pārlieku liels entuziasms var likt orhideju audzētājiem pieļaut dažas kļūdas, kas var apdraudēt augu veselību.

1. Pārmērīga laistīšana

Lai gan orhidejas ir tropu augi, tām nav nepieciešams tik daudz ūdens kā lielākajai daļai parasto telpaugu. Pārmērīga laistīšana var nodarīt orhidejām nopietnus bojājumus un, iespējams, tās nogalināt, tāpēc ir ļoti svarīgi ievērot pareizo līdzsvaru. Orhidejas saknes un vainags, kur visas saknes, lapas un dzinumi saplūst kopā, būtībā veido auga "plaušas", tāpēc ir svarīgi tās nepārlaistīt. Laba vispārēja prakse ir laistīt orhideju ik pēc septiņām līdz desmit dienām vai tad, kad pamanāt, ka augsne sāk izskatīties sausa. Biežāka laistīšana var izraisīt sakņu puvi un sēnīšu invāziju.

2. Augu atstāšana tiešos saules staros

Lai gan vairums istabas augu mīl saules gaismu, orhidejas tiešos saules staros turēt noteikti nevajadzētu. Lielākā daļa orhideju labi aug spilgtā, bet netiešā saules gaismā, tāpēc ideāli piemērotas ir uz austrumiem vai rietumiem vērstas palodzes. Lai gan vasaras mēneši ir aiz muguras, arī rudens un ziemas saule orhidejām var kaitēt. Protams, ir dažas orhideju šķirnes, kas labprātāk uzturas tiešā saulē, tāpēc vienmēr pārliecinieties par auga prasībām. 

3. Parastas augsnes izmantošana

Dabā lielākā daļa orhideju neaug no augsnes, bet pieķeras koku zariem un stumbriem. Tāpēc ierastā augsne podos nav piemērota vide orhidejām. Tā ir pārāk blīva, lai orhidejas tajā varētu augt, jo tā ierobežo sakņu piekļuvi izdzīvošanai nepieciešamajam gaisam. Tā arī nenodrošina pietiekamu drenāžu, kas laika gaitā var izraisīt sakņu pūšanu. Savā dabiskajā vidē orhidejas pārsvarā ir vai nu epifīti, kas nozīmē, ka tās aug uz kokiem, vai arī litofīti, kas nozīmē, ka tās aug uz akmeņiem. Orhidejām piemērota būs uz mizu bāzes veidota augsne, kas veicinās sakņu vedināšanu un drenāžu.

4. Jaunu sakņu dzinumu apgriešana

Ja jūsu orhidejām veidojas gaisa saknes, atstājiet tās mierā. Jaunas saknes un kātiņi ir veselīgas augšanas pazīme. To apgriešana var radīt vairākas problēmas, tostarp veicināt slimību attīstību vai izraisīt nespēju pietiekami uzsūkt izdzīvošanai nepieciešamo ūdeni un barības vielas.

Tēmas