foto: Shutterstock
Zemesrieksts, kas patiesībā nemaz nav rieksts. Vai tos var izaudzēt Latvijā?
Noderīgi ikdienā
2023. gada 26. maijs, 06:55

Zemesrieksts, kas patiesībā nemaz nav rieksts. Vai tos var izaudzēt Latvijā?

"100 Labi Padomi"

Ik pa laikam ikvienam dārzkopim rodas vēlme izaudzēt kaut ko jaunu. Šogad varbūt zemesriekstus jeb arahisus (Arachis hypogaea)?

Zemesrieksti ir viengadīgi augi, kurus katru gadu no jauna sēj, audzē un novāc to ražu. Ja vēlies tos izaudzēt, meklē negrauzdētus zemesriekstus ar brūno miziņu. Riekstu dīgšanai optimālā ir +20–25 grādu temperatūra. Ieteicams pirms diedzēšanas vienu nakti tos izmērcēt siltā ūdenī. Rieksti sadīgs aptuveni 7–10 dienu laikā. Dīgstu kastīti vai citu trauku, kurā dīgst rieksti, pārklāj ar plēvi vai stiklu, lai radītu labvēlīgu mikroklimatu. Regulāri rasini, nepieļauj iekaltēšanu.

Kar rieksti sadīguši un tiem izaugušas divas īstās lapas, pārstādi stādu pastāvīgajā augšanas vietā – augstajā dobē, lielā podā vai kastē (dziļums vismaz 25 cm). Augsnei jābūt irdenai, mitruma caurlaidīgai un auglīgai. Zemesriekstiem augšanas laikā patiks, ja tos ik pa laikam mēslosi, piemēram, ar zāļu vai nātru vircu. Augs izaug 30–50 cm augsts un zied ar maziem dzelteniem ziediņiem – katrs zieds tikai vienu dienu. Tad veidojas sēklotne – zars noliecas pie zemes, un sēklotne ieaug zemē. Tur sākas jaunās ražas riekstu attīstība. No brīža, kad iesēsi riekstus, līdz ražai atkarībā no šķirnes paies 90–150 dienas. Riekstus vari izrakt, kad augam lapas sāk dzeltēt un novīst.

Interesanti

Zemesrieksts patiesībā nav rieksts, bet ļoti tuvs radinieks dārza pupiņām. Tas savu latvisko nosaukumu ieguvis no augšanas veida, jo rieksti nogatavojas augsnē.