Dievlūdzēji kļūst par Latvijas dabas daļu
(Foto: Artūrs Buza-Bošvehters/Facebook)
Viena Vide Visiem

Dievlūdzēji kļūst par Latvijas dabas daļu

Jauns.lv

Latvijā atkal novērots mūsu dabā neparasts kukainis – Eiropas dievlūdzējs (Mantis religiosa). “Šo skaistuli atradām Rīgā, Lāčplēša un Avotu ielas krustojumā,” “Facebook” lapā “Latvijas daba” raksta Artūrs Buza-Bošvehters.

Entomologs Voldemārs Spuņģis par šādu atradumu nav pārsteigts. “Viņi jau ilgu laiku ir pie mums, kopš 2008. gada. Šķiet, ka populācija ir ļoti vāja, taču ir skaidrs, ka vairojas,” kukaiņu pētnieks saka Jauns.lv.

Liela daļa Latvijā novēroto dievlūdzēju redzēti pilsētās, tostarp Rīgā, kur tiem ir nedaudz siltāks klimats. Šie kukaiņi ir plēsēji un ļoti elastīgi barības izvēlē, tiem ir arī laba maskēšanās, tāpēc, piemēram, putniem tos ir grūti ieraudzīt.

Rudenī dievlūdzēji iet bojā, pārziemo tikai olas, kas atrodas kaut kur piestiprinātas putu “maisā”. “Īpatnēji ir, ka dievlūdzēji ir arī kanibāli – pēc izšķilšanās mazie uzbrūk cits citam, un lielie var apēst mazuļus,” atklāj Spuņģis. Uzskatu, ka dievlūdzēju mātīte pēc pārošanās apēd tēviņu, Spuņģis gan neuzņemas apstiprināt kā zinātnisku patiesību.

Vaicāts, vai dievlūdzējus var uzskatīt par invazīvu, Latvijas dabai bīstamu sugu, Spuņģis atbild noraidoši: “Nu jau tie ir normāla mūsu faunas sastāvdaļa.”