Sastāvdaļa, kas auksto zupu pārmainīs līdz nepazīšanai
foto: Shutterstock
Garšīgi

Sastāvdaļa, kas auksto zupu pārmainīs līdz nepazīšanai

Jauns.lv / Mammamuntetiem.lv

Balts un sarkans, arī dažādu toņu sārts – tās ir krāsas, kas raksturīgas tradicionālajām aukstajām zupām. Baltā okroška un sarkanā biešu zupa ir klasika ar daudziem variantiem, jo katra piedeva, katra garšviela un katrs garšaugs piešķir mazliet citu aromātu, garšas un krāsas niansi. Baltajai zupai par pamatu mēdz izmantot kefīru, paniņas, rjaženku, arī ūdeni vai buljonu, sakultu ar krējumu, savukārt sarkanajai zupai krāsu piešķir bietes: vārītas, marinētas, skābētas, arī biešu novārījums. Taču patiesi garda aukstā zupa var sanākt arī tad, ja par pamatu izmanto nevis tradicionālo kefīru vai ūdeni, bet kvasu.

Vajadzēs:

  • 1l maizes kvasa
  • 500 g jauno bietīšu ar visām lapām
  • 2 svaigi gurķi
  • redīsi 
  • lociņi
  • 2 cieti vārītas olas
  • tējkarote smalkā cukura
  • skābs krējums

Pagatavošana:

Ņemiet 1 litru maizes kvasa, 500 g jauno bietīšu ar visām lapām, 2 svaigus gurķus, lociņus, 2 cieti vārītas olas, tējkaroti smalkā cukura, skābu krējumu pēc garšas.

Bietītes nomazgā, nomizo, liek katlā un vāra apmēram pusstundu, tad pievieno noplaucētas biešu lapas un atstāj uz uguns vēl minūtes desmit. Pēc tam ūdeni nolej atsevišķā traukā, bet bietes un to lapas sīki sagriež un ieber terīnē. Tur saber arī gurķu gabaliņus, sakapātas cieti vārītas olas, lociņus un cukuru. Biezumus pārlej ar kvasu un atdzesētu biešu novārījumu. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pētersīļu zaļumiem un dillēm.