foto: Shutterstock
Kāpēc apģērbs jāmazgā tikai 30 grādos?
Noderīgi ikdienā
2022. gada 25. septembris, 05:49

Kāpēc apģērbs jāmazgā tikai 30 grādos?

"100 Labi Padomi"

Kopš drēbju mazgāšanu uzticam veļas mašīnai, ir stipri mainījušies mazgāšanas paradumi un bieži vien apģērba gabals nonāk veļas grozā jau pēc vienas uzvilkšanas reizes, kaut tas nemaz nav netīrs.  Tāpat pilno mazgāšanas ciklu piedzīvo apģērbi ar maziem pleķīšiem, ko pavisam viegli būtu izskalot izlietnē. Tāpēc vides eksperti ceļ trauksmi un atgādina, ka katra veļas mazgāšanas reize tērē būtiskus pasaules resursus – saldūdeni un elektrību, kā arī piesārņo apkārtējos notekūdeņus ar veļas mazgāšanas līdzekļiem.

Vides eksperti saprot, ka nepiespiedīs cilvēkus drēbes mazgāt retāk, tāpēc aicina samazināt mazgāšanas temperatūru, proti, lietot režīmu, kas paredz ūdeni sildīt tikai līdz +30 vai +40 grādiem.

Šādi tiks ietaupīta ne tikai nauda, jo mazāka tiks patērēta elektrība, bet tas patiks arī tekstila izstrādājumiem – mazgāti vēsākā ūdenī, tie ilgāk saglabā krāsu un formu. Protams, virtuves dvieļus un īpaši netīras drēbes tīri izmazgāt var tikai augstākā temperatūrā, bet vienreiz uzvilktu T kreklu vai palagu uz kura vienu nakti gulējuši ciemiņi, mazgā videi saudzīgā režīmā.

Materiāls tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu.