foto: Shutterstock
Kā pareizi laistīt orhidejas ziemā, lai tās neaiziet bojā
Noderīgi ikdienā
2023. gada 28. novembris, 06:14

Kā pareizi laistīt orhidejas ziemā, lai tās neaiziet bojā

Jauns.lv

Ziemas periodā telpaugi ir miera stāvoklī, un tas nozīmē, ka to aktivitāte apstājas. Telpaugu eksperti ir dalījušies ar labākajiem padomiem, kā rūpēties par orhidejām gada aukstajos mēnešos. 

Par orhidejām var būt sarežģīti rūpēties, jo īpaši, ja īpašnieks cenšas panākt atkārtotu to ziedēšanu. Orhidejas ir uzņēmīgas pret sakņu puvi, tāpēc tās aizies bojā, ja tām ļaus atrasties mitrā podiņā. Tāpat saknes var izžūt, ja augšanas apstākļi ir pārāk sausi.

Ziemā parasti pietiek ar laistīšanu reizi 10 dienās, lai orhidejas labi attīstītos, taču pirms laistīšanas vienmēr ir ieteicams pārbaudīt komposta mitrumu, lai pārliecinātos, ka tās nepārlaistāt.

Ideālā gadījumā orhideju vajadzētu aplaistīt, kad podiņa maisījums ir gandrīz izžuvis, bet ne pilnībā.

Kā noteikt, vai orhideja ir pārlaistīta? 

To var noteikt, aplūkojot auga saknes. Ja tās ir mīkstas un brūnas, tas liecina, ka augs ir atradies ūdenī pārāk ilgu laiku. Turpretī, ja saknes ir sausas un izžuvušas, arī zaudējušas krāsu, augs nav saņēmis pietiekoši daudz ūdens. Veselas, pietiekoši mitrinātas auga saknes ir stingras un zaļganas. 

Lai izvairītos no sakņu puves, eksperti bieži iesaka telpaugu mitrināšanai izmantot filtrētu ūdeni, taču orhidejām var izmantot arī krāna ūdeni.

Orhideju laistīšanai eksperti iesaka izmantot vēsu, bet ne ledainu ūdeni, jo pārāk zema ūdens temperatūra var radīt šoku augam un kavēt veselīgu tā augšanu. Tāpat ieteicams ūdeni pēc auga apliešanas kārtīgi notecināt, lai augsne neatrastos pastāvīgā mitrumā. 

Tēmas