foto: Māra Lemeševska
Latvijas dabas brīnumi: rozā sisenis un balts zirneklis
Diezgan neierasts Latvijas faunas pārstāvis.
Viena Vide Visiem
2023. gada 9. jūlijs, 16:02

Latvijas dabas brīnumi: rozā sisenis un balts zirneklis

Jauns.lv

“Facebook” grupā “Latvijas fauna” laiku pa laikam dalībnieki ievieto neparastus novērojumus. Māra Lemeševska nobildējusi rozā siseni, kas nudien atgādina tropu zemju iemītnieku.

Vai tiešām tas nejauši atceļojis uz Latviju ar banānu kravu no Āfrikas? Latvijas Universitātes asociētais profesors, entomologs Voldemārs Spuņģis, apskatījis foto, atzīst, ka sugu nevar noteikt, jo konkrētais eksemplārs ir pārāk jauns. “Sarkanais krāsojums var veidoties, ja sisenis inficēts ar sēni, baktēriju, parazītu vai vīrusu,” skaidro Spuņģis.

Latvijā gan ir sastopams stublāju sisenis (Chrysocharon dispar), kas retumis mēdz pieņemt sārtu krāsu, taču pēc specifiskām pazīmēm kukaiņu pētniekam ir skaidrs, ka šoreiz ir cita suga.

Cita “Latvijas faunas” dalībniece Dace Gusk pagrabā nofilmējusi baltu zirnekli. Tomēr tas nav albīns, kādi gadās zīdītāju un putnu vidū (Latvijā ir redzēts gan balts alnis, gan sīlis, vārnas, zvirbuļi un citi). “Zirneklis nav dzīvs, to ir inficējusi “Cordiceps” ģints sēne. Visbiežāk zirnekļi inficējas pagrabos, alās un tml.,” skaidrību vieš Spuņģis.

foto: Dace Gusk/Facebook
Arī par balto zirnekli biologiem nerūkst jautājumu.

Tēmas