foto: Shutterstock
Viens no lielākajiem elektrības “rijējiem” atrodas tavā virtuvē! Padomi, kā efektīvi lietot ledusskapi
Noderīgi ikdienā
2023. gada 6. februāris, 10:39

Viens no lielākajiem elektrības “rijējiem” atrodas tavā virtuvē! Padomi, kā efektīvi lietot ledusskapi

Jauns.lv

Ir grūti iedomāties mājokli mūsdienās, kas iztiktu bez ledusskapja. Tomēr, cik bieži mēs aizdomājamies par to, cik tas energoefektīvs, cik elektrības patērē un kā šo patēriņu samazināt? Ledusskapis ir ierīce, kas diezgan daudz “apēd” elektrību, jo ir ieslēgtā režīmā nepārtraukti, tāpēc vērts padomāt, kā šo “apetīti” ierobežot.

Elektrum Energoefektivitātes centra speciāliste Anna Luīze Blodone sniedz ieteikumus  jauna ledusskapja iegādei un efektīvai lietošanai.

Kas palīdzēs samazināt elektrības rēķinu? 

Ledusskapis ir viens no lielākajiem elektrības patērētājiem mājoklī. Ja plānots iegādāties jaunu ledusskapi, iesakām izvēlēties ledusskapi ar augstāku energoefektivitātes klasi, kas patērēs mazāk elektrības. Informāciju par to var atrast ledusskapju energoefektivitātes marķējumā. 

Pievērs uzmanību ietilpībai – lielāka tilpuma ledusskapji patērē vairāk elektrības. Tilpums jāizvēlas, ņemot vērā cilvēku skaitu ģimenē, nepieciešamo produktu daudzumu un ēdiena gatavošanas biežumu. Ja līdz šim ledusskapis vienmēr stāvējis pustukšs, nākamais jāizvēlas mazāka tilpuma. 

Lai neuztrauktos par ledus kārtiņu uz ledusskapja un saldētavas sieniņām, izvēlies ledusskapi un saldētavu ar automātisko atkausēšanas funkciju. Tā parūpēsies, lai nebūtu manuāli jāatkausē saldētava un ledusskapis un ierīce darbotos energoefektīvi.

Lai regulāri saldētu augļus, ogas, sēnes, medījumus, zivis un citus produkts, vēlams iegādāties atsevišķu saldētavu, kuru var izslēgt, kad krājumi ir beigušies. Tas būs efektīvāk nekā ledusskapja iegāde ar liela izmēra saldētavu, kura pēc krājumu izbeigšanās lieki patērēs elektrību. 

Ņem vērā!

Jauna ledusskapja iegādi ir vērts apsvērt, ja esošais ledusskapis ir vismaz 10 gadu vecs – tā elektrības patēriņš var būt pat par 50 % lielāks nekā mūsdienīgam ledusskapim.

foto: Shutterstock

Lietošanas knifi, kas palīdzēs ietaupīt

Ledusskapis jānovieto atbilstoši lietošanas instrukcijai, nodrošinot 5-10 cm brīvu vietu apkārt tam - gaisa cirkulācijai. Jāatceras, ka brīvi stāvoša ledusskapja elektrības patēriņš ir par 20 % mazāks nekā iebūvējama ledusskapja elektrības patēriņš.

