foto: Shutterstock
Knifi, kas palīdzēs samazināt elektrības patēriņu!
Noderīgi ikdienā
2023. gada 21. februāris, 06:35

Knifi, kas palīdzēs samazināt elektrības patēriņu!

Jauns.lv

Energoresursu cenas aug, tāpēc ir svarīgi šos resursus ikdienā lietot pārdomāti, lieki tos netērējot.

Kā to paveikt? Elektrum Energoefektivitātes centra speciāliste Anna Luīze Blodone sniedz vairākus ieteikumus, kā ar savu paradumu maiņu ir iespējams samazināt energoresursu patēriņu.

Virtuvē

foto: Shutterstock

Elektriskā tējkanna

Izmantojot elektrisko tējkannu, pievērs uzmanību ūdens daudzumam. Vārot tikai nepieciešamo ūdens daudzumu, ietaupīsiet līdz pat 75% elektrības ūdens uzvārīšanai. Tomēr atceries, ka elektriskajā tējkannā nav ieteicams vārīt mazāk ūdens nekā noradīts uz tējkannas minimālās atzīmes, lai nesabojātu tās sildelementu. Tējkannas sildelements ir regulāri jāatkaļķo, jo 1 mm apkaļķojuma slānis palielina ūdens vārīšanai elektrības patēriņu par 10%.

Ledusskapis

Uzturot ledusskapi labā kārtībā, tas spēs energoefektīvi uzglabāt produktus. Ledusskapī iestati temperatūru +5 ˚C, bet saldētavā -18 ˚C. Ar katru lieki pazeminātu grādu ledusskapja elektrības patēriņš palielinās par 5%. Ja ledusskapim ir temperatūras regulators bez konkrētām temperatūras norādēm, tad iestatīto temperatūru var pārbaudīt, ledusskapī ievietojot šādām temperatūrām piemērotu termometru.

Tāpat elektrības patēriņš būs mazāks, ja ledusskapi un saldētavu neatstāsi pustukšu, proti, aizpildījums ar produktiem nav mazāks kā 60% no tā tilpuma. Tomēr nedrīkst arī to piepildīt maksimāli pilnu, jo tad nenotiks gaisa cirkulācija un palielināsies elektrība patēriņš.

Ledusskapis ir jānovieto atstatus no siltuma avotiem – radiatora, plīts u.c. ierīcēm, kas darbojoties izdala siltumu, kā arī no tiešiem saules stariem. Tāpat to nav ieteicams novietot pārāk tuvu sienai, telpas stūrī vai nišā, jo netiks nodrošināta gaisa cirkulācija un palielināsies elektrības patēriņš. Ledusskapim apkārt jābūt 5 – 10 cm brīvai vietai gaisa cirkulācijai.

Plīts

Gatavojot ēdienu uz plīts, svarīgi atcerēties katlam vai pannai uzlikt vāciņu, vēlams stikla, lai novērstu siltuma zudumu un nepalielinātu gāzes vai elektrības patēriņu.

Regulāri mainot vai tīrot elektroierīču filtrus, elektrības patēriņu var samazināt par 15%. Piemēram, tvaika nosūcējam pārklājoties ar tauku nosēdumiem, tā darbības efektivitāte ievērojami samazinās – gaiss tiek attīrīts sliktāk, kā arī nosūcējs jādarbina ilgāk.

Ūdens krāns

Apskati, vai ūdens krānam ir uzstādīts aerators jeb speciāls uzgalis ar sietiņu, kas ūdenim piejauc gaisu un samazina ūdens patēriņu uz pusi, bet saglabā ūdens strūklas intensitāti. Ar aeratoru vienā minūtē pa ūdens krānu iztek 5 – 6 litri ūdens, ja šāda uzgaļa nav - vismaz 10 – 12 litri ūdens.
Salabo pilošu ūdens krānu, jo tas var radīt pat 90 litrus ūdens zudumus diennaktī.

Vannas istabā

foto: Shutterstock

Veļas mašīna

Ja veļas mašīnu darbina 40 °C, nevis  60 °C  temperatūrā, tad elektrības patēriņu var samazināt par 25%, savukārt līdz pat 45%, ja iestata 30 °C.

Ja jau šobrīd mazgā veļu 40 °C, ieteikums mazgāt veļu 30 °C, lai elektrības patēriņu samazinātu par 25%. Turklāt, izvēloties atbilstošu mazgāšanas temperatūru, arī apģērbs kalpos ilgāk, tāpēc noteikti ievēro ražotāja norādes par mazgāšanu, kas redzams apģērba etiķetēs. 

Duša

Dod priekšroku dušai, nevis vannai. Mazgājoties dušā, ūdens patēriņš ir 3 reizes mazāks.

Regulē ūdens plūsmu un netecini ūdeni lieki! Ja samazināsi mazgāšanās laiku dušā vien par 2 minūtēm, gada laikā ir iespējams ietaupīt līdz pat 8000 litriem ūdens. Turklāt arī samazināsi elektrības patēriņu par 300 kWh gadā, ja ūdens sildīšanai izmanto boileri.

