Superaugs – lapu kāposts. Kas tajā labs, un kuras šķirnes audzēt dārzā?
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā

Superaugs - lapu kāposts. Kas tajā labs, un kuras šķirnes audzēt dārzā?

Jauns.lv

Lapu kāposti, kas agrāk audzēti teju vai katrā Latvijas dārzā, bet pēc tam gandrīz uz pusgadsimtu aizmirsti, ir visvērtīgākie no visas kāpostu saimes. 

Ēdami un skaisti

Skandināvijā, it sevišķi Viduseiropā to audzēšanas un izmantošanas tradīcijas ir saglabājušās kopš seniem laikiem un tiek nemitīgi pilnveidotas. Līdz ar to tiek radītas jaunas šķirnes, kas priecē ne tikai veselīgas ēšanas piekritējus, bet arī skaistu dārzu un apstādījumu cienītājus, jo lapu kāposti ir ļoti dekoratīvi.

To lapas atkarībā no šķirnes un augšanas apstākļiem mēdz būt apaļas, garenas, robainas, krokotas, blīvas un tik caurspīdīgas, ka atgādina mežģīnes. Arī krāsu palete ir bagātīga – sākot no gaiši zaļas līdz pat zilganpelēkai un tumši violetai. Sevišķi dekoratīvi lapu kāposti izskatās vēlā rudenī, kad lapas pārklājas ar sudrabotu sarmas kārtiņu. Nedaudz apsalušas, tās kļūst arī garšīgākas. Šie itin mierīgi pacieš aukstumu līdz -8 grādiem, un, ja tos apsedz ar agrotīklu vai paslēpj zem sniega segas, var pārdzīvo vēl zemākas temperatūras.

Jaunos stādiņus laukā izstādi maija beigās, jūnija sākumā. Tie labi sadzīvo ar tomātiem, sarkanajām bietēm, salātiem un selerijām. Vienā un tajā pašā vietā lapu kāpostus ieteicams audzēt tikai pēc 3–4 gadiem.

Zināšanai

Ja vēlā rudenī vai ziemā pēc ražas novākšanas kāposta kātu nogriež vai nocērt tā, lai  virs zemes paliek mazs kāta gabals, pavasarī kāposts izdzen jaunas lapiņas. Tās ļoti labi iederas veselīgos salātos un smūtijos.

Izmēģini kādu no šīm šķirnēm!

  • Niedriger Gruener Krauser. Ļoti krokotas, gaļīgas, zaļas lapas.
  • Ostfriesische Palme. Sena šķirne, kas ļoti ātri aug. Lapas zaļas,  gaļīgas, ar krokotām malām.
  • Nero di Toscana. Ļoti dekoratīvi kāposti ar garām, slaikām lapām zilganpelēkā vai pat violetā krāsā. Maigā garša nedaudz atgādina brokoļus.
  • Altmaerker Braunkohl. Krāšņa šķirne ar zaļām, ļoti krokotām lapām ar violetu dzīslojumu un kātiem.  
  • Red Russian. Šim lapu kāpostam ir violeti kāti un zaļas, plānas lapas ar izteikti robainām malām.
  • Redbor. Sarkanais lapu kāposts ar tumši violetām, smalki krokotām lapām.
  • Braunkohl Roter Krauskohl. Salīdzinoši jauna šķirne ar sarkanīgi brūnām lapām, tiek ieteikta kā sevišķi veselīga.