foto: Shutterstock
Līdz ar vēsāka laika iestāšanos daudzu mājokļu īpašnieki saskaras ar visai nepatīkamu problēmu
Noderīgi ikdienā
2023. gada 21. septembris, 06:35

Līdz ar vēsāka laika iestāšanos daudzu mājokļu īpašnieki saskaras ar visai nepatīkamu problēmu

"100 Labi Padomi"

Līdz ar vēsāka laika iestāšanos daudzu mājokļu īpašnieki saskaras ar visai nepatīkamu problēmu – mitriem, norasojušiem logiem. Tie ne tikai izskatās nepievilcīgi, bet var arī bojāt mājokli un mājinieku veselību.

Kāpēc rodas kondensāts?

Kondensāts ir mitrums, kas uzkrājas uz stikla virsmas ūdens pilienu veidā. Tas rodas krasi atšķirīgu temperatūru iespaidā – ārā auksts, iekšā silts. Kondensāts uz stikla var veidoties arī citu iemeslu dēļ, piemēram, ja ēdiena gatavošanas laikā vai, izmantojot gaisa mitrinātāju, strauji paaugstinās mitruma līmenis telpā. Taču, ja kondensāts radies loga stikla paketes iekšpusē, tas liecina, ka logs ir brāķis – tādu labāk nomainīt.

Visbiežāk plastikāta logi aizsvīst nepareizas uzstādīšanas, ventilācijas problēmu, nepietiekamas siltumizolācijas, nekvalitatīva blīvējuma un furnitūras dēļ.

Slikta ventilācija

Kondensāts uz stikla šādā gadījumā rodas pārmērīga gaisa mitruma un zemas āra temperatūras dēļ. Jaunbūvētās mājās ventilācijas sistēma parasti noregulēta pareizi, tāpēc logu svīšanas problēma rodas reti. Taču vecās mājās visbiežāk ir tā saucamā dabiskā ventilācija – pa spraugām koka logos. Kad nomaina koka logus pret plastikāta, cirkulācijas mehānisms ir izjaukts un logi mēdz aizsvīst. Tādā gadījumā vispirms pārliecinies, vai problēma tiešām saistīta ar slikto ventilāciju. Lai to pārbaudītu, pie ventilācijas atveres pienes aizdedzinātu sveci – liesmai jādeg vienmērīgi. Ja uguns plīvo vai dziest, tas nozīmē, ka sistēma darbojas nepareizi un ir jāremontē.

Lai gaisa plūsmu uzlabotu, plastikāta logā var iemontēt vēdināšanas vārstu jeb brīzeri. Tas nodrošina labu gaisa cirkulāciju un ļauj izvairīties no kondensāta, pat ja ventilācijas sistēma nedarbojas pietiekami labi.

Neatbilstoša palodze

Ja palodze piemeklēta nepareizi, tā var kavēt gaisa masu cirkulāciju. Piemēram, pārāk plata vai gara palodze neļauj siltajam gaisam celties uz loga pusi, un tas, ja ārā temperatūra būs zem nulles, veicinās svīšanu. Apgrūtināt ventilāciju var arī telpaugi uz palodzes. Ja kondensāts saistīts ar augu esamību, pietiks, ja noregulēsi logu uz mikrovēdināšanas režīmu, kas samazinās mitruma līmeni telpā.

Pārāk reta vēdināšana. Viens no iemesliem, kāpēc aizsvīst logi, var būt pārāk reta mājokļa vēdināšana. Telpas jāvēdina katru dienu 10–15 minūtes, kārtīgi atverot logus. 

Hermētiskuma zaudēšana

Stikla pakete var zaudēt hermētiskumu lietošanas laikā vai arī būt brāķis.  Hermētiskuma neesamība ir nopietna problēma. No tā atkarīga ne tikai loga svīšana, bet arī tā spēja noturēt siltumu mājoklī. Atjaunot hermētiskumu var tikai speciālists, tomēr visbiežāk būs jāmaina visa stikla pakete.

Nenosiltināti atgāžņi

Mēdz būt situācijas, kad loga montāžas laikā nav nosiltināti atgāžņi. Tas var veicināt ne tikai logu aizsvīšanu, bet arī pelējuma veidošanos.

Nekvalitatīva furnitūra un blīvējums

Lēti komlektējošie mehānismi nekalpo ilgi, un drīz vien pēc uzstādīšanas logi zaudē hermētiskumu. Blīvētāja ekspluatācijas laiks ir ap pieciem gadiem, tāpēc tas regulāri jāmaina. Tiesa, nekvalitatīvs blīvējums kalpos daudz īsāku laiku. 

Montāžas kļūdas

Ar hermētiķi neaizvērta montāžas šuve pa loga perimetru, kā arī slikti iemontēts logs, kas ir sašķiebies, un to vairs nevar cieši aizvērt, garantē, ka telpā ieplūdīs augsts gaiss. Sajaucoties ar silto gaisu mājoklī, tas veidos kondensātu uz logiem.

Kādas sekas rada kondensāts?

Kondensāta veidošanās uz logiem tos bojā, piemēram, pastāvīgais mitrums slikti ietekmē blīvētājus, kas savukārt traucē loga hermētiskumam. Tāpat mitrums bojā palodzi un veicina tapešu atlīmēšanos apkārt logam. Šādos apstākļos ātri veidojas pelējums, kas negatīvi ietekmē veselību.

Paņēmieni logu apstrādei pret aizsvīšanu

  • Lai tiktu vaļā no raudošiem logiem, regulāri vēdini telpas.
  • Pārslēdz furnitūru uz vasaras vai ziemas režīmu atbilstoši gadalaikam.
  • Regulāri mazgā logus ar ziepjūdeni, sālsūdeni vai noslauki logus ar spirtā samērcētu drāniņu.
  • Bez tautas līdzekļiem veikalos ir pieejami aerosoli, salvetes, gēli un pastas, kas palīdz cīnīties pret norasojušiem logiem. Notīri logu, tad no iekšpuses klāj uz stikla speciālo līdzekli, pēc tam nopulē ar kokvilnas drānu vai stikla tīrīšanai paredzēto lupatiņu. Pēc šādas apstrādes uz stikla virsmas radīsies plāna plēvīte, kas ilgu laiku pasargās logu no kondensāta veidošanās. 

Tēmas