foto: Shutterstock
Kā ietaupīt ar solāro enerģiju?
Noderīgi ikdienā
2023. gada 9. februāris, 12:51

Kā ietaupīt ar solāro enerģiju?

Jauns.lv

Saules paneļu uzstādīšana un enerģijas ražošana ir efektīvs ieguldījums mājokļa enerģētiskajā neatkarībā. Bet kā no tās gūt maksimālu ietaupījumu? Elektrum Energoefektivitātes centra projektu vadītājs Toms Lācis skaidro, kā integrētie risinājumi un skats nākotnē palīdzēs nodrošināt mājoklī enerģētisko sinerģiju un izmantot pašu ražoto solāro enerģiju iespējami efektīvāk, piemēram, siltumsūkņa darbināšanai un elektroauto uzlādei.

Ražo un tērē uzreiz!

Varētu šķist, ka Latvijas īsās vasaras un vēsais klimats neļauj ražot pietiekami daudz enerģijas ar saules palīdzību un solāro paneļu uzstādīšana neatmaksāsies. Tas ir mīts – solārās enerģijas ražošanas periods Latvijā ilgst visu gadu, visaktīvākais tas ir no marta līdz pat oktobrim. Enerģiju šajā laikā var saražot pietiekami un dažkārt pat nepaspēt uzreiz iztērēt, tāpēc noteikti ir vērts apdomāt, kā šo enerģiju izmantot pēc iespējas efektīvāk.

Latvijā darbojas neto uzskaites sistēma. Tā nosaka, ka mājsaimniecībā saražoto elektrību, ko neiztērē uzreiz vai neuzkrāj vietējā akumulatorā, ir iespējams nodot kopējā elektroenerģijas tīklā un gada laikā saņemt atpakaļ. Nododot enerģiju tīklā, jārēķinās ar divām lietām:

  • saņemot enerģiju atpakaļ, būs jāmaksā par elektrības pārvadi un sadali;
  • tīklā nodoto elektrību saņemt atpakaļ var tikai viena kārtējā neto uzskaites sistēmas gada ietvaros.

Neto uzskaites sistēmā gads sākas 1. martā un noslēdzas nākamā gada februāra beigās – tad tava kopējā tīklā nodotā neiztērētā elektrība "nodzēsīsies". Elektrum Energoefektivitātes centra projektu vadītājs Toms Lācis uzsver: "Pašu mājsaimniecībā saražotās elektrības izmantošana būs krietni lētāka jebkurā gadījumā, un pārpalikumu var uzkrāt akumulatorā. Kaut gan tā iegāde atmaksājas tikai noteiktos gadījumos un jāizvērtē individuāli, bet zaļāk, gudrāk un izdevīgāk ir savu solāro paneļu saražoto elektrību tērēt uzreiz."

Vairāk par solāro paneļu sistēmas darbības principiem uzzini šeit: "No saules gaismas līdz saražotai elektroenerģijai".

Zaļā enerģija visā mājoklī

Vēl viens veids efektīvai solārās enerģijas izmantošanai un ietaupījumam ir integrētie risinājumi. Viens no šādiem integrētajiem risinājumiem ir saules paneļi kopā ar siltumsūkni, kas nodrošina mājas apkuri. Solāro paneļu saražoto enerģiju varēsi izmantot siltumsūkņa darbināšanai.

Siltumsūknis ir mūsdienīgs apkures risinājums. Ja mājas siltumu uztur, piemēram, granulu katls vai malkas apkure, ir jādomā par kurināmā materiāla iegādi un pastāvīgu kurināšanu. Savukārt siltumsūknis pārvērš dabas doto enerģiju siltumā, un ar to māja pati sevi apsilda. Gudri izmantojot iegūto saules enerģiju uzreiz, piemēram, ūdens sildīšanai vai gaisa dzesēšanai ar siltumsūkņa kondicioniera funkciju, iespējams paaugstināt komforta līmeni mājoklī, vienlaicīgi samazinot izmaksas. Siltumsūknis ir pat sešas reizes efektīvāks nekā citi elektriskās apkures veidi – izvēloties īsto izmēru un jaudu un izmantojot tā darbināšanā pašu mājās saražoto enerģiju, ieguldījums atmaksāsies.

