foto: Shutterstock
Dabai draudzīga apkure un mazākas izmaksas! Svarīgākais, kas jāzina, izvēloties siltumsūkni
Noderīgi ikdienā
2023. gada 2. marts, 11:35

Dabai draudzīga apkure un mazākas izmaksas! Svarīgākais, kas jāzina, izvēloties siltumsūkni

Jauns.lv

Siltumsūknis ir apkures iekārta, kas paredzēta, lai apsildītu vai atdzesētu gaisu mājoklī un nodrošinātu ar silto ūdeni. Tā ir uzticama un ērta apkures sistēma, kas darbojas nepārtraukti visa gada garumā.

Viens no efektīvākajiem veidiem, kā mājoklī nodrošināt videi pēc iespējas draudzīgāku apkuri ir ierīkot siltumsūkni. Kas jāzina, pirms tā ierīkošanas, skaidro Elektrum Energoefektivitātes centra speciālists Toms Lācis. 

Siltumsūknis darbojas pēc līdzīga principa kā ledusskapis, taču pretējā virzienā. Siltums ledusskapī no iekšpusē esošajiem produktiem tiek novadīts uz āru – ledusskapja aizmugurē esošo siltuma atdeves elementu, savukārt siltumsūknis darbojas pretēji, un siltums no apkārtējā gaisa, ūdens vai zemes iekšienes, izmantojot apkures sistēmu, tiek novadīts uz mājokļa telpām.

foto: Publicitātes foto

Kur tas gūst enerģiju? 

Siltumsūknis izmanto apkārtējā vidē – zemē ūdenskrātuvēs, dziļurbumu ūdenī un gaisā – akumulēto saules un ģeotermālo enerģiju. Saule uzsilda, un siltumsūknis šo enerģiju tālāk izmanto mājokļa apsildei. 

Šādai saules enerģijas uzkrāšanai nav nepieciešami akumulatori kā saules paneļiem. Enerģijas uzkrāšanas funkciju veic zeme, ūdens vai apkārt esošais gaiss. Kad enerģija nepieciešama, siltumsūknis to nogādā mājoklī.

Atkarībā no izmantotā siltuma avota un apsildes veida siltumsūknis ražo 3–5 reizes vairāk siltumenerģijas, salīdzinot ar parastiem elektriskās apsildes risinājumiem. 

Kāpēc izvēlēties šo risinājumu? 

  • Siltumsūkņi darbojas autonomi. Tiem ir vadības mehānismi, kas kopā ar sensoriem nodrošina siltumsūkņu darbību vēlamajā režīmā un temperatūrā. Tiem ir iespējams uzstādīt diennakts grafikus, jaunākajiem modeļiem ir attālināta kontrole, tādēļ par siltumsūkņa vadību var neuztraukties.
  • Siltumsūkņa darbības rezultātā nerodas kaitīgie izmeši. Tajā nenotiek degšanas process, tādējādi nerodas pelni, dūmi vai kaitīgas gāzes, un mājai nav nepieciešams skurstenis.  
  • Nav nepieciešams rūpēties par kurināmo.
  • Daļai no siltumsūkņiem ir pieejama arī dzesēšanas funkcija, kas ļauj vasaras karstajos mēnešos siltumsūkni izmantot kā kondicionieri.
foto: Shutterstock

Cik maksā?

  • Gaiss – gaiss siltumsūknis maksā no 2899 līdz 3360 eiro, ieskaitot piegādi un montāžu. Ierīci var uzstādīt vienas dienas laikā.
  • Gaiss – ūdens siltumsūknis un zemes siltumsūknis maksā no 9000 līdz 40000 eiro atkarībā no apsildāmās platības un klienta vēlmēm par nepieciešamajiem risinājumiem.
  • Gaiss – ūdens siltumsūkņa ierīkošanas laiks parasti ir 2 līdz 5 dienas, bet zemes siltumsūkņa 3 līdz 15 dienu. Papildus jāņem vērā saskaņošanai nepieciešamais laiks, protams, ja tāds ir nepieciešams, uzstādīšanas rindu faktors, vienošanās ar klientu par ierīkošanu un pašu iekārtu pieejamība.

