foto: Shutterstock
Kā bez dažādiem gudriem aparātiem saprast, vai telpā gaiss ir sauss vai pārlieku mitrs?
Noderīgi ikdienā
2023. gada 10. decembris, 05:54

Kā bez dažādiem gudriem aparātiem saprast, vai telpā gaiss ir sauss vai pārlieku mitrs?

"100 Labi Padomi"

Ķermeņa fiziskā labsajūta ir ļoti atkarīga no gaisa kvalitātes. Taču, tā kā gaisu nevar redzēt, tā kvalitāti ir grūti iztēloties. Viens no gaisa kvalitātes rādītājiem ir mitruma līmenis, jo gan pārāk sauss, gan pārāk mitrs gaiss slikti ietekmē cilvēka pašsajūtu un veselību. 

Ideālais gaisa mitrums iekštelpās ir 35–60 procenti. Lai noteiktu gaisa mitrumu telpās, ir nepieciešams īpašs aparāts – higrometrs –, kas izmēra ūdens tvaika pilienu daudzumu. Ja mājās nav šāda mērītāja, par pārlieku lielu mitrumu liecina kondensāta vai pelējuma veidošanās uz dažādām virsmām, mitri pārtikas produktiem un drēbes. Savukārt sauss gaiss izraisa vēlmi ik pa laikam krekšķināt, ir sausas nāsis, kā arī izkalst un saplaisā koka mēbeles. 

Pārāk sauss gaiss

Pārāk sauss gaiss (mazāk par 30 %) nereti ir saistīts ar apkuras sezonu, jo, sildot telpas, izsausē arī gaiss. Elpojot sausu gaisu, pastiprināti žūst elpceļi – nāsis, deguns –, organismam tas nepatīk, tāpēc parādās iesnas, kas samitrina izkaltušo un sakairināto gļotādu. Kalst arī mute, rīkle, radot kairinošu sajūtu, ko ir vēlme aizgaiņāt nokrekšķinoties; diemžēl kairināšana nereti palielinās, un attīstās klepus – tas ir sauss un nejauks, jutīgāki cilvēki var saslimt ar bronhītu vai pat bronhiālo astmu.

Par sausu gaisu nav sajūsmā arī lielākais cilvēka orgāns āda – tā kļūst jutīgāka, lobās, niez, izmetas pumpas, var attīstīties ekzēma.

Telpā ar pārāk sausu gaisu cilvēki nejūtas komfortabli – sāp galva, parādās izteikts nogurums. Sauss gaiss arī veicina putekļu lidošanu, turklāt tie uzkrāj statisko elektrību, un, šādā telpā pieskaroties ar pirkstu kādam materiālam, var dabūt pa nagiem jeb sajust statiskās elektrības izlādi. Telpā, kur ir sauss gaiss, nīkuļo telpaugi, tiem kalst lapas, bet koka mēbeles izžūst, sāk plaisāt un nesaskrūvētās, nesanaglotās detaļas neturas vairs savās vietās. 

Kā palielināt gaisa mitrumu? 

  • Turi telpā traukus ar tīru un svaigu ūdeni. Neaizmirsti regulāri trauku izmazgāt un ūdeni mainīt, jo pēc izgarošanas to elposi. 
  • Samitrini dvieli vai drānu un pakarini uz radiatoriem; estētiskāk izskatīsies, ja pagatavosi pavisam nelielu spilventiņu no aizkaru auduma, piepildīsi to ar vati un samitrinātu liksi uz radiatoriem. Turklāt šādā spilventiņā var iepilināt arī kādu kvalitatīvas ēteriskās eļļas pilīti. 
  • Vienam telpaugam sausā gaisā nepatiks, bet, jo vairāk telpaugu, jo mitrāks būs gaiss telpā, kā arī uzlabosies tā vispārējā kvalitāte. 
  • Regulāri vēdini telpas, vari to darīt arī lietus laikā, agri no rīta un vēlu vakarā, kad āra gaisa mitruma līmenis ir lielāks.
  • Ja nekas no tautas līdzekļiem nepalīdz, lielisks palīgs gaisa mitrināšanā ir īpaši tam domāts aparāts, kas mitrinās gaisu līdz saimnieku uzstādītajiem gaisa mitruma līmeņa procentiem. 

Pārāk mitrs gaiss

Telpās ar paaugstinātu mitruma līmeni (vairāk par 65 %) nav patīkami uzturēties, jo, temperatūrai noslīdot zem +20 grādiem, tās šķiet drēgnas, bet paaugstinoties – ir smacējoši karsts un sutīgs. Cīnīties pret mitrumu telpās ir grūti: tas jādara regulāri, mērķtiecīgi, un dažkārt tā radītās sekas var likvidēt tikai pamatīgs remonts. Uz paaugstinātu mitrumu norāda kondensāts uz dažādām virsmām un ārsienām, mitras un sasmakušas drēbes skapī un valgi sausie pārtikas produkti. Savukārt mitrs gaiss telpās veicina pelējuma rašanos, kas izraisa alerģijas, klepu, iesnas un daudzas citas slimības. 

Kā samazināt mitrumu telpās?

  • Pēc iespējas vairāk izvairies no mitruma iztvaikošanas telpās: drēbes žāvē ārā vai veļas žāvētājā; gatavojot ēst, liec uz pannas un katla vāku.
  • Vannasistabu un virtuvi aprīko ar labu ventilatoru. Ideāli, ja vannasistabā ir logs, – turi to vaļā pēc iespējas biežāk.
  • Regulāri vēdini telpas, taisi caurvēju, tomēr izvairies no telpu vēdināšanas, ja ārā gaiss ir vēl mitrāks nekā telpās. 
  • Skapjus, plauktus, gultas nepiebīdi cieši pie sienas, lai gaiss var brīvi plūst gar sienu un mēbelēm. Atver vaļā skapju durvis, plauktus, pieliekamā durvis – izvedini mitrumu. 
  • Ver vaļā aizkarus vai žalūzija, lai telpā iekļūst saules stari, – tie lieliski sasilda un kaltē. 
  • Neturi traukos ūdeni, pat ziedu vāzē ieliets ūdens iztvaikojot rada papildu gaisa mitrumu.
  • Īsā laikā strauji samazināt mitruma līmeni telpās var, izmantojot elektrisko mitruma nosūcēju. Pāris stundas darbojoties, tas sevī uzkrāj lieko telpas gaisa mitrumu. Neticami, bet, samazinot gaisa mitrums no 80 līdz 65 %, šāds aparāts īpašā nodalījumā būs uzkrājis vairākus litrus ūdens. 

Tēmas