foto: Publicitātes foto
Dārza darbi vasaras tveicē – kas jāņem vērā
Noderīgi ikdienā
2022. gada 4. jūlijs, 08:00

Dārza darbi vasaras tveicē – kas jāņem vērā

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Dārzā pavadītais laiks bieži vien ir laiks saulītē. Tomēr, ja nebūsi pareizi sagatavojies saules staru un karstuma ietekmei, var rasties dažādas nepatīkamas problēmas – ādas apdegums, karstuma dūriens vai dehidratācija jeb organisma atūdeņošanās. Kā no tā izvairīties un kā sev palīdzēt, ja tomēr gadījies apdegt saulē?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kad jāmeklē ēna
Vasarā biežāk uzturamies ārpus telpām, gan atpūšoties, gan strādājot dārzā, tomēr vajadzētu atcerēties, ka saules aktivitātes maksimuma stundās to darīt labāk nevajadzētu. Katru dienu no plkst. 12 līdz 15 jāmeklē ēna vai jāuzturas iekštelpās.

Pārējā laikā, ko pavadām dārza darbos vai atpūtā, nedrīkst aizmirst par saules aizsargkrēmu ar atbilstošu aizsardzības faktoru – pieaugušajiem mūsu platuma grādos varētu pietikt ar SPF 30, kamēr bērniem būtu jāizvēlas augstāks – ar SPF 50, jo to āda ir maigāka un ātrāk apdeg.

Turklāt darbs dārzā parasti nozīmē arī fizisku slodzi – tātad, pat uzturoties ēnā, karstuma iedarbība ir jūtamāka. To īpaši vajadzētu ņemt vērā cilvēkiem, kuriem ir sirds un asinsvadu sistēmas un citas hroniskas saslimšanas, arī gados vecākiem dārzkopjiem. Nepareizi darīs arī visi citi pie fiziskas slodzes nepieradušie dārzkopības entuziasti, kas pārvērtēs spēkus, ķeroties pie smagākiem darbiem ļoti karstā laikā.

Ieteikumi darbam dārzā 
Lai pasargātos no dažādām veselības problēmām, jāņem vērā daži vienkārši padomi darbam dārzā dienas karstākajās stundās.

Seko ēnai! Šķietami vienkāršs padoms, kuru tomēr nevajadzētu ignorēt – ikvienā dārzā parasti ir pietiekami daudz darāmā, ko var paveikt, uzturoties ēnā. Saules apspīdētie laukumi, kā zināms, dienas laikā mainās, tāpēc dārzkopis var "sekot ēnai”, rosoties tiešu saules staru neskartajās dārza zonās un pakāpeniski pāceļot savas aktivitātes.

Atceries padzerties! Ja runājam par saules un siltuma aizsardzību, ir ļoti svarīgi dzert pietiekami daudz šķidruma, vislabāk – tīru ūdeni. Garšas uzlabošanai var pievienot augļu šķēlītes, bet jāatceras, ka kafija un alkoholiskie dzērieni karstumā nav vēlami, jo nevis papildina organisma ūdens krājumus, bet, tieši otrādi, veicina atūdeņošanos. Laba ideja ir padzerties ar regulāriem intervāliem, pat tad, ja vēl slāpes nejūti.

Vajadzīgs arī nedaudz sāls. Dienas laikā var izdzert daudz, tāpēc nebaidieties no cepumiem vai citām sāļām uzkodām. Nedaudz nātrija ir nepieciešams, lai mūsu organisms noturētu elektrolītus līdzsvarā ar visu uzņemto ūdeni. Dažas vieglas uzkodas nav nekas slikts.

Saules aizsarglīdzekļi. Ja visu dienas karstāko laiku nevar uzturēties ēnā, jāizdomā, kā radīt fizisku barjeru starp tevi un saules kaitīgajiem stariem. 

  • Galvā noteikti jāuzliek viegla auduma vai salmu cepure. Meklējiet cepures ar vismaz septiņus astoņus centimetrus platām malām, kas pasargās seju un kaklu no tiešiem saules stariem.
  • Noderēs plāns, brīvs un elpojošs kokvilnas apģērbs ar garām piedurknēm – apģērbs rada "gaisa kabatu”, kas darbojas kā izolācijas slānis starp ādu un sauli, palīdzot regulēt ķermeņa temperatūru.
  • Labs risinājums ir dažādi pārvietojami saulessargi un nojumes. Lai arī tos pierasts redzēt pludmalēs un atpūtas vietās, kāpēc gan tie nevarētu pasargāt arī dobīti, kuru šobrīd ravē?
  • Kvalitatīvas saulesbrilles. Acis ir īpaši jutīgas pret saules ultravioleto starojumu, tāpēc ļoti svarīgi, lai saulesbrilles būtu ne tikai glītas, bet arī kvalitatīvas. Plānā āda ap acīm ātri apdeg saulē – smagākos gadījumos pat rodas dažādi acu funkcijas traucējumi. Ieteicams izvēlieties saulesbrilles ar UV filtriem.
  • Labs aizsargkrēms. Saules aizsargkrēmi ir pieejami gan krēma, gan spreja formā. Izvēlies sev ērtāk lietojamo un aizmirst to atkārtoti uzklāt ik pēc 2-3 stundām. Lai pasargātu arī lūpas no saules negatīvās ietekmes, laba izvēle ir lūpu balzams Larifan Lip Balm. 
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ko darīt, ja gadījies apdegt?
Jo īpaši karstākajās vasaras dienās ne vienmēr iespējams pilnībā izvairīties no saules staru radīta kairinājuma vai par ādas apdeguma. Ja tā gadījies, ieteicams uzklāt ziedi Larifan Ungo – tā palīdz mazināt iekaisumu, novērst tulznu veidošanos un veicina ādas atjaunošanos. Ziedi vēlams lietot arī tad, ja pārkarstot vai apdegot saulē, bieži parādās herpes vīrusa infekcija.

Larifan produktos ir patentēts dabiskas izcelsmes komponents dsRNA Larifan, kas piešķir tiem papildu vērtību. Larifan ir efektīvi līdzekļi organisma dabīgo lokālo aizsargspēju regulēšanai un pasargā no kaitīgu ārējās vides faktoru, tostarp vīrusu un baktēriju, iedarbības.

Raksts tapis sadarbībā ar Lotos Pharma interneta veikalu Avemed.lv