foto: LETA
“Būs ļoti grūti!” – kā salnas ietekmējušas ražu, un cik augstas cenas būs dārzeņu un augļu tirgū? 
Rīgas Centrāltirgus.
Noderīgi ikdienā
2023. gada 15. jūnijs, 11:11

“Būs ļoti grūti!” – kā salnas ietekmējušas ražu, un cik augstas cenas būs dārzeņu un augļu tirgū? 

Jauns.lv

Uz kādu ražu šogad varam cerēt, un kādas cenas gaidāmas augļu un dārzeņu tirgū, ņemot vērā maija aukstuma rekordus? Tirgotāji LTV raidījumam “4. studija” atzīst, ka “būs ļoti grūti”. 

“Ne tikai salna mūs ir ietekmējusi, bet arī šis šausmīgais sausums. Nav, ko ēst. Es esmu pensijā, un tā nav liela, bet es vismaz varēju mājās visu ko pieaudzināt, bet tagad ir tas, kas ir. Būs ļoti, ļoti grūti,” teic dārzeņu tirgotāja Silva. 

Arī tirgotāja Līga atzīst, ka nosaluši gurķu un tomātu stādi. Savukārt Inesei dārzā nosalis pilnīgi viss. “Domāju, ka cenas būs augstākas,” noteic Inese. 

Centrāltirgus pavasara piedāvājums uzdzen velnišķīgu apetīti (2023. gads)

Tradicionāli mainoties gadalaikam dodamies uz Rīgas Centrāltirgu, lai aplūkotu, pasmaržotu un izgaršotu tur nopērkamo.

gallery icon

Latvijas Agronomu biedrības valdes priekšsēdētājs Ringolds Arnītis neslēpj, ka nobažījušies ir arī agronomi. “Salnas nebija vēlas, bet bija ļoti spēcīgas. Visvairāk ir cietuši kauleņkoki – ķirši, plūmes, ļoti apsalušas ir arī avenes. Arī jūnija salnas ir nodarījušas lielu postu,” skaidro Arnītis, uzsverot, ka lielākās bažas gan radot sausums. 

“Šeit mēs runājam par vairākiem miljoniem eiro zaudējumiem. Ziemāji neattīstās, tātad graudāju raža būs krietni vien mazāka. Vasarāji knapi sadīguši.”. 

Arnītis gan mierina, ka bez ražas nepaliksim, gurķu būs mazāk, bet būs. 

Stādaudzētavas “Dārzs zem saules” saimniece nenoliedz, ka salnas nodara lielu kaitējumu augiem, taču tie, kuri dārzu nelaistīs, pazaudēs visu.