foto: REUTERS/SCANPIX
Eiropas augstākā virsotne Monblāns sāk sarukt
Monblāns.
Viena Vide Visiem
2023. gada 5. oktobris, 13:30

Eiropas augstākā virsotne Monblāns sāk sarukt

Jauns.lv

Aprūpēti ar moderniem instrumentiem un dronu, aptuveni divdesmit cilvēki septembra vidū uzkāpa virsotnē, lai vairākas dienas veiktu baltā milža punktveida mērījumus.

Monblāna - Rietumeiropas augstākās virsotnes - augstums 2023. gada septembrī bija 4805,59 metri, kas ir par 2,22 metriem zemāks nekā iepriekšējais mērījums 2021. gadā, ceturtdien paziņoja Augšavasoī (Haute-Savoie) pilnvarotie mērnieki.

Šī starpība, iespējams, atspoguļo nokrišņu svārstības vasarā, un tā jau ir novērota iepriekš, preses brīfingā Šamonī norādīja Augšsavojas departamenta mērnieku kameras prezidents Žans des Garets.

Aprīkojoties ar modernākajiem instrumentiem un pirmo reizi arī ar dronu, aptuveni divdesmit cilvēki, sadalīti astoņās virvju grupās, septembra vidū uzkāpa Rietumeiropas virsotnē, lai vairākas dienas veiktu mērījumus "baltā milža" virsotnē, skatoties no punkta uz punktu.

Šī ir jau 12. reize, kad tiek īstenota 2001. gadā uzsāktā iniciatīva, kuras mērķis ir modelēt ledus cepuri un vākt zinātniskus datus par klimata pārmaiņu ietekmi uz Alpu kalniem.

Tēmas