Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Lietas, kas krietni palielina ikmēneša ūdens rēķinus
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā

Lietas, kas krietni palielina ikmēneša ūdens rēķinus

Jauns.lv

Lai nedaudz mazinātu ikdienas ūdens patēriņu savā mājoklī, pirmkārt, ir jābūt saimnieciskai attieksmei. Tekoši podi, piloši krāni var krietni palielināt ikmēneša rēķinus, tāpēc šie defekti ir jānovērš. Der atcerēties, ka jaucējkrāni noteikti būs daudz efektīvāki nekā ar rokām atsevišķi griežamais krāns aukstajam un siltajam ūdenim, vēsta “LTV Rīta Panorāma”. 

"Virtuvē jauktajiem krāniem jāuzstāda aerators, kas samazinās ūdens patēriņu. Ja mazgājam traukus, tad mazgāšanas procesā mēs varam izmantot silto ūdeni, bet skalošanai, lai atbrīvotos no mazgāšanas līdzekļa, izmantot vēso ūdeni, kas samazinās karstā ūdens patēriņu,” skaidro "Elektrum" Energoefektivitātes centra projektu vadītājs Toms Lācis.

Jāseko līdzi, cik daudz virtuvē siltais ūdens tiek tērēts. Iespējams, var atmaksāties uzstādīt caurteces sildītāju, kas silda ūdeni tikai tad, kad tas tek caur krānu.

Eksperti skaidroja, ka vidēji minūtes laikā pa krānu iztek pieci litri ūdens. Trauku mazgāšanai vismazākais ūdens patēriņš būs, nevis mazgājot tos ar rokām, bet gan izmantojot trauku mazgājamo mašīnu.

"Lai nomazgātu traukus, tas mums aizņem 2–5 minūtes. Ūdens patēriņš var būt līdz pat 25 litriem vienā mazgāšanas reizē. Jaunākās trauku mazgājamās mašīnas ar efektīviem režīmiem patērē vien 10 litrus ūdens,” teic Lācis. 

Arī drēbes jāmazgā tikai tad, kad veļas mašīna ir pilna. Veļas mašīnai ir dažādi režīmi, instrukcijā var izpētīt, kurš no tiem patērē vismazāk ūdens.

Runājot par ikrīta vai vakara mazgāšanos, dodoties vannā ūdens patēriņš ir vidēji 3–5 reizes lielāks nekā dušā. Turklāt dušā ūdens patēriņu iespējams samazināt vēl vairāk.

"Ir pieejamas veikalos dažādas jaucējgalvas dušas kabīnēm, kas ūdens patēriņu var samazināt pat līdz 70%. Attiecīgi palielina spiedienu un ar mazāku ūdens daudzumu mēs varam panākt to pašu mazgāšanās efektu," norādīja Lācis.