  • Nav ieteicams uz tā turēt priekšmetus un elektroierīces, un novietot ledusskapi blakus plītij un apsildes ierīcēm, kā arī tiešos saules staros, lai nepalielinātu elektrības patēriņu.
  • Temperatūra saldētavā jāieregulē –18 ˚C un ledusskapja tilpnē +5 ˚C, jo katrs lieki pazemināts grāds palielina elektrības patēriņu par aptuveni 5 %.
  • Ja ledusskapis ir aizpildīts ar produktiem mazāk par 60 % no tā tilpuma, tas darbojas neefektīvi, lieki tērējot elektrību. Tāpat, ja ledusskapis ir pārpildīts vairāk par 90 %, nenotiek iekšējā gaisa cirkulācija un palielinās elektrības patēriņš.
  • Ledusskapī nav ieteicams ievietot neiesaiņotus pārtikas produktus, jo tie izdala mitrumu, un tas uzkrājas uz ledusskapja sienām, līdz ar to bojājas produkti un ledusskapim palielinās elektrības patēriņš.
  • Nav ieteicams ievietot tajā arī karstus ēdienus. Ledusskapja tilpnē rodas lieks mitrums, kā arī krasi mainās temperatūra un ir nepieciešams patērēt papildu enerģiju, lai atkal sasniegtu zemāku temperatūru. Temperatūras izmaiņas kaitē arī pārējo produktu uzglabāšanai un nevajadzīgi palielinās elektrības patēriņš.
foto: Shutterstock

Atceries arī par kopšanu

  • Regulāri jāattīra putekļi no dzesētāja ledusskapja aizmugurē, lai nodrošinātu ledusskapja efektīvu darbību. Vēlams izmantot putekļu sūcēju vai speciālas birstes.
  • Regulāri jātīra ledusskapja durvju blīvgumijas. Ja tās ir bojātas – jānomaina. 
  • Pārbaudi, vai ledusskapja durvis cieši aizveras. Lai ledusskapja durvis nepaliktu pusvirus, tas ir jānovieto atbilstoši lietošanas instrukcijai. Ja durvis blīvi nenoslēdzas, ledusskapja un saldētavas tilpnē ieplūst silts gaiss un palielinās elektrības patēriņš gaisa dzesēšanai.

Veic pārbaudi! Ja ledusskapja durvīs iespiestu papīra lapu ir grūti izvilkt, viss ir kārtībā. Ja lapa no durvīm izslīd, tas nozīmē, ka durvis hermētiski nenoslēdzas un aukstais gaiss plūst ārā, bet siltais – iekšā. Šajā gadījumā nepieciešams nomainīt durvju blīvgumijas.

  • Katrs ledus centimetrs saldētavā palielina elektrības patēriņu par 10 %, tādēļ ne retāk kā reizi gadā ledusskapis pilnībā jāatsaldē un jāizvēdina. Īpaši svarīgi tas ir vecākas paaudzes ledusskapjiem, kuriem nav automātiskās atkausēšanas funkcijas. 
  • Ledusskapjus ar automātisko atsaldēšanas funkciju ("Defrost") vai "No frost" reizi gadā vai atbilstoši instrukcijai jāiztukšo un jāiztīra, pirms tam atvienojot no strāvas.
  • Pirms saldētavas tīrīšanas ierīce jāatvieno no kontaktligzdas.

Sagatavo aukstumizturīgu somu, kur ievietot produktus, lai tie nesabojātos. Produktus var arī salikt lielākā bļodā, ko aptin ar foliju un segām. Šādi tie saglabāsies sasaluši vismaz 4–5 stundas.

  • Sākotnēji jāļauj saldētavai dabiski atkust. Var izmantot bļodu, lai kūstošais ūdens pilētu tajā. 
  • Tīrīšanai nedrīkst izmantot abrazīvu sūkli, jo tas var sabojāt saldētavu! Kad viss ledus izkusis, saldētava kārtīgi jāizslauka ar drānu, ko var samitrināt remdenā ūdenī.

Papildu noderīgus padomus efektīvai saimniekošanai Elektrum energoefektivitātes speciālisti aicina skatīt vietnē EsmuEfektivs.lv 

Ikviens interesents aicināts izmantot arī iespēju pieteikties bezmaksas energokonsultācijai. Zinošie Elektrum Energoefektivitātes centra speciālisti sniegs daudzveidīgus ieteikumus – sākot ar LED spuldžu, sadzīves elektroierīču izvēli līdz pat apsildes un ventilācijas risinājumiem.