foto: Pixabay.com, vrolanas
7 padomi laivošanai pavasarī un vasarā
2022. gada 18. maijs, 06:00

7 padomi laivošanai pavasarī un vasarā

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Īstais laiks, kad doties pirmajā laivu braucienā, ir pavasaris – daba apkārt mostas, ledus nokusis un ūdens līmenis upēs krietni paaugstinājies. Lai nodrošinātu, ka šo izbraucienu nesabojā kāda nevēlama situācija uz ūdens, ir svarīgi, lai pirms došanās ārā tiktu veikti dažādi papildu piesardzības pasākumu. Ko darīt, ja tiek plānota laivošana pavasara sezonā? Uzzini rakstā!

Vērtīgi padomi, ja tiek plānota laivošana pavasarī!

Daudzi, kuri izmēģinājuši laivošanu, ir pārliecināti – tas ir jāatkārto! Īpaši pavasarī, ņemot vērā mainīgos apstākļus, ir īpaši jāizvērtē dažādi aspekti laivošanai. Lūk, 7 svarīgi padomi, kas noderēs ikvienam!

#1 Atrodi kompāniju

Labs sākums ir uzaicināt draugu, kolēģu vai ģimenes locekļu kompāniju, kas ar Tevi metīsies aizraujošajā piedzīvojumā. Tas ir svarīgi divu iemeslu dēļ – pirmkārt, lai būtu jautrāk, bet, otrkārt, kas ir svarīgāk, – lai būtu pieejams kāds, kurš vajadzības gadījumā palīdzētu.

#2 Izvēlies maršrutu

Latvijā ir daudz upju, kuras pavasarī ir gan mežonīgas, gan nemainīgi mierīgas, piedāvājot iespēju apskatīt skaistākos dabas skatus. Laivošana pavasarī var izvērsties vienlīdz interesanta kā Kurzemes, tā Zemgales, Latgales un Vidzemes upēs. Daži no variantiem ir laivošana pa:

  • Gauju – upei ir laba straume, kas viegli nesīs uz priekšu. Gaujas krastos slejas smilšakmeņu atsegumi, alas, meži un ielejas, tāpēc šis būs acīm baudāms brauciens;
  • Braslu – salīdzinoši mierīga upe, kas mēdz pārsteigt ar krācītēm, kas piedos enerģiju braucienam;
  • Salacu – tā ir daudzveidīga upe, kur, izvēloties maršrutu, var baudīt gan mierīgo tecējumu, gan straujo upes plūdumu.

#3 Izvērtē laivas stāvokli

Ja plāno laivu īrēt, ieteicams vien pārliecināties, ka laiva ir stabila un labā stāvoklī pirms kāpšanas tajā – īrētājs ju būs izvērtējis tās stāvokli vispirms, taču piesardzība nenāk par ļaunu. Turpretī, ja plāno doties ar savu laivu, rūpīgi pārbaudi visu laivu, lai zinātu, ka tā ir labā stāvoklī.

#4 Esi gatavs laikapstākļiem

Agrā pavasarī laika apstākļi var ātri mainīties. Vienmēr pārbaudi laika prognozi, lai saņemtu brīdinājumus par gaidāmajām izmaiņām. Neļauj maigajām vēja vēsmām sevi apmānīt, lai ģērbtos vieglā apģērbā. Ūdens joprojām ir ļoti auksts, tāpēc ieteicams valkāt vai paņemt līdzi termoaizsargājošo apģērbu, ko var viegli novilkt un uzvilkt. Vislabākais apģērbs laivošanai pavasarī būtu hidrotērps, kas palīdzētu palēnināt hipotermijas iestāšanos, ja pēkšņi nonāksi ūdenī.

#5 Sagatavo aprīkojumu

Galvenais drošības aprīkojums ir mobilais tālrunis, kas ir svarīgi, lai izsauktu palīdzību, ja dodies laivot viens. Šajā gadalaikā uz ūdens ir mazāk laivu, kas varētu Tevi pamanīt un palīdzēt. Mobilais tālrunis jāglabā ūdensnecaurlaidīgā traukā, lai izvairītos no iespējamiem ūdens bojājumiem. Pirms došanās ceļā pastāsti kādai personai, kurp dodies, kad plāno atgriezties, un numuru, uz kuru zvanīt, ja neatgriezies, kad plānots.

#6 Neaizmirsti par glābšanas vesti

Dodoties uz ūdens, noteikti valkā glābšanas vesti. Ņemot vērā mūsdienās pieejamo stilu skaitu, tiešām nav iemesla tos nenēsāt, jo dzīvības glābšana jebkurā gadījumā būs svarīgāka par modes tendenču saglabāšanu.

#7 Esi pārliecināts, ka to vari

Visbeidzot ir nepieciešams izvērtēt, vai esi pietiekami prasmīgs, lai ātri uzkāptu uz laivas gan ar palīdzību, gan bez palīdzības gadījumā, ja apgāztos vai iekristu ūdenī. Pavasarī upes ir īpaši straujas un nereti krāčainas, tāpēc ieteicams šādos braucienos doties pieredzējušākiem laivotājiem.

Ja Tevi saista ūdens, izlasi Ondo.lv sagatavoto rakstu par 6 brīvā laika pavadīšanas iespējas atpūtai pie ūdens!

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Ondo.lv