foto: Shutterstock
Pieci populāri augi, kurus nekad neaudzēt savā pagalmā vai dārzā
Lupīnas.
Noderīgi ikdienā
2022. gada 9. jūnijs, 06:13

Pieci populāri augi, kurus nekad neaudzēt savā pagalmā vai dārzā

Jauns.lv

Kad dzirdam frāzi "invazīvie augi", mēs bieži vien padomājam, ka tā ir kāda īpaši “ļauna” augu suga, taču tā īsti nav. Augiem, kas tiek uzskatīti par invazīviem, ir tendence nekontrolēti augt un vairoties apgabalā, paņemot resursus, kas nepieciešami citām augu sugām, vēsta “Real Simple”. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dārzkopības eksperts Ulrihs Lorimers stāsta – bieži nākoties redzēt to, ka cilvēki nepazināti izvēlas audzēt savā pagalmā vai dārzā invazīvus augus. Pirms jaunu koku vai krūmu stādīšanas savā pagalmā ir ieteicams veikt nelielu pētniecību.  Der izpētīt invazīvo augu sarakstus, kas dažādos reģionos un valstīs var atšķirties. 

Ar apzīmējumu „invazīvs augs” nereti mēdz saprast tikai Sosnovska latvāni, tomēr tas nebūt nav vienīgais Latvijā sastopamais šāda veida augs. Lai arī citi, iespējams, nav tik ļoti pamanāmi un cilvēkiem bīstami, taču tie spēj radīt nopietnus draudus citām sugām, biotopiem un ekosistēmai kopumā, tāpēc jāpievērš uzmanība arī to eksistencei un straujajai izplatībai.

Atbilstoši visā pasaulē pieņemtai definīcijai invazīva suga ir citzemju izcelsmes suga, kam raksturīga agresīva izturēšanās vietējās ekosistēmās un kas spēj ātri savairoties un dominēt pār vietējām sugām. 

Nākamā lapa: 1. Lupīnas