Īrisu izstāde Dabas muzejā 07.06.2023

Latvijas Nacionālajā dabas muzejā no šodienas, 7. jūnija, sadarbībā ar Latvijas Gladiolu un īrisu biedrību tiks atklāta īrisu izstāde "Īrisi ...

gallery icon
29
Noderīgi ikdienā
2023. gada 7. jūnijs, 15:14

Dabas muzejā atklāj īrisu izstādi

Jauns.lv

Latvijas Nacionālajā dabas muzejā no šodienas, 7. jūnija, sadarbībā ar Latvijas Gladiolu un īrisu biedrību tiks atklāta īrisu izstāde "Īrisi 2023". Tā būs skatāma līdz 9.jūnijam, vēsta Dabas muzejs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Izstādē būs apskatāmas īrisu šķirnes, kas selekcionētas gan Latvijā, gan ārzemēs un piemērotas Latvijas klimatam. Savas kolekcijas apmeklētājiem izrādīs Latvijas Gladiolu un īrisu biedrības selekcionāri un kolekcionāri Laimonis Zaķis, Ilga Viņķele, Juris Bāze, Lolita Muhlinkina, Dzintra Jurevica un Gunta Jēkabsone.

Izstādes laikā biedrības pārstāvji sniegs konsultācijas apmeklētājiem par īrisu šķirnēm, audzēšanu, selekciju un šķirņu izvēli dārzam.

Latvijā īrisi pazīstami jau sen, un joprojām ir sastopamas arī senās īrisu šķirnes, kas no muižu parkiem 19.gadsimtā ieceļojušas latviešu zemnieku puķu dārziņos. Lielāku uzmanību īrisiem sāka pievērst 20.gadsimta 80.gadu vidū, kad Rīgā norisinājās pirmās lielās īrisu ziedu izstādes.

Lai arī sākotnēji audzētājiem bija pieejamas tikai ārzemju šķirnes, līdz ar biedrības izveidošanu 1994.gadā aktivizējās Latvijas īrisu selekcija. Mūsdienās īrisu audzēšana, kolekcionēšana un selekcionēšana Latvijā ir ļoti populāra - aktīvā audzēšanas apritē ir ap 1000 bārdaino īrisu šķirņu.

Tulkojot no sengrieķu valodas, vārds "iris" nozīmē "varavīksne". Īrisi ir sastopami daudzveidīgās nokrāsās, un savvaļā ir zināmas 250 šo daudzgadīgo lakstaugu sugas, kas aug Āzijā, Eiropā, Ziemeļamerikā un Ziemeļāfrikā. Kultivēto īrisu šķirņu galvenā izcelšanās vieta ir Vidusjūras apgabals.