foto: Shutterstock
Kā iegādāties virtuves sadzīves tehniku, kas palīdzēs ietaupīt naudu par elektrību?
Noderīgi ikdienā
2023. gada 3. marts, 13:45

Kā iegādāties virtuves sadzīves tehniku, kas palīdzēs ietaupīt naudu par elektrību?

Jauns.lv

Virtuve nav iedomājama bez ledusskapja un plīts, kā arī citām tik ikdienišķām sadzīves elektroierīcēm, bet kā izvēlēties piemērotāko un energoefektīvāko? Viens no veidiem, kā samazināt energoresursu patēriņu, ir iegādāties jaunas un energoefektīvas ierīces, savukārt otrs – mainīt to lietošanas paradumus. 

Elektrum Energoefektivitātes centra speciāliste Marta Zvejniece sniedz ieteikumus, kā gudri izvēlēties virtuves sadzīves elektroierīces. 

Jebkuras elektroierīces iegādes brīdī ir svarīgi iepazīties ar energomarķējumu – tas sniedz būtisku informāciju par ierīces elektrības un ūdens patēriņa, skaņas līmeņa, ietilpības un citiem parametriem. Tāpat arī energomarķējumā ir norādīta informācija par ierīces energoefektivitātes klasi jeb to, cik lietderīgi ierīce patērē elektrību. Jo augstāka ir energoefektivitātes klase, jo efektīvāk un kvalitatīvāk elektroierīces darbosies.

Trauku mazgājamās mašīnas iegāde

foto: Shutterstock

Ieteicams iegādāties trauku mazgājamo mašīnu, kuras energoefektivitātes klase ir tuvāka A klasei. Šādu modeļu iekārtas vienā ciklā patērē vidēji tikai 6 litrus ūdens.

Trauku mazgājamo mašīnu tilpumu mēra komplektos – viens komplekts ietver noteiktu daudzumu trauku. Optimālais variants 4 cilvēkiem ir trauku mazgājamā mašīna ar 12 līdz 14 komplektiem. Ja virtuve ir neliela vai trauku mazgājamo mašīnu reti izmantojat, iespējams izvēlēties mazāka izmēra modeli.

Ņem vērā!

  • Trauku mazgājamā mašīna traukus nomazgā un nožāvē lieliskā kvalitātē, ja trauki iekārtas grozos ir izvietoti atbilstoši lietošanas instrukcijai.
  • Lai efektīvi izmantotu ūdeni un elektrību, vēlams trauku mazgājamās mašīnas grozus pilnībā aizpildīt ar traukiem, nevis mazgāt tikai dažus traukus. 
  • Lielāko elektrības daudzumu trauku mazgājamā mašīna patērē tieši ūdens sildīšanai, tāpēc trauku mazgāšanai jāizmanto cikli ar zemāku ūdens temperatūru.

Plīts iegāde

foto: Shutterstock

Visekonomiskākās ir indukcijas tipa elektriskās plītis ar stikla keramikas virsmu. Elektrības patēriņš tām ir par 50 % mazāks nekā plītīm ar metāla sildvirsmām. 

Indukcijas virsmas mēdz būt no 1 līdz 4 sildīšanas zonām ēdiena pagatavošanai. Elektrum Energoefektivitātes centra speciāliste Marta Zvejniece iesaka izvēlēties zonu skaitu atkarībā no tā, cik daudz cilvēku ir ģimenē, un cik daudz dažādu ēdienu plānots gatavot vienlaicīgi.

Ņem vērā!

  • Lai indukcijas plīts darbība būtu energoefektīva, regulē plīts sildīšanas intensitāti pēc nepieciešamības. Lai strauji sakarsētu pannu vai uzvārītu ūdeni katlā, izmanto maksimālo sildīšanas intensitāti, bet pēc tam samazini to iespējami zemu.
  • Pannām un katliem gatavošanas laikā uzliec vāku, vēlams stikla, lai siltuma enerģija saglabātos traukā un tiktu lietderīgi izmantota ēdiena gatavošanai.

Ledusskapja iegāde

foto: Shutterstock

Ieteicams iegādāties ledusskapi ar augstāku energoefektivitātes klasi, jo tas patērēs mazāk elektrības.

Būtisks faktors ledusskapja izvēlē ir tā ietilpība – lielāka tilpuma ledusskapji patērē vairāk elektrības. Tilpumu izvēlieties, ņemot vēra cilvēku skaitu ģimenē, nepieciešamo produktu daudzumu un ēdiena gatavošanas biežumu. 

Lai neuztrauktos par ledus kārtiņu uz ledusskapja un saldētavas sieniņām, ieteikums izvēlēties ledusskapi un saldētavu ar automātisko atkausēšanas funkciju "no frost".

Jauna ledusskapja iegādi ir vērts apsvērt, ja esošais ledusskapis ir vismaz 10 gadus vecs – tā elektrības patēriņš var būt pat par 50 % lielāks nekā mūsdienīgam ledusskapim.

Ņem vērā!

  • Ledusskapī iestati temperatūru +5 °C, savukārt saldētavā -18 °C. Par katru lieki pazeminātu grādu ledusskapja elektrības patēriņš palielinās par 5 %.
  • Ledusskapis jānovieto atstatus no siltuma avotiem – radiatora, plīts  u. c. ierīcēm, kas darbojoties izdala siltumu, kā arī no tiešiem saules stariem.
  • Virtuves mēbelēs drīkst iebūvēt tikai tam paredzētu ledusskapi. Iebūvējot brīvi stāvošu ledusskapi, elektrības patēriņš nesamērīgi palielināsies.

Tvaika nosūcēja iegāde

foto: Shutterstock

Arī elektrisko tvaika nosūcēju ieteicams iegādāties ar augstāku energoefektivitātes klasi.

Ņem vērā!

  • Plīts un tvaika nosūcējs ir jānovieto iespējami tuvu ventilācijas šahtai – ideālais attālums ne vairāk kā 3 m, lai nesamazinātu tvaika nosūcēja ražību.
  • Svarīgs ir attālums no plīts virsmas līdz nosūcējam – ja to uzstāda par zemu, tas iesūks pārāk karstu gaisu, tādējādi negatīvi ietekmēs motora un ventilatora darbību. 
  • Ja to uzstāda pārāk augstu – tvaiki plūdīs garām un netiks savākti. Optimālais tvaika nosūcēja augstums no elektriskās plīts virsmas ir 60 cm, bet no gāzes plīts virsmas – līdz 75 cm.
  • Atceries savlaicīgi iztīrīt tvaika nosūcēja filtrus. Ar taukiem pārklāti filtri gaisu attīra sliktāk – tie jādarbina ilgāku laiku, tādējādi palielinās elektrības patēriņš!

Papildu noderīgus padomus efektīvai saimniekošanai Elektrum energoefektivitātes speciāliste Marta Zvejniece aicina skatīt vietnē EsmuEfektivs.lv 

Ikviens interesents aicināts izmantot iespēju pieteikties bezmaksas energokonsultācijai. Zinošie Elektrum Energoefektivitātes centra speciālisti sniegs daudzveidīgus ieteikumus – sākot ar LED spuldžu, sadzīves elektroierīču izvēli līdz pat apsildes un ventilācijas risinājumiem.