Kāpēc iepirkties pēc saraksta?
Noderīgi ikdienā
2023. gada 21. februāris, 10:12

Kāpēc iepirkties pēc saraksta?

Reklāmas projekts

Vai tev ir gadījies, ka, ieejot veikalā pēc sāls, maizes vai sērkociņiem, no tā iznāc ar spontāniem pirkumiem pilnu iepirkumu maisu? Noteikti, un ne reizi vien! Lai tā nenotiktu, uz veikalu jādodas, ņemot līdzi iepriekš sastādītu rūpīgi pārdomātu sarakstu. Tas palīdzēs ne tikai izbaudīt iepirkšanos un ēst gatavošanu, bet arī ietaupīt laiku un naudu.

Atvieglo ikdienu – plāno maltītes

Maltīšu plānošana ir atbildīgs un svarīgs darbs, kas sākumā prasa laiku, bet, līdzko apgūsi knifiņus, redzēsi, cik ļoti tā iespējams atvieglot savu ikdienu. Piemēram, turpmāk nevajadzēs ik pārdienas doties uz veikalu pēc kāda sīkuma un pārnākt mājās ar lielu iepirkumu maisu. Nevajadzēs arī katru dienu lauzīt galvu, ko ēst brokastīs, pusdienās un vakariņās. Šādi vari ieekonomēt arī līdzekļus – pieredzējuši maltīšu plānotāji apgalvo, ka līdz pat 30 procentiem. Atceries, ka maltīšu plānošana ir visas ģimenes uzdevums, jo, tikai uzklausot katra vēlmes, spēsiet vienoties par ideālo ēdienkarti un iekļauties ieplānotajā budžetā. 

1. Svarīgākais maltīšu plānošanā ir tieši plānošana. Izvēlies periodu, cik dienām veidosi maltīšu plānu, pēc tam saskaiti, cik ēdienreizēs šajās dienās ēdīsiet mājās gatavotu maltīti. Apdomā, kurās dienās būs laiks stāvēt pie plīts, bet kurās labāk ēst iepriekšējā dienā gatavotu ēdienu. Neaizmirsti ierēķināt arī brokastis, uzkodas, kādu našķi un augļus. Saraksti visas maltītes uz papīra. Pieraksti arī tās ēdienreizes, kad pagatavotais tiks ņemts līdzi uz darbu vai dots līdzi bērniem pusdienām. 

2. Ielūkojies sava iecienītākā veikala akciju piedāvājumos vai piedāvājumos, kas sagatavoti tieši tev. Noteikti tur ieraudzīsi preces, ko vari izmantot maltītes gatavošanai. Pārbaudi, kādas akcijas ir lojalitātes kartes īpašniekiem, bet, ja tev līdz šim šādas kartes nav bijis, ir pēdējais laiks tādu iegādāties. Veikalos ļoti daudzām precēm tieši ar lojalitātes karti ir īpaši labas cenas. Šāda karte ļaus iepirkties vēl izdevīgāk, jo tajā veidosies uzkrājums par pirkumu summu, ko pēc tam varēsi izmantot, samaksājot par kādu citu pirkumu, turklāt lojalitātes programma ģenerēs piedāvājumus tieši tev, piemēram, atlaides noteiktiem produktiem dzimšanas dienā vai kādai preču grupai, ko pērc regulāri. 

Arī “Maxima Latvija” saviem klientiem piedāvā lojalitātes programmu, un īpaši izdevīgi akcijas piedāvājumi ikdienā iecienītam precēm un produktiem regulāri ir pieejami tieši MAXIMA lojalitātes programmas dalībniekiem – PALDIES kartes īpašniekiem. Lojalitātes programmas dalībniekiem ir iespēja pieteikties arī, piemēram, Mazuļu klubam, kas ir īpaša lojalitātes programma vecākiem ar bērniem. Tā ir iespēja saņemt dažādus piedāvājumus, kas attiecas uz mazuļu precēm vai pārtiku, kā arī tiek piešķirts papildu 5 % uzkrājumu PALDIES kartē, pērkot dažādas preces mazuļiem. Kartes lietotāji saņem īpašas atlaides savās un savu bērnu dzimšanas dienās un vārda dienās (vairāk informācijas https://www.maxima.lv/paldies).

Pārbaudi arī ledusskapja saturu, krājumu plauktus, pieliekamo un pagrabu. Iespējams, izdevīgāk ir sākumā izvēlēties produktu un tam piemeklēt ēdienu, nevis vispirms izdomāt recepti un, vadoties pēc tās pirkt produktus.  

