foto: Shutterstock
Kā uzglabāt avokado, lai tie pēc iespējas ilgāk saglabātos svaigi?
Noderīgi ikdienā
2022. gada 14. maijs, 06:42

Kā uzglabāt avokado, lai tie pēc iespējas ilgāk saglabātos svaigi?

Jauns.lv

Avokado ir nepastāvīgs auglis, proti, vienu brīdi var šķist, ka līdz gatavības pakāpei palikušas vien dažas dienas, bet pēc dažām minūtēm tas jau ir pārvērties mīkstā, brūnā un pārgatavojušā “putrā”. Šī neparedzamība ir ne vien dārga un apgrūtinoša, bet arī veicina pārtikas atkritumu rašanos. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lai gan nav nekāda maģiska trika, kas pateiks priekšā, cik ilgi tevis nopirktais avokado būs ēdams (un varbūt vēl svarīgāk – kad), ir dažas lietas, ko var darīt, lai avokado saglabātos svaigs pēc iespējas ilgāku laiku. Jāpiebilst gan, ka avokado uzglabāšanas veids būs atkarīgs no gatavības pakāpes un nolūka, kādā plānots to izmantot. 

Kā uzglabāt vēl negatavu avokado? 

Ja esat iegādājies vēl nenogatavojušos avokado, cerot, ka varēsiet pagatavot gardu gvakamoli, vislabākais veids, kā uzglabāt šo augli, ir to novietot atsevišķi no citiem augļiem un dārzeņiem. Nenogatavojies avokado parasti saglabāsies četras līdz piecas dienas. Tomēr ir vērts vairākkārt pārbaudīt, vai tas jau nav palicis mīksts. 

Ko darīt, ja avokado ir jau nogatavojies?

Ja avokado jau ir nogatavojies (vai tuvojas gatavības pakāpei), varat to ievietot ledusskapī, kur tas saglabāsies svaigs vairākas dienas atkarībā no tā gatavības pakāpes. Liekot avokado ledusskapī, vislabāk to uzglabāt hermētiskā pārtikas produktu uzglabāšanas traukā vai dārzeņu atvilktnē. Tikai ņemiet vērā, ka, ja avokado atrodas dārzeņu/augļu atvilktnē kopā ar banāniem vai āboliem, šo augļu radītā etilēna gāze paātrina nogatavošanās procesu. 

Kā uzglabāt jau sagrieztu avokado?

Dažreiz acis ir lielākas par vēderu, jūs sagriežat avokado, bet vēlāk saprotat, ka nevarat to visu apēst. Par laimi, ir daži veidi, kā uzglabāt sagrieztu avokado, lai tas būtu izmantojams (nedaudz) ilgāk. Ja avokado jau ir sagriezts kubiņos vai sasmalcināts, vislabākais risinājums ir paņemt pārtikas uzglabāšanas trauku. Tomēr tā vietā, lai izmantotu trauka vāku, pārklājiet trauku ar plastmasas plēvi, pārliecinoties, ka plēve tieši saskaras ar avokado un tajā nav gaisa kabatu. Tas palīdzēs novērst skābekļa iekļūšanu un pasargās avokado no krāsas maiņas. 

Daži cilvēki pievieno arī svaigu laima vai citrona sulu, taču tas acīmredzami maina avokado garšu un ne vienmēr ir veiksmīgākais paņēmiens

Visvienkāršākais veids, kā saglabāt pusi avokado, ir ieziest mīkstumu ar olīveļļu vai laima sulu, pēc tam visu avokado (arī mizas pusi) cieši nosegt ar plastmasas plēvi un ievietot ledusskapī. Tas palīdzēs novērst skābekļa piekļūšanu un augļa sabojāšanu. Šādā veidā sagriezts avokado var tikt uzglabāts līdz divām dienām. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās