foto: Shutterstock
Kā noturēt siltumu mājās, un kā efektīvi lietot sildierīces?
Noderīgi ikdienā
2023. gada 7. marts, 12:24

Kā noturēt siltumu mājās, un kā efektīvi lietot sildierīces?

Jauns.lv

Gaisa temperatūra ir viens no būtiskākajiem aspektiem, kas mājoklī rada komfortu un labsajūtu. Piemēroti izvēlēta gaisa temperatūra nāk par labu visu mājinieku veselībai, savukārt dažādu knifu ievērošana ļauj samazināt enerģiju, kas tiek tērēta apkurei.

Elektrum Energoefektivitātes centra speciāliste Undīne Gabranova dalās ieteikumos, kā noturēt siltumu mājās un kā efektīvi lietot sildierīces.

Neļauj siltumam aizmukt

Logi un durvis var radīt līdz pat 20 % no ēkas siltuma zudumiem. To noblīvēšana ļaus paturēt vismaz 5 % no mājas siltuma.

Lai saprastu, cik uzticami ir logi, pārbaudi tos ar papīra lapas metodi. Ja starp aizvērtu logu un tā rāmi ievērtu lapu viegli var izvilkt, tikpat viegli ceļos arī aukstums. Neļauj aukstumam ienākt arī pa ārdurvīm! Ja gaisa plūsma jūtama no ārdurvju puses, durvju lejasdaļā pielīmē pašlīmējošu blīvējumu.

Nosiltināta māja samazinās izmaksas par siltumu. Ja līdzekļu un jaudas pietiek, ieteicams noblīvēt ne vien logus un durvis, bet arī nosiltināt ārsienas, bēniņus un pagraba pārsegumus, kā arī uzstādīt energoefektīvus logus un durvis.

Vēdini prātīgi

Nevēdinātā telpā uzkrājas ogļskābā gāze (CO2), kas var izraisīt nogurumu, darba spēju samazināšanos un dažādas veselības likstas. Nevēdināšana var gaisu padarīt gan pārlieku sausu, gan nevajadzīgi mitru. 

Kā izvēdināt mājokli efektīvi un tā, lai pēc iespējas saglabātu siltumu? Aukstajā laikā vēdini telpas, atverot logu plaši, uz īsu brīdi. Ja iespējams, atver vairākus logus pretējās mājokļa pusēs, radot vilkmi – tā telpas izvēdināsies iespējami īsā laikā, neradot lielus siltuma zudumus.

Logus turi vaļā vien dažas minūtes, lai nepaspēj atdzist mēbeļu un grīdas virsmas. Vēdināšanas laikā izslēdz elektrisko sildītāju vai aizgriez radiatora regulatoru, lai tas lieki netērētu enerģiju, atdodot sastrādāto siltumu caurvējam. 

Parūpējies par sildītāju

foto: Shutterstock

Iegādājoties elektrisko apsildes ierīci, apsver, kādam mērķim tā būs nepieciešama – straujai telpas piesildīšanai vai ilgstošai siltuma uzturēšanai. Izvēloties atbilstošu apsildes ierīci, enerģiju netērēsi lieki.

Kā saprast, cik jaudīgs sildītājs būs piemērotākais? Telpā ar 3 metru augstiem griestiem katra telpas kvadrātmetra apsildei nepieciešamā jauda ir aptuveni 100 W. Tātad, ja telpa ir 10 m2 liela, tad piemērots elektriskais sildītājs ar 1000 W jeb 1 kW jaudu.

Svarīgi, lai sildītājs ir aprīkots ar termostatu, kas ļauj regulēt sildīšanas jaudu, nevis tikai ieslēgt un izslēgt sildītāju.

Kurš elektriskais sildītājs patērēs vismazāk elektrības?

  • Ja telpā siltumu vēlies uzturēt ilgstoši, tad ieteicams izvēlēties konvekcijas sildītāju. Konvekcijas sildītājs bez ventilatora paredzēts vienmērīgas temperatūras uzturēšanai telpā, bet, ja nepieciešams piesildīt telpu ātrāk, tad, izvēlies konvekcijas sildītāju ar ventilatoru.
  • Ja ir vēlme sildīt tikai to telpas daļu, kurā uzturies, var izvēlēties infrasarkano staru sildītāju. Šāds sildītājs maksimālo sildīšanas jaudu sasniedz vien dažu sekunžu laikā, strauji radot siltumu tā siltumstarošanas zonā.

Kā efektīvi lietot sildītāju?

  • Uzturi telpu temperatūru normas robežās. Optimālā telpu temperatūra rudens un ziemas sezonā, kad uzturies mājās, ir no 20 līdz 22 °C.
  • Ja vēlies strauji piesildīt telpu, sākotnēji sildītāju ieslēdz maksimālajā sildīšanas režīmā. Bet, kad sasniegta komforta temperatūra, noregulē sildītāju tādā režīmā, lai uzturētu telpas temperatūru.
  • Pārbaudi, vai elektriskais sildītājs neatrodas pārāk tuvu mēbelēm un, dodoties prom no mājokļa, neatstāj to ieslēgtu!

Atcerieties pārbaudīt savu gāzes katlu!

Ja galvenais siltuma avots tavā mājoklī ir gāzes katls, ir ļoti būtiski veikt visus drošības pasākumus tā lietošanai, tostarp regulāri, vismaz reizi gadā, veikt tā apkopi. 

Tāpat nevajadzētu aizmirst par dūmgāzu un vēdināšanas kanālu pārbaudi un apkopi, kā arī atbilstošu drošības detektoru uzstādīšanu. 

Papildu noderīgus padomus efektīvai saimniekošanai Elektrum energoefektivitātes speciāliste Undīne Gabranova aicina skatīt vietnē EsmuEfektivs.lv 

Ikviens interesents aicināts izmantot arī iespēju pieteikties bezmaksas energokonsultācijai. Zinošie Elektrum Energoefektivitātes centra speciālisti sniegs daudzveidīgus ieteikumus – sākot ar LED spuldžu, sadzīves elektroierīču izvēli līdz pat apsildes un ventilācijas risinājumiem.