foto: Paula Čurkste/LETA
Laika vērotājs pasaka priekšā, kam jāpievērš uzmanība, lai saprastu, kāda būs gaidāmā ziema
Sniegs pilsētā.
Noderīgi ikdienā
2023. gada 30. oktobris, 10:30

Laika vērotājs pasaka priekšā, kam jāpievērš uzmanība, lai saprastu, kāda būs gaidāmā ziema

Jauns.lv

Laikā no 23. oktobra līdz 25. novembrim ir pirms ziemas laiks. Kā stāsta laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs, tas ir laika periods, kas parāda, kāda būs gaidāmā ziema. 

Bukšs skaidro, ka vējains pirms ziemas laiks prognozē bada gadu, tāpat, ja šajā laikā biežas nakts salnas, gaidāms vēls pavasaris. Taču, ja 24. oktobrī sniegs, visa gaidāma ziema būs barga. (Šogad 24. oktobrī smidzināja sīks lietus, un laiks bija apmācies). 

"Ja pirms ziemas pēdējā dienā – 25. novembrī, skaidrs laiks, būs ledaina ziema, Kāda pirms ziemas pēdējā diena, tāda arī ziema,” teic laika zīmju vērotājs. 

"Šogad pirms ziemas pirmā diena (23.oktobris) austrumu pierobežā (Viļakas novads) bija ar lēnu mainīga virziena vēju, apmākusies, mitra. Atliek tikai vērot, kādi laikapstākļi būs pirms ziemas laikā un tad varēs paredzēt, kāda būs nākamā ziema. Jāpiebilst, ka priekšziemas priekšvakarā (22. oktobris) sējas zosu pārvietošanās un zīdastu ierašanās norāda uz to, ka līdz Katrīnām (25. novembris) īstu ziemu vēl nav ko gaidīt,” piebilst Bukšs.