foto: Shutterstock
Kur izmantot dažādus lokus un lociņus?
Lociņus var arī sasaldēt un ērti saglabāt ziemai.
Garšīgi
2023. gada 22. jūlijs, 19:37

Kur izmantot dažādus lokus un lociņus?

"100 Labi Padomi"

Maurloks ir vispopulārākais un visvairāk lietotais garšaugs Eiropā; šajā ziņā tas pārspēj pat pētersīli – tā liecina statistikas dati.

Maurloki jeb sīklociņi

 Maurloki, ko mums labpatīk saukt par lociņiem, acīmredzot to smalkā auguma dēļ, ir sīpolu un ķiploku radinieki, tajos esošās ēteriskās eļļas arī ir līdzīgas.

Tiklīdz maurlociņus sagriež, atraisās raksturīgais aromāts, taču tas ir ievērojami maigāks nekā sīpoliem, turklāt ātri vien izgaist.

Dabiskas pārtikas cienītāji mēdz salīdzināt lociņus ar nelielu mājas aptieciņu, jo tajos ir gan sinepju eļļa, gan virkne nozīmīgu minerālvielu un vitamīnu. Lociņus pārkaisa zupām un vārītiem kartupeļiem, tos pievieno salātu mērcēm un olu ēdieniem. Ar lociņiem bagātina garšaugu sviestu, biezpienu un svaigos sierus; lociņus pievieno rūgušpienam, kefīram, rjaženkai, jogurtam.

Ķiploku loki jeb Ķīnas ķiploki

Maigās ķiploku garšas dēļ tie ir ļoti iecienīti Āzijas tautu virtuvē. Atšķirībā no mūsu ķiplokiem tie pēc apēšanas neatstāj tik spēcīgu aromātu, tāpēc pēdējos gados arī eiropieši cenšas savos dārzos un balkonu kastēs stādīt tieši ķiploklokus, jo tie itin labi pārdzīvo arī mūsu ziemas. Āzijas tautu virtuvēs šos lokus pievieno dārzeņu ēdieniem un vokpannā gatavotiem ēdieniem, iekaisa visdažādākajās zupās, iemaisa pikantu pankūku mīklā un olu kultenī, pievieno salātiem.

Platloku jeb nokaru sīpoli

Šie loki ir plakani un pēc izskata atgādina narcišu lapas, bet par nokaru sīpoliem iedēvēti tāpēc, ka pirms ziedēšanas pumpuri mazliet noliecas uz leju, it kā sāktu vīst. Arī šie ir daudzgadīgi loki un labi pārdzīvo ziemas. Vēl viens labums – tie nekļūst kokaini un nezaudē sulīgumu un garšu. Ļoti labi iederas gaļas mērcēs un zaļajos lapu salātos.

Kā lokus un lociņus saglabāt ziemai?

* Noskalotus un nosusinātus maurlociņus izklāj uz dēlīša un uz četrām stundām ievieto saldētavā, pēc tam izņem, žigli saliec maisiņos vai kārbiņās un ievieto atpakaļ aukstumā. Lieto neatlaidinātus – sasalušus sagriež ar šķērēm.

* Gan ķiploku lokus, gan platlapu lokus, gan maurlociņus smalki sagriez, ieber nelielos trauciņos un sasaldē. Kad nepieciešams, ar karoti izņem tik, cik tajā brīdī vajadzīgs.

* Lokus smalki sagriez, samaisi ar jogurtu, sadali mazās porcijās un sasaldē. Izmanto salātu mērču gatavošanai.

foto: Shutterstock

Ņem vērā!

Ziedoši loki zaudē aromātu, tādēļ vēlams ziedus regulāri nogriezt un izmantot ēdienu rotāšanai. Tie labi noder arī aromātiska etiķa un eļļas pagatavošanai, jo gan labi izskatās, gan piešķir bāzes eļļai, piemēram, saulespuķu vai olīvu, patīkamu aromātu un garšu. Līdzīgi notiek arī ar etiķi.

foto: Shutterstock