foto: Shutterstock
Lai maciņā paliktu vairāk naudas! Padomi ekonomiskai veļas mazgāšanai un pareizās ierīces izvēlei
Noderīgi ikdienā
2023. gada 7. februāris, 06:04

Lai maciņā paliktu vairāk naudas! Padomi ekonomiskai veļas mazgāšanai un pareizās ierīces izvēlei

Jauns.lv

Veļas mazgājamā mašīna ir viena no svarīgākajām sadzīves ierīcēm mājās. Tā atvieglo ne vien veļas mazgāšanas procesu, bet ietaupa arī tik dārgo laiku un, pareizi izmantota, arī naudu. 

Ja veļas mazgājamā mašīna kalpo vairāk par 10 gadiem, vajadzētu sākt domāt par jaunas tehnikas iegādi. Kāpēc? Mūsdienās ražotās iekārtas ir energoefektīvākas par vecāka ražojuma ierīcēm. To pašu daudzumu veļas būs iespējams izmazgāt daudz lētāk un videi draudzīgāk.

Iegādājoties jaunu veļas mašīnu, ir jāapzina savas mājsaimniecības lietošanas paradumi un jāizvēlas piemērotākā gan tilpuma, gan funkciju atbilstības ziņā, iesaka Elektrum Energoefektivitātes centra speciāliste Marta Zvejniece. 

Kas jāzina, lai izdarītu labāko izvēli? 

  • Pirms iegādes noteikti rūpīgi jāiepazīstas ar veļas mazgājamās mašīnas energefektivitātes marķējumu – tas palīdzēs izdarīt videi un maciņam draudzīgāku izvēli. 

Ņem vērā! Jo augstāka ir energoefektivitātes klase, jo efektīvāka un kvalitatīvāka ir elektroierīces darbība. 

  • Svarīgi ir pārbaudīt, vai būs pietiekami daudz vietas, lai pilnībā atvērtu veļas mašīnas durvis, pārvietotos ar veļas grozu, tādēļ ieteicams mērījumos iekļaut pusmetra rezervi. 
  • Ir divu veidu veļas iekraušanas iespējas – no augšas vai no priekšpuses. No augšas iekraujamās iekārtas aizņem mazāk vietas. Savukārt no priekšpuses iekraujamās ir ietilpīgākas, izmanto mazāku ūdens daudzumu un lielākoties nodrošina labāku mazgāšanas kvalitāti. 

Cik ietilpīgu veļas mašīnu vajag tev? 

Ja mājsaimniecībā ir viens līdz divi cilvēki, atbilstoša ir veļas mazgājamā mašīna, kur vienlaikus var izmazgāt līdz 5-6 kg veļas, tomēr, ja ģimenes locekļu skaits ir lielāks, vērts iegādāties veļas mašīnu ar lielāku ietilpību.

  • Trīs cilvēku ģimenei piemērotāka būs veļas mašīna ar ietilpību līdz 7 kg
  • Četru cilvēku ģimenei - līdz 8 kg
  • Vairāk nekā četru cilvēku ģimenei - vairāk nekā 8 kg

Kā lietot, lai ietaupītu gan naudu, gan arī resursus?

Vislielāko elektrības daudzumu veļas mazgājamā mašīna patērē ūdens uzsildīšanai, tāpēc ikdienas mazgāšanai ieteicams izvēlēties 30–40 °C temperatūru. Mazgājot veļu 40 °C temperatūrā, salīdzinot ar 60 °C, ietaupījums ir 25 %, bet 30 °C – līdz pat 45 % patērētās elektrības. Pirms apģērba mazgāšanas jāizpēta ražotāja norādītā temperatūra uz etiķetes. Īpašā tekstila mazgāšanai, piemēram, vilnai, jāizmanto tam paredzētais režīms. 