Boileris

Boilera optimālā temperatūra ir 55 – 59 °C. To pārsniedzot, sildelements sāk apkaļķoties, savukārt, ja temperatūra ir zemāka par 55 °C, intensīvi vairojas baktērijas un ūdens sāk smakot. Ja neapdomīgi iestata maksimālo temperatūru 93 – 97 °C, sakarsīs boilera sienas un tiks ne tikai uzkarsēts ūdens, bet arī apsildīta telpa. Rezultātā pieaug elektrības patēriņš.

Vismaz reizi gadā ūdens sildītājam ir jāveic apkope, jo apkaļķojies ūdens sildītāja sildelements ievērojami palielina elektrības patēriņu ūdens sildīšanai. Lai apkoptu boileri, nepieciešams notīrīt tā sildelementu, novērtēt anoda stāvokli un rūpīgi izskalot boilera iekšpusi. Ja ir zināšanas, to var izdarīt pašu spēkiem, ja ne – labāk pieaicināt zinošu meistaru.

Dzīvojamās telpās

foto: Shutterstock

Dienas gaišajā laikā atveriet aizkarus un pārvietojiet objektus, kas aizsedz saules gaismu, toties vakarā – aizveriet aizkarus. Izmanto aizkaru priekšrocības – tie strādā kā labs siltuma izolators.

Telpu apsilde

Ja telpu apsildi ar sildītāju, tad izmanto temperatūras regulēšanas iespējas – nedarbini to maksimālajā režīmā bez nepieciešamības. Maksimālo režīmu izmanto tikai, lai strauji piesildītu telpu, bet vēlāk – noregulē uz zemāku. Tā telpu apsilde būs krietni efektīvāka un maciņam draudzīgāka. Ja samazinās sildītāja temperatūru tikai par 1 °C, elektrības patēriņš samazināsies par 5%.

Atbrīvo radiatorus! Radiators nesniegs maksimālo siltumu, ja caur to nevarēs plūst gaiss, tāpēc pārliecinies, vai mēbeles un citi priekšmeti neierobežo gaisa plūsmu, un nepieciešamības gadījumā tās pārbīdi. 

Samaziniet temperatūru telpā par vienu grādu un ietaupīsiet apsildei nepieciešamās enerģijas patēriņu par 5%. Uzturoties mājoklī, ieteicamā temperatūra ir 20 – 22 °C dienā, pārējā laikā 16 – 18 °C robežās.

Atceries arī vēdināt telpas! Dari to efektīvi – atverot logu līdz galam un uz īsu brīdi, tādējādi gaisa apmaiņa notiek ātrāk un mazinās telpas pārmērīga atdzišana. Lai izvēdinātu telpu, vispirms izslēdz sildierīces.

Izpēti energomarķējumu!

Visām lielajām sadzīves elektroierīcēm ir piešķirts energomarķējums - rīks dažādu ierīču elektrības un ūdens patēriņa, skaņas līmeņa, ietilpības un citu parametru salīdzināšanai.

Energomarķējumā ir norādīta informācija par ierīces energoefektivitātes klasi burtu skalā no A līdz G jeb to, cik lietderīgi ierīce patērē elektrību. Jo augstāka ir energoefektivitātes klase, jo mazāks ir tās elektrības patēriņš. 

Ierīces patērē arī gaidīšanas režīmā!

Ikviena ierīce, kas atstāta gaidīšanas režīmā, patērē nelielu daudzumu elektrības. Taču šis nelielais daudzums veido līdz pat 10 % no ikmēneša patēriņa. 

Elektrum Energoefektivitātes centra speciālisti iesaka, dodoties ārpus mājām, pilnībā izslēgt un atvienot no kontaktligzdas, piemēram, datoru, printeri, rūteri, televizoru, dekoderi, mikroviļnu krāsni, turklāt pārliecināties, ka šo elektroierīču lampiņas nespīd.

Lai atvieglotu šo elektroierīču ikdienas lietošanu, ieteicams izvēlēties pagarinātāju ar ieslēgšanas/izslēgšanas slēdzi. Tādā veidā ar vienu pieskārienu atvienosi uzreiz vairākas elektroierīces gaidīšanas režīmā.

Lūk, cik kWh mēnesī gaidīšanas režīmā patērē dažādas ierīces: 

Papildu noderīgus padomus efektīvai saimniekošanai Elektrum energoefektivitātes speciālisti aicina skatīt vietnē EsmuEfektivs.lv 

Ikviens interesents aicināts izmantot arī iespēju pieteikties bezmaksas energokonsultācijai. Zinošie Elektrum Energoefektivitātes centra speciālisti sniegs daudzveidīgus ieteikumus – sākot ar LED spuldžu, sadzīves elektroierīču izvēli līdz pat apsildes un ventilācijas risinājumiem.