foto: Natee Meepian / Alamy/ Vida Press
5 knifi gudrai budžeta plānošanai
Attēlam ilustratīva nozīme.
Noderīgi ikdienā
2022. gada 28. septembris, 16:34

5 knifi gudrai budžeta plānošanai

Reklāmas projekts

Efektīva ienākumu-izdevumu plānošana ir veiksmes atslēga ceļā uz labklājību. Vieni saņemot algu knapi izvelk līdz nākošajai algas dienai, bet citi ar tādu pašu summu spēj pārticīgi dzīvot, braukt ceļojumos un pat iekrāt. Agrākos laikos to sauca par mākslu izdzīvot, bet mūsdienās visi zina, ka to panākt var ar gudru sava budžeta plānošanu.

1. Uzskaiti katru iztērēto centu

Lai sāktu ietaupīt, ļoti svarīgi ir saprast kam uz cik daudz naudas ik mēnesi tiek iztērēts.  Tāpēc ir jāatvēl laiks, jāapsēžas pie galda un rūpīgi jāsaraksta visi mēneša izdevumi, grupējot tos pa kategorijām, piemēram, obligātie maksājumi, izklaide, pārtika, spontāni pirkumi. Un šeit tiešam ir svarīgi sarakstīt visus izdevumus, arī pa ceļam nopirkto kafiju, nedrīkst aizmirst arī par gardo bulciņu un atstāto dzeramnaudu utt. Ja nevēlies rakstīt izdevumus ar roku, ir pieejamas arī lietotnes, kas palīdz izveidot uzskatāmu ienākumu-izdevumu atspoguļojumu. Kad izdevumu-ienākumu plānā viss sarakstīts, jāķeras pie aprēķiniem. Saskaiti summas pa izdevumu pozīcijām, tā labāk varēsi redzēt, cik daudz nauda tiek iztērēta katrā no tām.

2. Atsakies no nevajadzīgā

Rūpīgi apskati un pārdomā izdevumus, starp tiem noteikti ir pakalpojumi vai pirkumi, par kuriem nauda burtiski tiek izmesta miskastē. Iespējams, ik mēnesi maksā par aplikācijām un spēlēm, kuras neizmanto jau mēnešiem ilgi. Varbūt tev ir konti, kredītkartes vai debetkartes vairākās bankās, par kuriem ik mēnesi tiek ieturēti vairāki eiro. Ja esi kaislīgs pa ceļam nopērkamās kafijas fans, iespējams, ir laiks nopirkt labu termokrūzi un kafiju ņemt līdzi no mājām? Tieši tas pats attiecas uz pusdienām ēstuvēs, kur porcijas pēdējā laikā paliek arvien mazākas, bet cenas augstākas. Ja savā izdevumu plānā pamani, ka regulāri veic kādu spontānu pirkumu, un bieži vien šādi nopirktā lieta pēc tam gandrīz netiek lietota, iemācies pēkšņi iekāroto lietu nepirkt uzreiz. Nogaidi dienu, divas un ja, joprojām tā nav izgājusi no prāta un uzskati, ka tev tā ir nepieciešam par visiem 200% un zini, ka tava dzīve bez tās turpmāk būs neiedomājami smaga – tikai tad ej un nopērc. Lai gudri plānotu savas finanses, ļoti svarīgi ir iemācīties atšķirt gribu nopirkt no vajag nopirkt.

3. Raugies ar skatu nākotnē

Izveido pārskatāmu maksājumu kalendāru, kurā iekļauj visus obligātos ikmēneša maksājumus un arī tos maksājumus, kas ir reizi ceturksnī, reizi gadā, kā arī paredzi izdevumus neplānotiem tēriņiem. Ja šādi sagatavosies, neizjutīsi robu budžetā, kad automašīnai būs jāpērk jaunas riepas, jāapdrošina mājoklis vai jāmaksā nodokļi par īpašumu. Piemēram, atsakoties no pa ceļam pirktās kafijas un pusdienošanas kafejnīcā, ik dienu ieekonomēsi aptuveni 5 eiro, mēnesī tie jūs jau 100 euro. Šo naudu labāk noliec neplānotiem izdevumiem vai nākotnes maksājumiem. Ja nespēj atturēties no tērēšanas, vari atvērt savā bankā vēl vienu kontu, bez kartes un tajā ik mēnesi ieskaitīt konkrētu summu.

4. Stingri pieturies pie plāna

Kad budžeta plāns sastādīts, seko pats grūtākais un atbildīgākais – tā īstenošana. Izshēmot uz papīra kā atteiksies un ikdienas gardumiem, skaistumkopšanas pakalpojumiem un turpmāk uz veikalu dosies tikai pēc tam, kad būs sastādīta ēdienkarte visai nedēļai un zināms precīzs iepirkumu saraksts, ir viens, bet reālā dzīve ir kārdinājumu pilna. Tāpēc budžeta plānošana bez stingras plāna ievērošanas ir kā tievētājs, kas mielojas ar šokolādes konfektēm – bezrezultāta pasākums. Turklāt, ja plāno ārkārtīgi drastiski samazināt izdevumus, atceries, ka vienā dienā vari norauties un pārsteigt sevi ar pilnīgi nevajadzīgiem pirkumiem. Samazini izdevumus pakāpeniski, pārplāno budžetu ik mēnesi, izsverot, kas šomēnes izdevās, kam atvēlētie līdzekļi bija nepietiekami, kur palika pāri. Mācies būt elastīgs, bet nekāp pāri robežām.

5. Tikai kopīgiem spēkiem

Pārplānojot savas ģimenes budžetu, visas pozīcijas ir jāizrunā ar mājiniekiem. Tikai tad, ja visi būs iesaistīti, izstrādātais plāns darbosies. Turklāt pie jaunajiem noteikumiem jāpieiet ar radošumu, nevis jāuzņem tie kā slogs un sods. Ja vēlies, budžetā var ieplānot izdevumus par teicamu plāna izpildi un tā sevi apbalvot par sasniegto!