Piesakies konsultācijai un izdarīt izvēli par piemērotāko siltumsūkni palīdzēs Elektrum speciālisti. 

Efektivitātes rādītāji

Lai varētu salīdzināt siltumsūkņus un to efektivitāti, izmanto lietderības koeficientu COP (Coefficient of Performance). Lietderības koeficients COP ir siltuma atdeves attiecība pret patērēto enerģiju. Kopējais gada efektivitātes rādītājs ir visu gada laikā iegūto koeficientu COP vidējais lielums.

Lietderības koeficients kalpo siltumsūkņu efektivitātes salīdzināšanai, bet COP ir attiecināms tikai uz noteiktu ekspluatācijas punktu definētajos temperatūras apstākļos.

Iekārtas plānošanā jāņem vērā tās ekspluatācija visa gada laikā, izveidojot gadā atdotā siltuma daudzuma attiecību pret elektrības daudzumu, ko šajā periodā patērējis viss siltumsūkņa agregāts. Aprēķinā ņem vērā vērā strāvas patēriņu sūkņiem, regulēšanas ierīcēm u.c. Rezultātā tiek iegūts summārais gada efektivitātes rādītājs. 

Siltumsūkņu salīdzinājums

foto: Publicitātes foto

Vai tavam mājoklim derēs? 

Gaiss – gaiss siltumsūkņus iespējams uzstādīt gandrīz jebkurai ēkai. Ārpusē nepieciešama vieta, kur piestiprināt āra bloku, bet iekštelpās nepieciešama vieta telpas blokam. 

Gaiss – ūdens, ūdens – ūdens vai zeme – ūdens siltumsūkņiem atšķirsies āra bloku izvietojums un izmēri. Gaiss – ūdens āra bloks ir līdzīgs gaiss – gaiss siltumsūkņa blokam. 

Ūdens – ūdens siltumsūkņa āra bloks atradīsies vietā, kur paredzēts dziļurbums, vai netālu no ūdenstilpes, kurā plānots ieklāt cauruļu sistēmu. Nepieciešama ūdenstilpe, kas ziemas mēnešos pilnībā neaizsalst. Ja ūdenstilpe būs pārāk maza, sistēma strādās neefektīvi vai pat var tikt bojāta. 

Zemes – ūdens siltumsūknim ārpusē nepieciešama zemes platība, kurā tiks ieklāta cauruļu sistēma. Šeit jāizvērtē, kāds ir zemes slāņu jeb augsnes sastāvs. Atsevišķās vietas šādu sistēmu nebūs iespējams uzstādīt, tāpēc nepieciešams konsultēties ar speciālistiem par iespējām un piemērotāko risinājumu.  

Visiem šiem siltumsūkņiem iekštelpu bloki būs lielāki nekā gaiss – gaiss siltumsūkņiem. Aptuvenie izmēri būs līdzīgi kā vidēja izmēra ledusskapim. 

Ņem vērā!

  • Siltumsūkņa darbība radīs nelielu troksni, tāpēc iekštelpu bloku ieteicams izvietot tehniskajā telpā. Jaunāki un modernāki siltumsūkņi darbosies tikpat skaļi kā ledusskapji, tāpēc par to nebūtu jāuztraucas.  
  • Ja plānojat mainīt esošo ēkas apkures risinājumu pret siltumsūkni, ieteicams apsvērt ēkas siltināšanu un ventilācijas ar rekuperāciju ierīkošanu.
  • Pievērs uzmanību, kādam reģionam tas paredzēts. Siltumsūkņi Eiropas dienvidu reģioniem nebūs piemēroti Latvijas klimatiskajiem apstākļiem, un to darbība nebūs tik efektīva, cik paredzēts, un elektrības patēriņš būs lielāks.

Papildu informāciju par siltumsūkņu uzstādīšanu mājoklī un to efektīvu izmantošanu atradīsiet elektrum.lv/apkures-risinajumi.

Ikviens interesents aicināts izmantot arī iespēju pieteikties bezmaksas energokonsultācijai. Zinošie Elektrum Energoefektivitātes centra speciālisti sniegs daudzveidīgus ieteikumus – sākot ar LED spuldžu, sadzīves elektroierīču izvēli līdz pat apsildes un ventilācijas risinājumiem.