foto: Shutterstock
Kāpēc daži cilvēki ir odu magnēti, bet citus šie knišļi ignorē?
Noderīgi ikdienā
2023. gada 25. maijs, 06:01

Kāpēc daži cilvēki ir odu magnēti, bet citus šie knišļi ignorē?

Jauns.lv

Vasaras sezona tuvojas straujiem soļiem, tas nozīmē, ka arī odi atkal kļūs par problēmu. Zinātnieki beidzot raduši atbildi uz jautājumu, kāpēc vieniem odi uzbrūk vairāk nekā citiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Saskaņā ar jauno pētījumu, kas publicēts žurnālā “Current Biology”, sasmakušas paduses var padarīt jūs par odu magnētu. Mazos kukaiņus piesaista ķermeņa smarža, tā var pievilināt odus pat 105 metru attālumā.

Jaunā pētījuma pamatā bija Āfrikas malārijas odi “Anopheles gambiae”. Pētnieku komanda no Džona Hopkinsa universitātes Baltimorā katru nakti brīvībā (pētījuma apstākļos) izlaida 200 izsalkušus odus, lai novērotu, cik bieži tie piezemējas uz vienmērīgi izvietotiem spilventiņiem, kas uzkarsēti līdz 35 grādiem pēc Celsija, imitējot cilvēka ādu. Ķermeņa smarža izrādījās pievilcīgākā ēsma odiem. 

“Odi parasti “medī” cilvēkus dažas stundas pirms un pēc pusnakts. Mēs vēlējāmies novērtēt moskītu ožas preferences aktivitātes maksimumu laikā, kad tie ir ārā un aktīvi, kā arī novērtēt smaržu no guļošiem cilvēkiem tajā pašā laika periodā."

Pētniekiem izdevās identificēt 40 ķīmiskās vielas, kuras izdalīja cilvēki, lai gan atšķirīgos daudzumos. Cilvēki, kuri bija pievilcīgāki kaitinošajiem kukaiņiem, konsekventi izdalīja vairāk ādas mikrobu radīto karboksilskābju.

Vēl odiem par apetītelīgu maltīti signalizē acetons un pēc citroniem smaržojoša ketonviela sulkatons. Saldenā ketonu dvaka, kas odiem rosina īpašu apetīti, var liecināt par cukura diabētu vai nepietiekami uzturā lietotiem ogļhidrātiem.