Kā rīkoties, ja atrasts aizmidzis ezis
Foto: Zolitūde Inc/Facebook
Noderīgi ikdienā
2023. gada 15. novembris, 05:50

Kā rīkoties, ja atrasts aizmidzis ezis

Jauns.lv

“Facebook” lapā “Zolitūde Inc” sniegti padomi, kā rīkoties, ja atrodat guļošu ezi. Tomēr ar šiem ieteikumiem rezultāts ezis var pavasari arī nesagaidīt.

“Ja aukstajos mēnešos atrodat “beigtu” ezīti, neapglabājiet to, neizmetiet to miskastē...” te, protams, var piekrist. “Dažkārt eži var nākt pagalmā, meklējot drošību un siltumu, lai pārziemotu, daži ir tik noguruši no meklējumiem, ka guļ dīvainās vietās, piemēram, ceļmalās vai ietvēs. Ziemas guļas laikā viņu pulss un kopējā ķermeņa darbība enerģijas taupīšanas nolūkos nedaudz palēninās, kas var apmulsināt cilvēku, ka ezis ir miris,” raksta “Zolitūde Inc”.

“Jebkurā gadījumā, ja redzat nekustīgu ezi, pārliecinieties, ka tas atrodas drošā un siltā vietā un var palikt 5 mēnešus. Ja savā pagalmā vai kaut kur ārā atrodi ezīti, izveido bedrīti kartona kastē un sausā, drošā un klusā vietā, lai viņš tur varētu pavadīt aukstos mēnešus,” teikts padomos.

Tomēr dzīvnieku pazinējs, dabas popularizētājs Ingmārs Līdaka šos ieteikumus kritizē: “Padomi kaitīgi! Ezim sirdsdarbība un elpošana ziemas guļā samazinās daudzkārtīgi! Ienests siltumā, normāls ezis pamostas un grib ēst, nevis guļ! Gulēšanai der lapu kaste pagrabā zem mājas, ja nu dzīvnieks atrasts kaut kur aizmidzis, nevis miris vai novārdzis. Ja kas, var barot ar mīksto kaķu barību, gaļu, nevis āboliem.”

Vietā piebilst, ka rudenī, sakopjot dārzus un parkus, nevajag visas lapas aizvākt un izmest atkritumos. Kādā stūrī var uztaisīt lapu un žagaru kaudzi, ko pārziemošanai varēs izmantot eži.