3. Kad veikala piedāvājumi un mājās pieejamie produkti izpētīti, katrai maltītei pieraksti klāt konkrētu recepti ar sastāvdaļām. Vari izvēlēties gan iecienītus ēdienus, gan kādu dienu atvēlēt jaunai receptei, kas noskatīta pavārgrāmatā, žurnālā vai, ciemojoties pie draugiem. Pēdējā dienā pirms jaunā maltīšu plāna sastādīšanas iekļauj ēdienu, kurā vari izlietot pārpalikumus no ledusskapja, piemēram, sacepumu. Tajā iederēsies gan desas gabaliņš, gan siera šķēle, gan pēdējā karote kausētā sieriņa. Tas viss nereti paliek neapēsts, pirms ledusskapis atkal tiek piepildīts, un vēlāk tiek izmests miskastē. 

4. Izveido arī otru sarakstu, kurā ieraksti ilgi uzglabājamos produktus, kurus ģimenē esat iecienījuši: konservētas pupas, zaļos zirnīšus, eļļu, kafiju, saldētus zivju pirkstiņus, garšvielas utt. 

5.  No receptēm izsvītro produktus, kas jau mājās ir, un no neizsvītrotajiem gatavo iepirkumu sarakstu. Neaizmirsti pierakstīt uzkodas, augļus un ilgi uzglabājamos produktus, kas būtu jānopērk. Ja vēlies iepirkties ātrāk, sarakstā produktus sagrupē pa nodaļām tā, kā tie izkārtoti veikalā, kuru apmeklēsi: gaļa, piens, saldētie produkti, augļi utt. Sper soli tālāk un sakārto šīs sadaļas pēc kārtas atbilstoši tam, kā iesi pa veikalu,  tad nebūs jāstaigā šurpu turpu. 

6. Esi elastīgs – nenosodi sevi un ģimenes locekļus, ja maltīšu plānošanā uzreiz viss neiet tik gludi. Turpini iesākto un zini, ka ar katru nedēļu būs arvien labāk un labāk. Sākumā ik pēc noteikta perioda būs jāsastāda jauns maltīšu plāns un jāraksta jauni iepirkumu saraksti, bet, tiklīdz pamati būs apgūti, varēsi variēt ar jau izmantotajiem plāniem un iepirkumu sarakstiem, tāpēc neizmet tos vai neizdzēs no telefona, lai vari izmantot atkārtoti. 

7. Ja iepērcies interneta veikalā, pārbaudi, vai netiek piedāvāta iespēja atkārtot iepirkumu grozu vai sagatavot iepirkumu sarakstu ar noteiktiem produktiem, kuru vari izmantot atkārtoti.

Neaizmirsti par mājsaimniecības precēm

Mūsdienās nav nepieciešamības doties uz specializētu veikalu, lai nopirktu mājsaimniecībai nepieciešamās lietas, tāpēc savu pārtikas preču sarakstu vari papildināt arī ar citām precēm, jo viss nepieciešamais saimniecībai ir nopērkams vienuviet.

* Mājsaimniecības preces mēdz beigties pēkšņi – mazgājot rokas, izspied no pudelītes pēdējo šķidro ziepju pilīti, mitro galda virsmu noslauki ar pēdējo papīra dvieļa sloksni, un pēdējā trauku švammīte pēc piedegušās pannas mazgāšanas ir jāizmet miskastē. Tikpat pēkšņi mēdz izdegt spuldzītes izlādēties baterijas un beigties tualetes papīrs… Lai nenāktos piedzīvot nepatīkamus pārsteigumus, izveido divus saimniecības preču sarakstus. Vienu piestiprini, piemēram, pie ledusskapja, un aicini mājiniekus tajā ierakstīt nepieciešamās saimniecības preces. Otru sarakstu veido detalizētu, atzīmē tajā visas saimniecības preces, kam mājās jābūt. Visvieglāk to izdarīt, tās sagrupējot: trauku mazgāšana, tīrīšanas līdzekļi un higiēnas preces. Kad tas izdarīts, apskati, kuru lietu mājās vēl ir pietiekami daudz un ko nepieciešams papildināt.

* Gluži tāpat kā sastādot pārtikas produktu sarakstu, izpēti arī aktuālos piedāvājumus. Ja šobrīd precei nav izdevīga cena un ja tā nav steidzami nepieciešama, nesteidzies ar pirkšanu. Savukārt, ieraugot kādu mājsaimniecības preci par, tavuprāt, izdevīgu cenu, neķer uzreiz vairākus iepakojumus, jo daudzām no tām ir derīguma termiņš, turklāt, lai tās saglabātu savas labās īpašības, tām, iespējams, ir jānodrošina specifiski uzglabāšanas apstākļi.  

Atceries, ka mājas nav noliktava, kas piebāzta ar izdevīgi nopirktām lietām, bet tajā pašā laikā domā saimnieciski – tā, lai, gatavojot ģimenei brokastīs omleti, mājās nav palikusi tikai viena ola un pēdējais sērkociņš!

Izprintē un veido savu iknedēļas iepirkumu sarakstu: 

Raksts tapis sadarbībā ar Maxima.