  • Gultas veļu un dvieļus ieteicams mazgāt 60 °C, tā tiks iznīcināti visi dzīvie organismi, piemēram, putekļu ērcītes. 
  • Lielākajai daļai mūsdienās pieejamo veļas mazgājamo mašīnu ir enerģijas taupīšanas režīms jeb eko režīms, kas sniedz vislabāko iespējamo rezultātu ar vismazāko enerģijas patēriņu, kā arī ātrie režīmi, kas būtiski samazina mazgāšanas laiku un attiecīgi arī patērēto elektrību.
  • Gandrīz tukša veļas mazgājamā mašīna patērēs krietni vairāk ūdens un elektrības, tāpēc ieteicams darbināt pilnu veļas mazgājamo mašīnu, vienlaikus to arī neaizpildot par daudz. Šādā veidā tiks palielināts elektrības patēriņš, kā arī veļa, ļoti iespējams, netiks izmazgāta vai izskalota pietiekami kvalitatīvi.
foto: Shutterstock

Ne mazāk svarīga - kopšana!

  • Veļas mazgājamās mašīnas ārpuse ir regulāri jānoslauka ar mitru lupatiņu un atbilstošu tīrīšanas līdzekli.
  • Lai nerastos pelējums un nevēlamas smakas, pēc mazgāšanas ir jāatstāj atvērtas veļas mašīnas durvis, kā arī iedalījums, kur tiek liets mazgāšanas līdzeklis.
  • Lai izvairītos no ūdens noplūdes un aizsprostošanās, veicot tīrīšanu, jāpārbauda, vai gumijas ūdens padeves šļūtenēs nav plaisu vai nodiluma. 
  • Izmantojot veļas mašīnu ar priekšējo jeb frontālo veļas iekraušanu, regulāri ar lupatiņu ir jānomazgā gumijas blīve un jāpārliecinās par tās darbību.
  • Laiku pa laikam ieteicams iztīrīt veļas mazgājamā līdzekļa atvilktni un nodalījumu, kur tā ievietota, kā arī atbrīvot veļas mazgājamās mašīnas filtru no sakrātajiem netīrumiem. Lai to izdarītu pareizi, ieskatieties ražotāja lietošanas instrukcijā.
  • Ieteicams likvidēt arī kaļķakmens nosēdumus, kas izveidojušies veļas mazgāšanas tilpnē. To var izdarīt dabai draudzīgā veidā – mazgāšanas tilpnē jāieber divas paciņas citronskābes un ierīce jāieslēdz režīmā ar augstāko ūdens temperatūru (60 °C). Cikla beigās ieteicams vēlreiz izskalot tilpni, ieslēdzot skalošanas režīmu.
  • Reizi mēnesī ir ieteicams mazgāt veļas mazgājamās mašīnas tvertni ar atbilstošu tīrīšanas līdzekli.
foto: Shutterstock

Padomā arī par žāvētāju!

Veļas mazgājamā mašīna ar žāvētāja funkciju ir ideāls variants, ja nav vietas žāvētājam, tomēr gan atsevišķai, gan kombinētai iekārtai ir savas priekšrocības un trūkumi. 

  • Kā viens no trūkumiem kombinētai ierīcei - atšķiras veļas daudzums, ko drīkst mazgāt un ko žāvēt, jo žāvēšanas procesā ir nepieciešams vairāk brīvas vietas, kur cirkulēt gaisam.
  • Veļas mašīna ar žāvētāju būs ideāls variants mājsaimniecībām ar vienu vai diviem cilvēkiem, savukārt lielākām ģimenēm ērtākas būs atsevišķas iekārtas.
  • Izvēloties veļas mašīnu ar žāvētāju, jārēķinās, ka tas strādās ilgāk, attiecīgi jāņem vērā iekārtas radītais troksnis.
  • Tāpat kā citām ierīcēm, arī veļas mazgājamajām mašīnām ar žāvēšanas funkciju ir energomarķējums, bet tas atšķiras no parastā veida mazgājamajām mašīnām.

Papildu noderīgus padomus efektīvai saimniekošanai Elektrum energoefektivitātes speciālisti aicina skatīt vietnē EsmuEfektivs.lv 

Ikviens interesents aicināts izmantot arī iespēju pieteikties bezmaksas energokonsultācijai. Zinošie Elektrum Energoefektivitātes centra speciālisti sniegs daudzveidīgus ieteikumus – sākot ar LED spuldžu, sadzīves elektroierīču izvēli līdz pat apsildes un ventilācijas risinājumiem.