foto: Shutterstock
Mēbeļu, krāsu un dekoru vara! Ko par tevi pastāsta mājas interjers
Noderīgi ikdienā
2023. gada 13. novembris, 06:13

Mēbeļu, krāsu un dekoru vara! Ko par tevi pastāsta mājas interjers

"100 Labi padomi Par veselību"

Māju izjūtai ir milzīga nozīme mūsu garīgajā veselībā. Bet kāpēc vieniem patīk grezni dekorētas, mantām pārpilnas mājas, citiem – vienkāršs minimālisms? Kāpēc vieni labi jūtas gaišās sienās, bet citiem patīk tumšie toņi? Vai šo atšķirību cēlonis meklējams mūsu smadzenēs vai personībā? Zinātnieki un interjera dizaineri beidzamajās desmitgadēs ir noskaidrojuši diezgan daudz par šiem jautājumiem.

Mājas ir vieta, kur jūtam, ka viss tiek kontrolēts, – tā ir paredzama un droša vieta. Mājas ir galvenā saikne starp mums un pārējo pasauli. Lai kādas problēmas un nepatikšanas gaidītu “lielajā pasaulē”, mājas ir vieta, kur vienmēr var paslēpties no smaga darba, nepatīkamiem cilvēkiem, pilsētas burzmas, atpūsties un izbaudīt savas mīļākās lietas.

Mājas ir ne tikai vieta, kur dzīvojam, bet arī vieta mūsu sirdī, kur iekļaujam ģimeni. Tā ir tuvinieku klātbūtnes izjūta, un tieši tās visvairāk mēdz pietrūkt. 

Cilvēka personīgās īpašības ietekmē mājokļa interjeru, taču – cik bieži esat domājuši par to, kā mājas gaisotne ietekmē jūsu raksturu, uzvedību, pasaules uztveri un dzīvi? 

Vismaz 13 ieguvumu

Ja emocionālas saiknes veidošana ar vietu ir daļa no cilvēka dabas, jājautā: kādam nolūkam? Zinātnieku atbilde – cilvēka piesaiste vietai sniedz psiholoģiskas priekšrocības. Saikne starp piesaisti vietai un labklājību biežāk gan ir pētīta apkārtnes, kopienas un pilsētas mērogā, īpaši neizdalot mājas vidi, un vairumā pētījumu zinātnieki sliecas aplūkot, kā tā ietekmē gados vecākus pieaugušos. 

Vienā no jaunākajiem pētījumiem par psiholoģiskajiem ieguvumiem, ko cilvēkam sniedz pieķeršanās kādai vietai, Kanādas zinātnieki, aptaujājot gandrīz simts kanādiešus, spēja izdalīt “trīspadsmit ieguvumu kategorijas: atmiņas, piederību, relaksāciju, pozitīvas emocijas, aktivitātes atbalstu, komfortu un drošību, personības izaugsmi, brīvību, izklaidi, saikni ar dabu, praktiskos ieguvumus, privātumu un estētiku”. 

Nākamā lapa: Kā interjers ietekmē emocijas un uzvedību