Vairāk par mūsdienīgiem apkures risinājumiem uzzini vebināra "Zaļāka mājas apkure" ierakstā.

Otrs integrētais risinājums, ko vērts apsvērt, ir elektroauto uzlāde mājas pagalmā ar elektrību, kas ražota pašu mājās. Elektroauto ir ļoti tuva nākotne, daudziem – jau šodiena. Saskaņā ar AS "Latvenergo" prognozēm 2030. gadā Latvijā varētu būt jau vismaz 60 000 elektromobiļu, kas veidos aptuveni 10% no kopējā autoparka. Ja arī jūs apsverat kādreiz pāriet uz elektroauto, ir vērts ieplānot tā uzlādei nepieciešamo saules jaudu un vietu pagalmā.

Vērts apsvērt jau tagad

Lai saimniekotu efektīvi, vienmēr jādomā pāris soļu uz priekšu – jāapsver nākotnes iespējas un izaicinājumi. Solārie paneļi, siltumsūknis un elektroauto uzlādes stacija ir liels finansiālais ieguldījums, taču vienlaikus tas ir arī ieguldījums nākotnē, kas atmaksājas, jo ļauj būtiski ietaupīt.

Elektrum produktu vadītāja Laura Metlāne min piemēru plašākām solārās enerģijas izmantošanas iespējām jau tuvā nākotnē: "Šobrīd Latvijā tiek veiktas normatīvo aktu izmaiņas, kas ļaus ražot elektrību vienā īpašumā, bet patērēt vairākos tā paša saimnieka īpašumos. Piemēram, ja vasarnīcā, kur ir gana vietas izvietot solāros paneļus, līdz šim ar tiem iegūto elektrību izmantoji tikai pāris reižu gadā, jau nākotnē šo saražoto elektrību varēsi tērēt arī pilsētas dzīvoklī."

Uzsverot, ka jāmeklē līdzsvars starp šī brīža un nākotnes vajadzībām, Laura Metlāne piebilst: "Iespējams, nav vērts uzreiz uzstādīt vairāk solāro paneļu, bet atmaksātos lielāku, jaudīgāku inventoru izvēle, kas ļautu nākotnē pievienot sistēmai papildu solāros paneļus." Ja māja vēl tikai top un šobrīd vēl neesiet gatavs ieguldīt saules paneļos, parūpējieties, lai tomēr tiem atrastos vieta, kad izlemsiet solāro sistēmu uzstādīt. Rūpīgi izplānojiet:

  • kur varēs novietot solāros paneļus un invertoru;
  • kā novietot māju;
  • kur ir noēnojums;
  • kur vēl var plānot paneļu izvietošanu;
  • uz kuru pusi un kādā leņķī būs jumta slīpne;
  • kur stādīt kokus;
  • kur lādēt elektroauto, ja tāds būs.

Stādīt ozoliņu mājas dienvidu pusē vai nestādīt? Būvēt jumtu lēzenāku vai stāvāku, vēlies jumta logu vai tomēr ne? Šie lēmumi var ietekmēt nākotnes iespējas. Ja jautājumu šķiet pārlieku daudz un ziniet, ka par visu neizdosies aizdomāties pašam, iesakām konsultēties ar speciālistiem, kas palīdzēs izvēlēties atbilstošāko solāro paneļu sistēmu un saplānot tās uzstādīšanu. Parūpēties par tagadnes un nākotnes vajadzībām būs vieglāk un drošāk, ja uzticēsies jomas ekspertiem. Ja plāno solāros paneļus uzstādīt vasarā, sāc projekta izstrādes procesu jau tagad – Elektrum speciālisti palīdzēs izvēlēties piemērotāko integrēto risinājumu!

Uzziniet, kāds būtu saules paneļu labākais risinājums un tā atmaksāšanās periods tieši jūsu mājoklim.