foto: LETA
Ieskaties: noderīga informācija, ko slēpj banānu uzlīmes
Rīgas Centrāltirgus.
Noderīgi ikdienā
2023. gada 13. marts, 22:04

Ieskaties: noderīga informācija, ko slēpj banānu uzlīmes

Jauns.lv

Droši vien daudzi pamana mazas krāsainas uzlīmes uz banāniem. Tomēr reti kurš aizdomājas kam tās domātas, un kādu informāciju sniedz. Līdzīga veida uzlīmes var redzēt arī uz citiem augļiem.

Banānu uzlīmes norāda uz ražotājvalsti, ražotājkompāniju, kā arī dažkārt informē patērētāju par to, kādā veidā auglis audzēts, raksta portāls TSN.

Patērētājam visnoderīgākais laikam būs noskaidrot, kā banāni audzēti. Par to stāstīs 4 vai 5 ciparu kods uz uzlīmes. Tieši pateicoties tam, patērētājs var noskaidrot, cik noderīgs ir nopērkamais auglis.

  • Ja uz uzlīmēm ir 4 zīmju kods, kas sākas ar cipariem 3 vai 4, tad tas norāda, ka produkts tika audzēts pēc intensīvas lauksaimniecības principa. Proti, lai paātrinātu tā augšanu un nogatavošanos, pielietoja dabiskos un minerālmēslus, kuru vidū ir pesticīdi un cita ķīmija.
  • Ja produktam ir 5 zīmju kods, kas sākas ar ciparu 9, tas nozīmē, ka tas ir audzēts tradicionālā “organiskā” veidā, nelietojot pesticīdus un mēslojumu.
  • Ja uz banāna ir uzlīme, uz kuras 5 zīmju kods, kas sākas ar ciparu 8, tas nozīmē, ka produkts ir ar ĢMO, tātad ģenētiski modificēts.